Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Τσίπρας στην ΔΕΘ: Εκλογές τώρα για να σωθεί η χώρα - Το πρόγραμμά μου


Τσίπρας στην ΔΕΘ: Εκλογές τώρα για να σωθεί η χώρα  -Το πρόγραμμά μου* Υποσχέθηκε κατάργηση του μνημονίου
* Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά
* Επιστροφή του δώρου Χριστουγέννων σε συνταξιούχους
* Θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ* Ολες οι υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε το Σάββατο στο Βελλίδειο το πλήρες πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα ζήτησε άμεση προσφυγή στις κάλπες. Άσκησε έντονη κριτική στον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βεζινέλο ότι έχουν συμμαχήσει με την Άνγκελα Μέρκελ.
Έκανε λόγο για ακύρωση του Μνημονίου την επομένη που ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση, ενώ δεσμεύτηκε για εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ενώ τόνισε πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την ανθρωπιστική κρίση κοστολογείται στα δυο δισ. ευρώ.
Oι υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα:


  • - Ρύθμιση οφειλών σε 84 δόσεις
  • - Κατάργηση της εξίσωσης των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης
  • - Επαναφορά της λιανικής τιμής στα 0,9 ευρώ ανά λίτρο
  • - Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους
  • - Κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες
  • - Σεισάχθεια για τα «κόκκινα δάνεια»
  • - 300.000 νέες θέσεις εργασίας
Από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε όπως ο ίδιος είπε ένα συγκεκριμένο ρεαλιστικό και κοστολογημένο προγραμματικό περιεχόμενο που βασίζεται, στις βασικές αξίες και αρχές της κυβερνητικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΞΙ ΑΙΤΗΜΑΤΑ:
Τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο. Έγινε για τη Γερμανία το 1953. Να γίνει και για την Ελλάδα το 2014.
«Ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του υπόλοιπου, έτσι ώστε να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.
Περίοδο χάριτος, δηλαδή «moratorium», στην εξυπηρέτησή του, για την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη.
Εξαίρεση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Συμφωνία για «Ευρωπαϊκό New Deal», με δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Ποσοστική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων.

ΝΕΟ ΔΙΛΗΜΜΑ:
Κορυφώνοντας τους αντιπολιτευτικούς τόνους, ο κ. Τσίπρας έθεσε το νέο δίλημμα: 

"Διαπραγμάτευση ή μη διαπραγμάτευση. Ανάπτυξη ή λιτότητα. ΣΥΡΙΖΑ ή Νέα Δημοκρατία" 

και εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στη συγκυβέρνηση τονίζοντας πως "Η κυβέρνηση Σαμαρά είναι έτοιμη για άλλη μια φορά να αποδεχτεί ό,τι οι πιστωτές αποφασίσουν και η μόνη συμμαχία που οικοδομεί είναι με τη γερμανική κυβέρνηση".

"ΘΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ"
Παρουσιάζοντας τους 4 πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, δεσμεύθηκε για την αντικατάσταση το μνημονίου "από τις πρώτες κιόλας μέρες της νέας διακυβέρνησης, προτού και ανεξάρτητα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης".

4 ΠΥΛΩΝΕΣ:

Α. ΠΡΩΤΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ : Το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, το οποίο θα περιλαμβάνει:
1. Δωρεάν ρεύμα σε 300000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας
(2). Πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες.
(3). Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους/ Δραστική μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη.
(4). Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης.
(5). Στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων, με αποκατάσταση αμέσως του δώρο των Χριστουγέννων, ως 13η σύνταξη, σε 1.262.920 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη έως €700 ευρώ.
(6). Ειδική κάρτα μετακίνησης με τα μαζικά μέσα μεταφοράς
(7). Κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης
Β. ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ : Ο δεύτερος πυλώνας συγκεκριμένα, περιλαμβάνει μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας που έχουν ως προτεραιότητα την άρση της φορολογικής καταστολής στην πραγματική οικονομία, τη νέα σεισάχθεια βαρών, την ενίσχυση της ρευστότητας και της ζήτησης.
(1)Μέτρα για την άμεση άρση της καταστολής στη πραγματική οικονομία.
i. Συστήνουμε Ειδικές Επιτροπές Εξώδικου Διακανονισμού σε κάθε περιφέρεια για την Άμεση εκκαθάριση των βεβαιωμένων και ανείσπρακτων φορολογικών υποχρεώσεων μέχρι τις 31.12.2014
(2)Άμεση Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. "Ο ΕΝΦΙΑ, δεν μπορεί να διορθωθεί, δεν μπορεί να βελτιωθεί – μπορεί μόνον να καταργηθεί" είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε πως "Θεσπίζουμε κοινωνικά δίκαιο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ).Θεσπίζουμε κοινωνικά δίκαιο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ).Δε θα φορολογήσουμε κανένα με πλασματικές αξίες.Αναπροσαρμόζουμε άμεσα τις αντικειμενικές αξίες τουλάχιστον 30% εώς 35%.Ο φόρος αυτός θα έχει προοδευτική κλιμάκωση και υψηλό αφορολόγητο όριο.
Δεν θα αφορά την πρώτη κατοικία εκτός από περιπτώσεις υπερπολυτελών κατοικιών.Δε θα αφορά τη μικρομεσαία ιδιοκτησία.
(3) Επαναφορά αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ
(4) Θεσμοθετούμε τη «νέα σεισάχθεια» και όπως ο ίδιος είπε: "Συστήνουμε δημόσιο ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους όχι ως μία «κακή τράπεζα», δηλαδή ως μία «bad bank», αλλά, αντίθετα, ως διαχειριστή κάθε τύπου ληξιπρόθεσμης οφειλής προς τις τράπεζες και ελεγκτή των τραπεζών ως προς την εφαρμογή των συμφωνημένων ρυθμίσεων".
(5) Επαναφορά κατώτατου μισθού στα €751 για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας.

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ
Τις αμέσως προσεχείς ημέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για επ' αόριστο παράταση της αναστολής στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, αξίας έως €300000.Καθώς και νομοθετική απαγόρευση πώλησης ή εκχώρησης σε μη αναγνωρισμένους τραπεζικούς οργανισμούς ή επιχειρήσεις δικαιωμάτων δανειακών συμβάσεων και εμπραγμάτων ασφαλειών.Με δυο λόγια δηλαδή δεν θα επιτρέψουμε στα κοράκια των διεθνών distress funds να κερδοσκοπήσουν δημεύοντας τις κατοικίες των πολιτών.
Γ.​ ΤΡΙΤΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ : Το εθνικό σχέδιο για την ανάκτησης της εργασίας
(1) ¨Άμεση επαναφορά της εργασιακής νομοθεσίας, της μετενέργειας, των εργασιακών δικαιωμάτων.
(2)Πρόγραμμα 300.000 νέων θέσεων εργασίας σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα και κοινωνική οικονομία.
(3) Διευρύνουμε τον αριθμό των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας
Δ.​ ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ : Ο θεσμικός και δημοκρατικός μετασχηματισμός του πολιτικού συστήματος.
(α). Προωθούμε την περιφερειακή συγκρότηση του κράτους.
(β). Ενισχύουμε τους θεσμούς της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και εισάγουμε νέες θεσμικές εφαρμογές άμεσης δημοκρατίας στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος.
(γ)Επαναχαράσσουμε τον χάρτη λειτουργίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα.

ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕΤΡΩΝ:
Απαντώντας στο επίμαχο ερώτημα των τελευταίων ημερών για το από που ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρει τα λεφτά, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως "πρώτα από όλα από τα μέτρα και τις διαδικασίες ρυθμίσεων και εκκαθαρίσεων"που ο ίδιος παρουσίασε.
"Από τα 68 δις ληξιπρόθεσμων οφειλών στοχεύουμε να επαναβεβαιώσουμε και να εντάξουμε στις ρυθμίσεις τουλάχιστον τα 20, σε βάθος επταετίας" είπε και πρόσθεσε πως "από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα μπουν τον πρώτο χρόνο στα δημόσια ταμεία, περίπου, €3 δις".
Επιπλέον, προέταξε την αποφασιστική πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου,ενώ ειδικότερα για τη λίστα Λαγκάρντ εξήγγειλε ραγδαία επίσπευση των ελέγχων στις ενδοομιλικές συναλλαγές, στις λίστες Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, εμβασμάτων, offshore εταιρειών και ακινήτων εξωτερικού και προανήγγειλε τη συγκρότηση ειδικής υπηρεσίας με την απαραίτητη εξειδίκευση την τεχνολογική υποστήριξη και το προσωπικό.
Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει απαντήσεις ρεαλιστικές και ανατρεπτικές, σε ό,τι αφορά το κόστος κεφαλαίου εκκίνησης του δημόσιου, ενδιάμεσου φορέα και το κόστος κεφαλαίου εκκίνησης της ίδρυσης τραπεζών ειδικού σκοπού, που συνολικά είναι της τάξης των €3 δις, ανέφερε πως θα το χρηματοδοτηθεί από το λεγόμενο «μαξιλάρι» των, περίπου, €11 δις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τις τράπεζες.
Σε ότι αφορά το συνολικό κόστος του σχεδίου για την ανάκτηση της εργασίας, αυτό ανέρχεται στα €5 δις από τα οποία τα €3δις στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του.
Αυτό, το πρώτο χρόνο θα χρηματοδοτηθεί κατά 1 δις από τη γέφυρα του ΕΣΠΑ 2007- 2013, κατά 1,5 δις από τα 2,5 δις του ΕΣΠΑ 2014-2020 και κατά 500 εκ από άλλα εξειδικευμένα ευρωπαϊκά εργαλεία για την αύξηση της απασχόλησης.

ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ
Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε μετ' επιτάσεως τη φράση" Δεν κάναμε υποθέσεις.Αναλάβαμε δεσμεύσεις.Δεν μοιράσαμε υποσχέσεις.
Μοιράσαμε ευθύνη" και πρόσθεσε πως "Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα παραλάβει απλά καμένη γη.Αλλά μια χώρα διχασμένη και διαλυμένη, πολιτικά κοινωνικά και οικονομικά"


Δεν υπάρχουν σχόλια: