Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

«Ζωτικής σημασίας» ο SOUTH STREAM για τη Σερβία και τη Βουλγαρία… Ενώ ο Παπανδρέου τον ακύρωσε και ησυχάσαμε!


αγωγος

ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΔΕΝ ΕΠΕΤΡΕΨΑΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΔΙΑΥΛΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ!

Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου “South Stream” είναι ζωτικής σημασίας για τη Σερβία και τη Βουλγαρία, τόνισαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Ίβιτσα Ντάτσιτς και Κρίστιαν Βιγκένιν μετά από συνομιλίες στο Βελιγράδι.

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι πρόκειται πρωταρχικά για ζήτημα ενεργειακής ασφάλειας και σταθερότητας και όχι σχέσεων με τη Ρωσία...

“Έχουμε κοινή θέση και κοινό συμφέρον, ζωτικό συμφέρον να κατασκευαστεί ο “South Stream”, να μην έχουμε διένεξη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να εξευρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση” είπε ο κ. Ντάτσιτς στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Βούλγαρο ομόλογό του.

Ο κ. Ντάτσιτς είπε ότι η υλοποίηση του έργου είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών για λόγους ενεργειακής ασφάλειας και σταθερότητας και τόνισε τη σημασία ύπαρξης διαφορετικών πηγών, ώστε να αποφεύγεται η κατάσταση, στην οποία βρέθηκαν η Βουλγαρία και η Σερβία πριν από μερικά χρόνια, την περίοδο της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας παρατήρησε ότι η σερβική κοινή γνώμη επιφανειακά ασχολείται με τη σημασία του “South Stream”, έργο, το οποίο, όπως υπογράμμισε, είναι ζωτικής σημασίας λόγω οικονομικού ενδιαφέροντος και δεν πρέπει να συνοψίζεται σε ζήτημα σχέσεων Ρωσίας, Βαλκανίων και ΕΕ.

“Φαίνεται σαν να υλοποιείται αυτό το έργο λόγω των φιλικών μας σχέσεων. Είναι έτσι, αλλά έχει πρώτα απ΄ όλα μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον, κι αυτό σημαίνει ότι η Σερβία κερδίζει πολλά και η Βουλγαρία και όλες οι άλλες χώρες που βρίσκονται στην πορεία” είπε.

Το κόστος κατασκευής του “South Stream” στη Σερβία, σύμφωνα με τον κ. Ντάτσιτς, θα ανέλθει στα 2 δισ. ευρώ και σημαντικό τμήμα των εργασιών θα αναλάβουν σερβικές επιχειρήσεις.

“Η Σερβία θα χάσει πολλά αν δεν υλοποιηθεί το έργο, από οικονομική άποψη, και δεύτερο ζήτημα είναι η ενεργειακή ασφάλεια επειδή θα χάσουμε εναλλακτική διαδρομή για την προμήθεια αερίου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν δίνει εναλλακτική λύση” είπε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών.

Η Σερβία και η Βουλγαρία και όλες οι χώρες από τις οποίες θα διέλθει ο αγωγός εξακολουθούν να έχουν την πρόθεση κατασκευής του αγωγού” ανέφερε.

Ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το έργο είναι πολύ σημαντικό για την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: