Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Να μείνω ή να φύγω από την Ελλάδα…

Να μείνω ή να φύγω από την Ελλάδα…

"Κύριε Στούπα καλησπέρα,
 
Είμαι καθημερινός αναγνώστης σας και θέλω off the record τη συμβουλή σας. Έχω μια μικρή επιχείρηση με πολύ υψηλή προστιθέμενη αξία αλλά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Είμαι 41 ετών, μηχανολόγος μηχανικός στο επάγγελμα. Μου έχει γίνει πρόταση για δουλειά στη Σαουδική Αραβία. Το ερώτημά μου είναι το εξής:
Αξίζει κανείς να περιμένει στην Ελλάδα, δυο με τρια χρόνια μήπως τα πράγματα αλλάξουν ή η οικονομική καταστροφή έχει τόσο πολλές πιθανότητες που η καλύτερη λύση είναι να φύγει κανείς όσο νωρίτερα μπορεί; ...

Η συμβουλή σας είναι σημαντική για εμένα διότι έχω παρατηρήσει ότι είστε άτομο με υψηλή νοημοσύνη και ακεραιότητα χαρακτήρα.

Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Με εκτίμηση
Π. Π.
Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Απάντηση:

Καλημέρα,

Είναι δύσκολο να προβλέψει κάποιος το μέλλον. Τα πράγματα παραμένουν δύσκολα και ισως γίνουν και δυσκολότερα. Το να αλλάξει κάποιος χώρα όμως, είναι μια απόφαση που συναρτάται πολλών παραμέτρων(οικογένεια, τρόπος ζωής κλπ.). Βέβαια αν δεν υπάρχει εισόδημα, όλα αυτά είναι δευτερεύοντα. Κατά τη γνώμη μου η Ελλάδα είναι βαριά "ασθενής" και μόνο ένα ισχυρό σοκ θα την συνεφέρει. Δεν "ασθενεί" μόνο η πολιτική ηγεσία σύσσωμη, αλλά και η κοινωνία σε μεγάλη πλειοψηφεία...

Κατά τη γνώμη μου, παρά τις προσπάθειες της Ευρώπης να εγγυηθεί μια ομαλή μετάβαση για την Ελλάδα, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να περάσει μια κατάσταση κατάρρευσης παρόμοια με εκείνη των σοβιετικών καθεστώτων. Φαίνεται πως δεν είμαστε ικανοί να μάθουμε  από τα λάθη των άλλων. Πολύ φοβάμαι πως ανήκουμε στην κατηγορία των λαών που δεν μαθαίνουν ούτε από τα δικά τους λάθη. 

Στην Ελλάδα υπάρχουν 1,5 εκατ. άνεργοι και για να απορροφηθούν αυτοί θα χρειαστούν 5-10 χρόνια ακόμη και αν κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε με το πλέον σωστό τρόπο. Αν δηλ. δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια επενδυτική επανάσταση. Είστε τυχερός που είστε σχετικά νέος και έχετε μια ειδικότητα που μπορεί να πληρωθεί καλά στη διεθνή αγορά. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο έχω καταλήξει για το μέλλον... Δεν σημαίνει πως θα επαληθευτεί. Την τελική απόφαση όμως θα πρέπει να την λάβετε μόνος σας... Τέλος θα ήθελα να μου δώσετε την άδεια να δημοσιεύσω ερώτηση και απάντηση, γιατί νομίζω πως αφορά πολλούς.

Φιλικά,
ΚΣ


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: