Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι υποστηρικτές της Χ.Α. συνδέονται με βίαιες επιθέσεις και εξακολουθούν να ασπάζονται τον ρατσισμό

Οι αντισημιτικές και ρατσιστικές επιθέσεις καταδικάστηκαν από τα κόμματα και την κυβέρνηση 
αναφέρει η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Επίσης, γίνεται αναφορά και στα φορολογικά προνόμια της εκκλησίας

Σημειώνεται ότι "επειδή η θρησκεία και η εθνικότητα συχνά είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, ήταν δύσκολο να...
ταξινομηθούν πολλά περιστατικά ως ειδικά εθνοτικής ή θρησκευτικής μισαλλοδοξίας".
Γίνεται ξεχωριστή αναφορά στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, μετά την οποία "οι Αρχές ξεκίνησαν έρευνες και έλαβαν νομικά μέτρα εναντίον της Χρυσής Αυγής με την αιτιολογία ότι είναι εγκληματική οργάνωση" και οδηγήθηκαν έτσι στην άρση ασυλίας βουλευτών της και την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης στο κόμμα.
Στην περίληψη για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Ελλάδα για το 2013, αναφέρεται σε "περιορισμούς που επηρεάζουν μέλη μη ελληνορθόδοξων θρησκευτικών ομάδων" και επισημαίνεται πως η κυβέρνηση χορήγησε προνόμια στην "Ορθόδοξη Εκκλησία -που δεν παρέχει σε άλλες θρησκευτικές ομάδες- όπως προνομιακή φορολογία και θεσμοθετημένη σύνδεση με την κυβέρνηση". Ωστόσο κάνουν λόγο για την τροποποίηση της νομοθεσίας προκειμένου να προσληφθούν 240 θρησκευτικοί ισλαμιστές εκπαιδευτικοί για να διδάξουν το Κοράνι στα δημόσια σχολεία της Θράκης, "ως εναλλακτική λύση για την ελληνική ορθόδοξη διδασκαλία".

Ψηφίστηκε νόμος, που προβλέπει εξαιρέσεις για τα παράνομα κτήρια, συμπεριλαμβανομένων των οίκων προσευχής και λατρείας στη Θράκη, που στερούνται τίτλους ιδιοκτησίας και δεν είναι σύμφωνα με τους κανονισμούς, "επιτρέποντας έτσι την έκδοση των αδειών για την ανακαίνιση και την ανοικοδόμηση" και "συνεχίστηκε ο σχεδιασμός" για το τζαμί στην Αθήνα.

Τέλος, επισημαίνονται και οι "αναφορές για κοινωνικές καταχρήσεις ή διακρίσεις με βάση το θρήσκευμα και τις πεποιθήσεις", καθώς διαπιστώνεται ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία "ασκεί σημαντική κοινωνική, πολιτική και οικονομική επιρροή, που συχνά έχει αποτέλεσμα την υποτίμηση των άλλων θρησκειών" και ότι "ορισμένοι μη ορθόδοξοι πολίτες εξέφρασαν παράπονα ότι αντιμετωπίζονται με καχυποψία ή πως δεν ήταν γνήσιοι Ελληνες όταν αποκάλυψαν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις σε άλλους Ελληνες πολίτες", ενώ μέλη μη ορθόδοξων θρησκευτικών ομάδων "ανέφεραν περιστατικά κοινωνικών διακρίσεων".



Στέλιος Μπαμιατζής
news247 

Δεν υπάρχουν σχόλια: