Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Κίνητρα για την επιστροφή στην ύπαιθρο - Πριμ 50.000 ευρώ σε νέους αγρότες

Κίνητρα για την επιστροφή στην ύπαιθρο -Πριμ 50.000 ευρώ σε νέους αγρότεςΟι δυσκολίες της ζωής στην ύπαιθρο, για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους είναι δεδομένες, με αποτέλεσμα τις προηγούμενες δεκαετίες οι νέοι να έχουν γυρίσει την πλάτη τους σε αυτούς τους τομείς. 

Τώρα, ένα πρόγραμμα που προωθεί η κυβέρνηση επιχειρεί να τους κάνει πιο δελεαστικούς, δίνοντας κίνητρα για να επιστρέψει στην ύπαιθρο η νέα γενιά και να ασχοληθεί με την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία και τις αγροτοδιατροφικές επιχειρήσεις. 

Πρόκειται για...
πρόγραμμα κοινοτικών κονδυλίων, τα οποία φτάνουν στα 400 εκατομμύρια ευρώ συνολικά. Το πλάνο προβλέπει, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Εθνους», την ενίσχυση περισσοτέρων από 18.000 νέων σε βάθος εξαετίας με πριμ έως και 50.000 ευρώ, προκειμένου να κάνουν ένα νέο επιχειρηματικό ξεκίνημα στην ύπαιθρο.

Πιο συγκεκριμένα, 16.000 νέοι θα μοιραστούν 300 εκατ. ευρώ για να εισέλθουν στο αγροτικό επάγγελμα
, ενώ περισσότερες από 2.000 νέες επιχειρήσεις, τα λεγόμενα «start-ups», που θα επιλέξουν να δραστηριοποιηθούν στον αγροδιατροφικό τομέα θα χρηματοδοτηθούν με 100 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα όμως, η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα πολύ ευνοϊκό καθεστώς για τους νέους αγρότες και τις άμεσες ενισχύσεις, μέσω του νέου εθνικού σχεδίου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Σε αυτό προβλέπεται ότι οι νέοι αγρότες έως 40 ετών θα λαμβάνουν αυξημένο τσεκ κατά 25% σε σχέση με τους υπόλοιπους αγρότες, που υπολογίζεται σε 50 εκατ. ευρώ το χρόνο από τη δέσμευση του 2% των κονδυλίων, ενώ θα μπει ανώτατο πλαφόν στις επιδοτήσεις και αναδιανεμητικό πριμ της τάξης των 50 εκατ. ευρώ, ετησίως, μέχρι το 2020 για όσους νέους θέλουν να εισέλθουν στον πρωτογενή τομέα.

Η οικονομική ενίσχυση των 50.000 ευρώ θα χορηγείται με τη μορφή κεφαλαίου και θα καταβάλλεται σε τρεις δόσεις

Η πρώτη θα είναι το 70% της εγκεκριμένης δημόσιας δαπάνης ανά δικαιούχου. Το υπόλοιπο 30% θα καταβάλλεται ανάλογα με την εκπλήρωση των δεσμευτικών στόχων του επιχειρηματικού σχεδίου του κάθε δικαιούχου, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης θα έχουν φυσικά πρόσωπα, μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας, εγγεγραμμένοι στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου που εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά ως αρχηγοί της γεωργικής εκμετάλλευσης κατά το δεκατετράμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης και πληρούν τις εξής προϋποθέσεις: 
  • Διαθέτουν επαρκή επαγγελματική ικανότητα ή αναλαμβάνουν τη δέσμευση να την αποκτήσουν εντός 36 μηνών από την ημερομηνία λήψης της ατομικής απόφασης έγκρισης.
  • Υποβάλλουν επιχειρηματικό σχέδιο μεγίστης χρονικής διάρκειας πέντε ετών με δεσμευτικούς στόχους και ενδιάμεσες χρονικές προθεσμίες για την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: