Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Νέο τεστ δείχνει ποιος είναι επιρρεπής στο αλκοόλ

alcool1

Μια διεθνής επιστημονική ομάδα υποστηρίζει ότι επινόησε ένα τεστ που μπορεί να προβλέψει ποιοι έφηβοι έχουν τάση στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Μέχρι σήμερα σε πολλές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, δεν κατάφεραν να εντοπιστούν οι παράγοντες που καθιστούν κάποιον επιρρεπή στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων οινοπνεύματος. 
Οι ειδικοί λοιπόν μελέτησαν μια ευρεία γκάμα παραγόντων μεταξύ των οποίων το οικογενειακό ιστορικό, η έκθεση στο αλκοόλ, διάφορα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, τα γονίδια, οι νευρώσεις, ο όγκος του εγκεφάλου κτλ. Το τεστ αυτό με ακρίβεια που αγγίζει το 70%, δίνει τη δυνατότητα να προβλεφθεί ποιοι 14χρονοι έφηβοι έχουν...
τις περισσότερες πιθανότητες να κάνουν περιστασιακά κατάχρηση στην κατανάλωση αλκοόλ σε ηλικία 16 ετών. Στο νέο αυτό τεστ συνδυάζονται γύρω στους 40 παράγοντες , όπως η δομή του εγκεφάλου, η προσωπικότητας και σημαντικά γεγονότα της προσωπικής ζωής, που λαμβάνονται υπόψη για να προβλεφθεί η σχέση των εφήβων με το ποτό.
alcoolΚατέληξαν στο ότι δεν είναι μόνο ένα συγκεκριμένο πράγμα αλλά υπάρχουν τρεις βασικοί παράγοντες: η εγκεφαλική δραστηριότητα και δομή του εγκεφάλου, η προσωπικότητα και η τάση αναζήτησης νέων εμπειριών που αυξάνουν τον κίνδυνο, ενώ η ευσυνειδησία κάνει λιγότερο πιθανή την ευκαιριακή κατάχρηση. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι πτυχές της προσωπικής ζωής του εφήβου, όπως οι φίλοι.
Το συγκεκριμένο τεστ έχει περιορισμένη διαγνωστική ικανότητα σε ατομικό επίπεδο, μπορεί όμως να εντοπίσει μια ομάδα εφήβων υψηλού κινδύνου. Στην ομάδα αυτή θα πρέπει να δοθεί έπειτα ιδιαίτερη προσοχή. «Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς ο έγκαιρος εντοπισμός των ατόμων που κινδυνεύουν να εκδηλώσουν ευκαιριακή κατάχρηση αλκοόλ αφού μελέτες έχουν δείξει ότι το αλκοόλ επιφέρει νευροτοξικές επιδράσεις», εξηγεί Ο Δρ Robert Whelan, του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου. Περαιτέρω έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές ανακαλύψεις στον τομέα αυτό ώστε να υπάρξουν πειστικές αποδείξεις για την ενημέρωση του πολιτικού κόσμου για τη δημόσια υγεία και να τεθούν οι βάσεις για τον σχεδιασμό των παρεμβάσεων, υποστηρίζουν οι ειδικοί.
alcool 2Τα ευρήματα θα μπορούν επίσης να εφαρμοστούν σε άλλους τομείς, όπως η χρήση ναρκωτικών και το κάπνισμα.
Ένα ακόμη θέμα που οι ερευνητές θα πρέπει να εξετάσουν είναι το υψηλό οικονομικό κόστος της εξέτασης .Η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να είναι οικονομικά πιο προσιτή, με μια πιο απλοποιημένη μορφή του τεστ, που θα περιλαμβάνει αξιολόγηση της προσωπικότητας, το οικογενειακό ιστορικό και άλλες συμπεριφορικές μεταβλητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: