Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Ετος φοροδιαφυγής και το 2014: «Μπίζνες» εκατομμυρίων με πλαστά τιμολόγια και εταιρείες «μαϊμού»


Ετος φοροδιαφυγής και το 2014: «Μπίζνες» εκατομμυρίων με πλαστά τιμολόγια και εταιρείες «μαϊμού»

* Στα 613 εκατ. ευρώ τους πρώτους οκτώ μήνες -Το 0,4% του ΑΕΠ
* Παλιά αλλά αποτελεσματικά κόλπα με ψεύτικες επιχειρήσεις, αχυράνθρωπους και εξαφανισμένα τιμολόγια
* Ποιο είναι το δυνατό χαρτί του υπουργείου Οικονομικών

Έξαρση συνεχίζει να παρουσιάζει το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, παρά τις προσπάθειες των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, καθώς, μόνο για τους πρώτους μήνες του 2014 καταγράφεται φοροδιαφυγή 613 εκατ. ευρώ με πλαστά τιμολόγια και εταιρείες «μαϊμού».
Σύμφωνα με...
το mega, από την αρχή του έτους, μόνο από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ έχουν αποκαλυφθεί 267 υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται επιχειρήσεις κάθε είδους οι οποίες είτε εξέδωσαν είτε έλαβαν τιμολόγια «μαϊμού».
Μάλιστα, ο όγκος των τιμολογίων ανέρχεται στα 613 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που ισοδυναμεί περίπου με το 0,4% του ΑΕΠ, ενώ, σύμφωνα με έμπειρους ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών, τα κόλπα αν και παλιά παραμένουν λίαν αποτελεσματικά, καθώς, οι εμπλεκόμενοι αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τις "τρύπες" του συστήματος.

Μπίζνες με ψεύτικες επιχειρήσεις και πλαστά τιμολόγια
Η πιο διαδεδομένη μέθοδος είναι το στήσιμο επιχειρήσεων, που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για την έκδοση δεκάδων στοιχείων σε διάστημα μερικών εβδομάδων ή ημερών. Εν συνεχεία οι υπεύθυνοι «εξαφανίζονται» και η επιχείρηση εντοπισμού τους από τις Διωκτικές Αρχές χαρακτηρίζεται δυσχερής.
Επίσης επιχειρήσεις- «μαϊμού» στήνονται με πλαστά ή κλεμμένα στοιχεία ταυτότητας, όπως προκύπτει από δεκάδες καταγγελίες. Οι υπεύθυνοι γίνονται άφαντοι, έχοντας πλημμυρίσει εν τω μεταξύ την αγορά με τιμολόγια μεγάλης αξίας. Επιχειρήσεις στήνονται κι από «αχυρανθρώπους», δηλαδή αλλοδαπούς, υπερήλικες ή ακόμα και άστεγους, οι οποίοι αποτελούν τη βιτρίνα των πραγματικών υπεύθυνων.
Τα τιμολόγια - «μαϊμού» χρησιμοποιούνται κατά κόρον για την αύξηση των εκπιπτόμενων δαπανών και ακολούθως για τη μείωση του φορολογητέου εισοδήματος αλλά και για επιστροφές ΦΠΑ.
Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται ευρέως για απάτες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου με τριγωνικές συναλλαγές κυκλώματος επιχειρήσεων ουσιαστικά χάνεται ο ΦΠΑ, όπως επίσης για την κάλυψη περιπτώσεων τοκογλυφίας, «ξεπλύματος» χρήματος και λαθρεμπορίου. Ήδη το οικονομικό επιτελείο έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. Σε πρώτη φάση σχεδιάζει να γίνει ξεκαθάρισμα και εν συνεχεία απενεργοποίηση τουλάχιστον 100.000 ανενεργών ΑΦΜ.

Το «κλειδί» για την ανάσχεση της φοροδιαφυγής
Πάντως «κλειδί» χαρακτηρίζεται η άμεση εφαρμογή της διάταξης που καθιστά υποχρεωτική τη μηνιαία υποβολή Συγκεντρωτικών Καταστάσεων από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
Παράλληλα έχει δοθεί εντολή στις Μονάδες ελέγχου να δώσουν χαρακτήρα κατεπείγοντος στις υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.
Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι έλεγχοι για τα εμβάσματα, τα ακίνητα του εξωτερικού, τις κινήσεις λογαριασμών άνω των 100.000 ευρώ, ενώ έχουν ξεπεράσει τις 2.000 οι μηνυτήριες αναφορές στον Οικονομικό Εισαγγελέα για περιπτώσεις διακεκριμένης φοροδιαφυγής. Στόχος είναι να έχουν βεβαιωθεί τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ ως το τέλος του έτους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: