Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Κυβερνητικά σενάρια για το εμπάργκο της Ρωσίας - Τι θα απογίνουν οι τόνοι φρούτων που μένουν στα ψυγεία

Την ώρα που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, για το τεράστιο θέμα που έχει προκύψει με το εμπάργκο που επιβλήθηκε στις εισαγωγές, στην κυβέρνηση εξετάζουν τα

εναλλακτικά σενάρια για τους χιλιάδες τόνους φρούτων που μένουν στα ψυγεία προκαλώντας απελπισία στους παραγωγούς. 

Περίπου 3.000 νταλίκες βρίσκονται καθ' οδών προς τη Ρωσία, με ροδάκινα και νεκταρίνια...
από την Ελλάδα, καθώς δεν έχουν ακυρωθεί τα σχετικά συμβόλαια. Όμως απομένει ένα ερωτηματικό το αν θα τις δεχθεί η Ρωσία. Την ίδια στιγμή όμως, υπάρχει το βασικό ζήτημα των τεράστιων ποσοτήτων φρούτων που έχουν μείνει πίσω και τα αρμόδια υπουργεία αναζητούν τρόπους προκειμένου να τα διοχετεύσουν στην εσωτερική αγορά, ώστε να μην καταστραφούν. 

Οι πρώτες σκέψεις, σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, είναι να ζητήσει το υπουργείο Ανάπτυξης από τα Άμυνας και Υγείας να απορροφήσει ο στρατός και τα νοσοκομεία τα φρούτα, ενώ υπάρχει επικοινωνία και με τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων για να απορροφηθούν άμεσα και σε ξενοδοχεία.

Σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, το υπουργείο Εξωτερικών διατηρεί πολύ χαμηλές προσδοκίες για πιθανές εξαιρέσεις από το εμπάργκο, συνιστά όμως υπομονή ενώ αναμένεται η εγκύκλιος της απόφασης του Κρεμλίνου, οι εφαρμοστικές πράξεις και τα λοιπά νομικά κείμενα για να φανούν τα περιθώρια κινήσεων.

Η κυβέρνηση σκέφτεται είτε να ζητήσει αποζημιώσεις από τις Βρυξέλλες -κάτι που ζητούν και άλλες χώρες- είτε να διοχετευτούν τα προϊόντα σε άλλες αγορές.

Υπάρχει ακόμα η σκέψη να ζητηθεί από την ΕΕ και να επιτραπεί η χρησιμοποίηση από την Ελλάδα κάποιων χρημάτων του ΕΣΠΑ για να αποζημιώσει η κυβέρνηση τους αγρότες, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. 

Την Δευτέρα η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα έχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις επιλογές της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: