Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Δώστε το ΕΣΠΑ στο λαό...


Ο τίτλος ακούγεται λαϊκίστικος. 

Πως όμως να εκφράσεις αγανάκτηση και να αποτυπώσεις την μιζέρια που μας δέρνει από την ασυγχώρητη πολιτική κρατισμού και συμφερόντων. 

Ψάχνοντας για την αξιολόγηση ανακάλυψαν (επισήμως) δεκάδες ανεξέλεγκτες Δημοτικές Αναπτυξιακές Επιχειρήσεις με (κυριολεκτικά) αμέτρητους υπαλλήλους 

Παρ όλα αυτά ετοιμάζουν (μέσω περιφέρειας) καινούργιο «πάρτι» στους Δήμους με το μεγαλύτερο μέρος από τα τελευταία 17 δισεκ. ευρώ του ΕΣΠΑ 2014-2020. 
Ας το καταλάβουμε επιτέλους πριν να είναι εντελώς αργά...
 
Αυτά είναι τα τελευταία λεφτά που θα μας δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μπας και καταφέρουμε να αλλάξουμε δρόμο της εθνικής μας παραγωγής , από το σημερινό πουθενά , προς νέα κατεύθυνση που να στέκει ανταγωνιστικά.  Αυτά είναι και τέλος. Τα περίπου 17 δισεκ. ευρώ . Και θα αρχίσουν να μοιράζονται μέσα στον 2014. 

Λιγότερα μεν από τα 20 δισεκ. ευρώ του 2007-2014 αλλά , ως μερίδιο, από τα καλύτερα που έδωσε η Ε.Ε. για την προσεχή 6ετία .

Για όνομα του Θεού. Μην τα σπαταλήσουμε και αυτά σε πελατειακές σχέσεις και φτηνές κρατικοδίαιτες διασυνδέσεις επιπέδου περιφέρειας και Δήμων. 

Αφήστε την μικροπολιτική και ξαναμελετήστε όλα τα περίεργα έως «ύποπτα» που ακούγονται για κονδύλια ΕΣΠΑ προς εκσυγχρονισμό και μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης… Για μεταφορές και αναβάθμισης του περιβάλλοντος… Για βελτίωση συνθηκών στην υγεία …Για πληροφορική στο δημόσιο … Για παροχή υπηρεσιών μεταφορών… 

Και πολλά άλλα «σκοτεινά» που θα απορροφήσουν πόρους ΕΣΠΑ γύρω για 7 δισεκ. ευρώ από τα 17 δισεκ. του συνόλου.

Κοιτάξτε πώς θα ανακόψουμε την ανεργία και πως διακόψουμε την μετανάστευση νέων επιστημόνων. 
Μην ξεχνάτε την υπογεννητικότητα .

Κοιτάξτε πως θα κρατήσουμε τις τελευταίες επιχειρήσεις στον τόπο μας για να μην χαθούν οι 700. 000 θέσεις εργασίας που υπάρχουν σήμερα στον τομέα της μεταποίηση σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες μονάδες. 

 Ξεχάστε επιτέλους τους Δήμους με τις μαϊμούδες Αναπτυξιακές Εταιρίες που όλοι γνωρίζουμε πως και γιατί στήθηκαν. 

Αν η Ε.Ε. είχε την άνεση να δώσει πόρους και κονδύλια απ ευθείας στους Δήμους (που θεωρούνται κράτος) οι Εταιρίες αυτές των Δήμων δεν θα υπήρχαν. 

Και βεβαίως δεν θα υπήρχε και το σημερινό «καθεστώς κατοχής» αυτών που προσλήφθηκαν στις παραπάνω Εταιρίες. Αυτών που έχουν και το θράσος να πληρώνονται από τους Δημότες και το κράτος αλλά να μην αξιολογούνται… 

Αλήθεια τι προσπαθούν να κρύψουν αρνούμενοι την αξιολόγηση;  

Σταματήστε άμεσα αυτήν την παράλογη αιμοδοσία του Δημοτικού επιχειρηματικού κυκλώματος που προκαλεί παράπλευρες λειτουργίες …στην έντονα κρατικοδίαιτη ελληνική οικονομία.

Αξιοποιείστε σωστά τα 17 δισεκ., των ΕΣΠΑ ώστε να φθάσουν στον λαό μέσω της παραγωγής και της απασχόλησης και όχι μέσα από τα φτηνά προγραμματάκια απασχόλησης με γνωστές ρτουσφετολογικές διαδικασίες. 

Αποκτείστε την πολιτική δύναμη να το ομολογήσετε στον λαό (όλοι σας) ότι άλλα λεφτά για ανάπτυξη δεν υπάρχουν. 

Άλλα λεφτά δεν πρόκειται να επενδυθούν στον τόπο μέχρι το 2020-2025.

Γιατί το κράτος αν δεν συνεχίσει με παγωμένες τις δημόσιες επενδύσεις δεν πρόκειται να βγάλει πλεόνασμα τα επόμενα χρόνια. 

Ανεξάρτητα όμως από αυτό το κράτος ως επιχειρηματίας και απέτυχε και δεν έχει λεφτά να επενδύσει. 

Άλλος επενδυτής για να μοιράσει δουλειές και να κινήσει την οικονομία δεν υπάρχει εκτός του ιδιωτικού τομέα που όμως έχει κατακερματισθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να αποφεύγει επενδυτικές πρωτοβουλίες χωρίς κατάλληλο επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον. 

Αυτός είναι και ο λόγος της αισθητής αποχής ιδιωτών επιχειρηματιών από το ΕΣΠΑ. 

 Όταν έχουν να κάνουν με ένα κράτος που μοιράζει κονδύλια ΕΣΠΑ στον ιδιωτικό τομέα μόνο γιατί το επιβάλλει η Ε.Ε. και όχι το οικονομικό ή αναπτυξιακό πρόγραμμα των κυβερνήσεων καλύτερη είναι η αποχή .Οι επενδύσεις θέλουν επιχειρηματικό περιβάλλον και θετικό κλίμα ακόμη και μέσα στην σημερινή φορολογική κόλαση που προκαλεί διωγμό τού ιδιωτικού τομέα. 

Να γνωρίζει δηλαδή ο επιχειρηματίας τα παραγωγικά σχέδια έχει αποφασίσει το κράτος να ευνοήσει θέλοντας να αναπτύξει συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας που έτσι και αλλιώς εμφανίζουν ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά.  

Η κυβέρνηση έχει σήμερα στα χέρια της τουλάχιστον δύο σημαντικότατες μελέτες με υποδείξεις για αναπτυξιακές κατευθύνσεις (μεταξύ άλλων) στους τομείς της αλιείας, των εξαγωγών επωνύμων προϊόντων , της τεχνολογίας , της καινοτομίας και της σύνδεσης της έρευνας με την παραγωγή για την αξιοποίηση προτάσεων που μπορούν να περάσουν άμεσα σε παραγωγικό στάδιο. 

Μπορεί να μην υπόσχονται βιομηχανική επανάσταση .Αλλά βεβαιώνουν για την παρακολούθηση της βιομηχανικής αναγέννησης που ήδη επιδιώκει η Ε.Ε. 

Να αφαιρεθούν λοιπόν τα κονδύλια που δείχνουν ότι ενώ θα αχρηστευθούν από τους Δήμους θα ενισχύσουν και την παρασιτική και κρατικοδίαιτη οικονομία και να κατανεμηθούν σε ιδιώτες επενδυτές συνδέοντας το ΕΣΠΑ απαραιτήτως με θέσεις εργασίας που θα ελέγχονται και θα επιβεβαιώνονται κατά την εκταμίευση των κονδυλίων. 

Έτσι μόνο μπορεί το ΕΣΠΑ να φθάσει στον λαό.

Του Γιώργου Κράλογλου 
George.kraloglou@capital.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: