Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

“Έρχεται παγκόσμιο οικονομικό κραχ” – Δήλωση σοκ του κορυφαίου τραπεζίτη της Ινδίας, του μόνου που προέβλεψε την ύφεση του 2008

Δεκάδες ή εκατοντάδες είναι καθημερινά οι κινδυνολόγοι, που προειδοποιούν για την κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας. 

Οικονομολόγοι, αναλυτές, και κάθε είδους «προφήτες» κάνουν λόγο για το «τέλος του κόσμου», για να κερδίσουν τα 15 λεπτά δημοσιότητας που τους αναλογούν. 
Εξάλλου, οι Κασσάνδρες είναι στη μόδα τα τελευταία χρόνια. 
Όταν όμως μιλάει για το ενδεχόμενο ενός νέου μεγάλου κραχ ο...

κορυφαίος τραπεζίτης της Ινδίας, ο άνθρωπος που μαζί με λίγους είχε προβλέψει την κρίση του 2008, τα πράγματα είναι σοβαρά. 
Ο Raghuram Rajan, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας, εκτιμάει πως η παγκόσμια οικονομία οδηγείται σε μία νέα κρίση ανάλογη με την Μεγάλη Ύφεση του 1930. 

Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της μεγαλύτερης συνεργασίας μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών προκειμένου, όπως λέει, να αποφευχθεί η επανάληψη της κρίσης του 2008 με την κατάρρευση της Lehman Brothers. 

Όπως τονίζει σε συνέντευξή του στο Central Banking Journal, παρατηρείται μια επανάληψη σε παγκόσμιο επίπεδο του ίδιου εγκληματικού, όπως το χαρακτηρίζει, παραπτώματος της έλλειψης συνεργασίας των κεντρικών τραπεζών, όπως είχε γίνει και το 1930. 

« Ρισκάρουμε να έχουμε επανάληψη του φαινομένου της κρίσης σε μια εποχή που ο κόσμος είναι λιγότερο ικανός να επωμιστεί το κόστος. Ενώ στο παρελθόν οι χώρες προχωρούσαν σε υποτίμηση των νομισμάτων τους για να πετύχουν οικονομική ανάπτυξη, το πιο δημοφιλές πλέον όπλο είναι η νομισματική χαλάρωση», υπογραμμίζει. 

Τέλος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν αν οι επενδυτές που κυνηγούν μεγαλύτερα κέρδη που είναι δυνατόν να έχουν με χαλαρές νομισματικές πολιτικές απεμπλακούν από τις επενδύσεις και τις θέσεις τους την ίδια στιγμή.


πηγή

hellas-now

Δεν υπάρχουν σχόλια: