Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Η κρυφή «ατζέντα» πίσω από την τραγωδία με το Boeing: Γιατί η ΕΕ διστάζει να πιέσει τον Πούτιν

Η κρυφή «ατζέντα» πίσω από την τραγωδία με το Boeing: Γιατί η ΕΕ διστάζει να πιέσει τον Πούτιν

* Οι ΗΠΑ πιέζουν για κυρώσεις αλλά η ΕΕ δεν αποφασίζει

* Οι τεράστιες οικονομικές συναλλαγές της Δύσης με τη Ρωσία σε αριθμούς [πίνακες]

* «Μην εμπλέκεστε στα εσωτερικά μας» λέει ο Ρώσος πρόεδρος

Σε νέα κρίσιμη φάση εισέρχονται οι σχέσεις Ρωσίας - Δύσης έπειτα από την κατάρριψη του Boeing της Malaysia στην Ανατολική Ουκρανία και τον θάνατο 298 ανθρώπων, καθώς, οι ΗΠΑ πιέζουν ασφυκτικά για νέες κυρώσεις, 
η ΕΕ διστάζει και ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποιεί...

Μπορεί ο Ψυχρός Πόλεμος να μην είναι πολύ εύκολο να επαναληφθεί, ιδιαίτερα σε συνθήκες παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, ωστόσο, η εξέλιξη της νέας τραγωδίας στην Ουκρανία και τα αποτελέσματα των ερευνών ενδέχεται να αλλάξουν άρδην τις γεωπολιτικές ισορροπίες.

Τεράστια οικονομικά δεδομένα δημιουργούν εύθραστες ισορροπίες
Για τους Αμερικανούς οι σχέσεις με την Ρωσία του Πούτιν έχουν διαταραχθεί σε σημαντικό επίπεδο (Σνόουντεν, Συρία, Κριμαία) και για τον λόγο αυτό επιμένουν στο διεθνή αποκλεισμό της χώρας, αλλά για τους Ευρωπαίους η κατάσταση δεν είναι η ίδια.
Το ζήτημα είναι, βέβαια, εκτός από γεωπολιτικό (η ΕΕ έχει πλέον σύνορα με την Ρωσία) είναι και οικονομικό, καθώς, στη σύγχρονη οικονομία οι χώρες είναι αλληλοσυνδεδεμένες, ωστόσο, ορισμένες εξαρτώνται πολύ περισσότερο από άλλες.
Αν και οι Αμερικανοί έχουν σημαντικές οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία, σε καμία περίπτωση δεν αγγίζουν τα ποσά που «παίζονται» στις συναλλαγές μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης που πραγματικά προκαλούν ίλιγγο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μια σειρά από γραφήματα που παρουσίασε το αμερικανικό δίκτυο CNN και καταγράφουν την αλληλεπίδραση μεταξύ Μόσχας, Βρυξελλών και Ουάσινγκτον.
Οι ΗΠΑ στον τομέα των εισαγωγών είναι ο εικοστός πιο μεγάλος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας, ενώ στον τομέα των εξαγωγών ο πέμπτος με τα ποσά που διακινούνται μεταξύ να αγγίζουν τα 38 δισ. δολάρια.
Στον αντίποδα, ωστόσο, η ΕΕ είναι, στον τομέα των εισαγωγών, ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Βλαντιμίρ Πούτιν παγκοσμίως, ενώ, αναφορικά με τις εξαγωγές είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εταίρος. Τα συνολικά ποσά φθάνουν τα 460 δισ. δολάρια.
Το ίδιο ισχύει και για κάθε χώρα ξεχωριστά καθώς, για παράδειγμα, η Ολλανδία έχει ως πρώτο προορισμό εξαγωγών τη Ρωσία, η Βρετανία (σύμμαχος των ΗΠΑ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής) φιλοξενεί τους Ρώσους ολιγάρχες και τα κεφάλαιά τους, ενώ, το διμερές εμπόριο μεταξύ Βερολίνου και Μόσχας αγγίζει τα 104 δισ. δολάρια. Παράλληλα, το 40% της ενέργειας της Γερμανίας προέρχεται από τη Ρωσία, ενώ, και η Γαλλία στηρίζει αρκετά στις σχέσεις με τον Πούτιν, καθώς προμηθεύει τη χώρα με πολεμικό υλικό.

Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέες κυρώσεις -Η ΕΕ καθυστερεί τις αποφάσεις
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να επανεξετάζει τις κυρώσεις της εναντίον της Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος σήμερα.
Η Ουάσιγκτον επίσης θα καλωσόριζε τη λήψη περαιτέρω βημάτων με στόχο να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία, ειδικά από την Ευρώπη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ στους δημοσιογράφους.
«Η προθυμία μας να σκεφτούμε να επιβάλουμε επιπλέον κυρώσεις είναι κάτι που συνεχίζει να αποτελεί μια πιθανή επιλογή» είπε ο Ερνεστ.
Επιπλέον ο Λευκός Οίκος επισήμανε σήμερα ότι οι διεθνείς ερευνητές εξακολουθούν να χρειάζονται την «άμεση και πλήρη πρόσβαση» στο σημείο της συντριβής του Μπόινγκ της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία.
Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ καλωσορίζουν τις πληροφορίες ότι οι σοροί των θυμάτων μεταφέρονται στην Ολλανδία, ωστόσο επισήμανε ότι «δε νομίζω ότι έχουμε μέχρι στιγμής δει το επίπεδο της συνεργασίας με τους διεθνείς ερευνητές, το οποίο θα θέλαμε να δούμε».
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η ΕΕ θα αποφασίσει μεθαύριο, Πέμπτη 24η Ιουλίου για ένα νέο κατάλογο προσωπικοτήτων και φορέων από τη Ρωσία σε βάρος των οποίων θα επιβάλλει στοχευμένες κυρώσεις, εξαιτίας της στήριξης που παρέχουν στους φιλορώσους αντάρτες στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, η βαρόνη Κάθριν Αστον.
«Αποφασίσαμε να επιταχύνουμε την προετοιμασία των στοχευμένων μέτρων που θα αποφασισθούν την επόμενη εβδομάδα από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων κατά τη διάρκεια της Συνόδου τους στις Βρυξέλλες», δήλωσε η Αστον, η οποία διευκρίνισε ότι ο κατάλογος θα είναι έτοιμος την Πέμπτη.
Εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, δήλωσε στο περιθώριο μιας συνόδου με τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «έχει λάβει εντολή να προετοιμάσει στοχευμένες κυρώσεις στον τομέα της τεχνολογίας και στο στρατιωτικό τομέα».
Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, οι κυρώσεις σε τομείς της ρωσικής οικονομίας οι οποίες εξετάζονται θα μπορούσαν επίσης να συμπεριλάβουν τις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές, βασικά αγαθά που έχουν διπλή χρήση —πολιτική και στρατιωτική— και τον τομέα της ενέργειας, κυρίως του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Αυτό χωρίς ακόμη να είναι ξεκάθαρο εάν θα πρόκειται για οικονομικές κυρώσεις του λεγόμενου «τρίτου επιπέδου», η υιοθέτηση των οποίων απαιτεί μια νέα σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Πούτιν: Μην εμπλέκεστε στα εσωτερικά μας
Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Ρωσίας πραγματοποίησε την Τρίτη την πρώτη του αναλυτική τοποθέτηση αναφορικά με την υπόθεση της κατάρριψης του Boeing της Malaysia, όπου δεν παρέλειψε να στείλει προειδοποίηση προς τη Δύση.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε την επιθυμία της Μόσχας να βοηθήσει για τις έρευνες και να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στους αυτονομιστές, αλλά, την ίδια στιγμή ζήτησε από ΗΠΑ και ΕΕ να μην εμπλέκονται στα εσωτερικά της χώρας του, τονίζοντας ότι δεν δέχεται τελεσίγραφα.


iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: