Όπως αναμενόταν, ειδικοί σύμβουλοι και μέλη της επιστημονικής ομάδας που συνδράμει στο έργο των αρχαιολόγων εξέτασε το χώρο προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες προσπέλασης μελών της διεπιστημονικής ομάδας και τεχνικής υποδομής και στόχο να σχεδιαστούν και να αποφασιστούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας των εργαζομένων και του τρίτου χώρου.
Ο τρίτος θάλαμος που αναμένεται να οδηγήσει τους αρχαιολόγους στα μυστικά του ταφικού μνημείου είναι η πιο δύσκολη μέχρι τώρα αποστολή, καθώς είναι άκρως επικίνδυνο να τον διασχίσει κανείς. Αυτό, εντούτοις, δεν είναι το μόνο πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί κατά την προσπάθεια των ειδικών να περάσουν και τον τρίτο θάλαμο για να λύσουν το μυστήριο της Αμφίπολης. 
Οι αρχαιολόγοι και το συνεργείο τους έχουν να αντιμετωπίσουν, επίσης, την έντονη δυσοσμία που κάνει το κλίμα στο ταφικό μνημείο αποπνικτικό. Το έδαφος, επιπλέον, από την υγρασία και τη μούχλα έχει διαβρωθεί και έχει μετατραπεί σε κινούμενη άμμο. Τα βήματα των εργαζομένων στην Αμφίπολη στο δρόμο για την τρίτη είσοδο δεν είναι καθόλου ασφαλή και έτσι εκφράζονται φόβοι για τους κινδύνους που ελλοχεύουν έως ότου εκπονηθεί η μελέτη που θα δώσει τη λύση και σε αυτό το ζήτημα. 
Μενδώνη: Κάποια στιγμή στην αρχαιότητα, πρέπει να έγιναν παραβιάσεις
Αναφερόμενη στην αρχαιολογική ανασκαφή της Αμφίπολης η γγ του υπουργείου Λίνα Μενδώνη, άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει συληθεί ο τάφος, αν και επισήμανε πως μόνο η ανασκαφή θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει οριστικά τέτοιο ενδεχόμενο. 
Σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης τόνισε για το ενδεχόμενο παρουσίας τυμβωρύχων στο λόφο Καστά: «Οι ενδείξεις λένε ότι κάποια στιγμή στα αρχαία χρόνια, πρέπει να έγιναν κάποιες παραβιάσεις, κάποιες απόπειρες. Μέχρι ποιο σημείο φτάσανε δεν μπορούμε να το πούμε αυτό» δήλωσε η κ. Μενδώνη απαντώντας στο ερώτημα της πιθανής σύλησης του ταφικού μνημείου και διευκρίνισε ότι «η ανασκαφή είναι αυτή που θα μας απαντήσει στο ερώτημα εάν ο τάφος είναι συλημένος, ή όχι».
Περιστέρη: Η ανασκαφή διεξάγεται με τον καλύτερο επιστημονικό τρόπο
Εν τω μεταξύ, η επικεφαλής αρχαιολόγος της ανασκαφής κ. Κατερίνα Περιστέρη απάντησε με επιστολή της στις αιτιάσεις συναδέλφων της πως η δημοσιότητα που πήρε η έρευνα είναι αδικαιολόγητη και επιβλαβής για την αρχαιολογία. 
«Θα ήθελα να επισημάνω ότι η ανασκαφή μου διεξάγεται με τον καλύτερο επιστημονικό τρόπο από μια αξιόλογη ομάδα συνεργατών διαφόρων ειδικοτήτων που εργαζόμαστε με απόλυτη σύμπνοια και συνεργασία μεταξύ μας έχοντας όπως είναι φυσικό και την πλήρη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου μας» τονίζει η κ. Περιστέρη.
«Θεωρώ χρέος μου να ενημερώνω το ευρύ κοινό για την πορεία μιας ανασκαφής που βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας, για την οποία εκφράζεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγάπη όχι μόνο απο συναδέλφους αρχαιολόγους και συνεργάτες διαφόρων ειδικοτήτων, αλλά και από το ευρύτερο κοινό που ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας, με Δελτία Τύπου και φωτογραφικό υλικό, όποτε κριθεί απαραίτητο. Είμαστε σε εποχή που η ενημέρωση προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και είναι προτιμότερο να είναι έγκυρη και όχι ανακριβής. Με συγκινεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την ανασκαφική μου έρευνα σε μια δύσκολη για την χώρα μας εποχή, που μόνο καλό κάνει, χωρίς την παραμικρή σκοπιμότητα» καταλήγει η επιστολή της.