Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Η Moody's αναβάθμισε κατά δύο μονάδες τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

Η Moody's αναβάθμισε κατά δύο μονάδες τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίαςΚάτι που αναμενόταν εδώ και πολλές εβδομάδες πραγματοποίησε ο οίκος αξιολόγησης Moody's, ο οποίος αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας κατά δύο μονάδες.

Ειδικότερα ο οίκος αναβάθμισε τις σταθερές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από Caa3 σε Caa1.
Η Moody's απέδωσε την κίνηση αυτή στη «σημαντική βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης» της Ελλάδας, αλλά και στην βελτίωση των οικονομικών προοπτικών της.
Ο οίκος εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πετύχει τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος κοντά στο 1,6% του ΑΕΠ...
φέτος.
Σημειώνεται ότι ανακοίνωση της Moody' s έρχεται λίγο καιρό μετά τα εύσημα που απέδωσε ο οίκος στην ελληνική κυβέρνηση και αναβάθμισε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, την περασμένη Παρασκευή, ο οίκος αναβάθμισε την Πορτογαλία σε «Ba1» σε μία κίνηση περαιτέρω αποκατάστασης της εμπιστοσύνης προς τις χώρες της περιφέρειας.
Τον περασμένο Απρίλιο, μάλιστα, ο οίκος ανέβαλε την αξιολόγηση, παρά την προσμονή από ελληνικής πλευράς για αναβάθμιση, που πήγαζε αφενός από την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και αφετέρου από την επικείμενη τότε επιστροφή της χώρας στις αγορές, μετά από πέντε χρόνια «αποκλεισμού».
Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές ανέμεναν την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την Moody's.
Μετά από αυτές την έντονη φημολογία, που έγινε πραγματικότητα, οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων, υποχώρησαν δύο μονάδες βάσης, στο 6,04% παρά την ελαφρά άνοδο (1-4 μονάδες βάσης) των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών της περιφέρειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: