Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Πόσο Έλληνας είναι τελικά ο Κύργιος;

Δεν έχει έρθει ποτέ στην Ελλάδα, ξέρει μόνο ελάχιστες ελληνικές λέξεις και όμως ο έφηβος από την Αυστραλία που απέκλεισε το Νο1 του τέννις από την συνέχεια του Γουίμπλετον αισθάνεται πολύ περισσότερο Έλληνας από ότι αρκετοί συμπατριώτες μας
Ξεκαθαρίζει ότι λατρεύει να περνάει τον χρόνο του με τον… Papouli και τη Yiayia ενώ δηλώνει περήφανος που ανήκει στην ελληνική κοινότητα της Αυστραλίας. 
Ο Νικ Κύργιος εξηγεί ότι οι Έλληνες της ξενιτιάς δεν ξεχνούν την κληρονομιά τους, την ώρα που κάνει… πλάκα στον Ράφα Ναδάλ! ...

Του Γιάννη Σταυρουλάκη

Από τη μια μεριά, ο Ρότζερ Φέντερερ. Ο βιρτουόζος. Ο μεγαλοφυής τενίστας που, όπως έγραφε το BBC μετά από τον ημιτελικό στο Γουίμπλετον το 2006 κόντρα στον Φερνάντο Γκονζάλες, κρατάει ρακέτα αντί για πινέλο. Από την άλλη, ο Ράφα Ναδάλ. 
Ο αριστερόχειρας από την Παμπλόνα που εκτοξεύει κεραυνούς σε κάθε σερβίς. Και στη μέση, ο Νικ Κύργιος! 
Η nouvelle vague του τένις, ο πρώτος έφηβος που κέρδισε το Νο1 της κατάταξης σε Grand Slam μετά από το 2005 και τη νίκη του Ναδάλ κόντρα στον Φέντερερ, στο γαλλικό Open. Λεπτομέρεια; 
Ο Φέντερερ είναι το πρότυπο του Κύργιου. Ο μεγάλος Ελβετός κατέκτησε το πρώτο του Grand Slam όταν ο -γεννημένος στην Αυστραλία- ομογενής ήταν εννιά ετών!

Τους χωρίζουν 26 εκατ. δολάρια!
Στις φωτογραφίες που έβγαιναν μετά το εκκωφαντικό 3-1 σετ στους ''16'' του Γουίμπλετον κόντρα στον Ράφα Ναδάλ, ο Νικ Κύργιος χαμογελούσε. Ίσως, επειδή, μπορεί να σκεφτόταν ότι σε 20 χρόνια από τώρα, πρέπει να τις βλέπει και να καμαρώνει για τον εαυτό του! Ο λόγος; Πριν από λίγα χρόνια, ήταν απλώς ένα παχουλό αγόρι με άσθμα. Δεν το έβαζε κάτω, ακόμα και όταν ο μεγαλύτερος αδελφός του, Χρήστος, τον ρωτούσε αν χρειάζεται ξεκούραση. Πριν από λίγες μέρες έγινε ο 19χρονος που κατατρόπωσε τον Ναδάλ των 26.400.000 δολαρίων τον χρόνο από μπόνους, χορηγούς και διαφημίσεις. Για να γίνει αντιληπτή η σύγκριση, τα μέχρι στιγμής έσοδα του Κύργιου από τη συμμετοχή του σε διάφορα τουρνουά ανέρχονται στις 235 χιλιάδες δολάρια!
 Αγωνίζονται για δυο σημαίες
 Ο τελικός Junior του Australian Open το 2013 θύμιζε… κάτι από Ελλάδα! Βλέπετε, την ημέρα που οι Αυστραλοί γιόρταζαν την εθνική τους εορτή -Australian Day, στις 26/01-, ο πρώτος τελικός του τένις πριν από αυτούς των Ανδρών και Γυναικών, είχε έντονο ελληνικό χρώμα. Πρωταγωνιστές; Δυο παιδικοί φίλοι, δυο παιδιά μεταναστών, Αυστραλοί στην υπηκοότητα αλλά με ελληνική φλέβα, ο Νικ Κύργιος και ο Θανάσης Κοκκινάκης! Στις κερκίδες κυμάτιζαν ελληνικές σημαίες ενώ τα διεθνή ΜΜΕ φιλοξένησαν εκτενή αφιερώματα σε αυτόν τον ασυνήθιστο αγώνα. Εν τέλει, ο Κύργιος αναδείχθηκε νικητής και, συγχρόνως, Νο1 στην παγκόσμια κατάταξη, στην κατηγορία Junior. Τι είχε να πει μετά τη νίκη του; Πως τόσο ο ίδιος όσο και ο Θανάσης αισθάνονται διαρκώς πως αγωνίζονται για δυο σημαίες!
''Ελλάδα, σου προσφέρω τον γιό μου! ''
 Ο πατέρας του Νικ, Γιώργος Κύργιος, έφυγε από την Ελλάδα πριν από 48 ολόκληρα χρόνια. Πλέον ο περήφανος πατέρας αντιμετωπίζει με σεμνότητα τις επιτυχίες του γιου του ενώ δεν κρύβει τη χαρά του αφού οι συγχωριανοί του στην Ήπειρο ''θα νιώσουν κι αυτοί περήφανοι για τον δικό τους άνθρωπο! Θα καταλάβουν πως οι Έλληνες μπορούν να τα καταφέρουν''. Η εξομολόγηση του Γιώργου Κύργιου στον δημοσιογράφο Αλέκο Μάρκελλο για λογαριασμό της ΕΡΤ αποτυπώνει αυτή τη χαρμολύπη που μπορεί κανείς να συναντήσει στα πρόσωπα των Ελλήνων ομογενών που βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα. ''Καλά είναι εδώ, μας αγάπησε η Αυστραλία, την αγαπήσαμε κι εμείς. Αλλά... Δεν ξαναγύρισα. Τα παιδιά μου να πάνε! Γίνονται αγώνες στην Ελλάδα; Να τους στείλω, αυτό θέλω. Ελλάδα, σου προσφέρω τον γιό μου…''.
 Με τον Papouli και την Yiayia!
Ο Νικ διατηρεί τον προσωπικό του χώρο στο διαδίκτυο (nickkyrgios.org). Στο περιθώριο της προετοιμασίας ενόψει της συμμετοχής του στο US Open τον Αύγουστο του 2013, ενημέρωσε πως είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί τους γονείς του πατέρα του, τον Papouli και την Yiayia, όπως έγραψε χαρακτηριστικά! ''Ο στόχος μου είναι να γίνομαι καλύτερος, πιο δυνατός και πιο γρήγορος. Από τη στιγμή που η προετοιμασία ολοκληρώθηκε, είχα την ευκαιρία να επιστρέψω σπίτι για να δω κάποιους φίλους και την οικογένειά μου, πριν από το ταξίδι στις ΗΠΑ. Παράλληλα επισκέφτηκα τους παππούδες μου (τους γονείς του πατέρα μου) οι οποίοι είναι Έλληνες. Τους φωνάζουμε Papouli και Yiayia. Πραγματικά, μου αρέσει πολύ να περνάω χρόνο μαζί τους όποτε μπορώ. Η οικογένεια είναι το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο για μένα''.
Περήφανος για την ελληνική κοινότητα
Ο θρίαμβος του Νικ Κύργιου επί του Ράφα Ναδάλ στο Γουίμπλετον σκόρπισε χαμόγελα στους Γεωργάνους Ιωαννίνων, από όπου ο παππούς του Χρήστος με τη σύζυγό του, Σπυριδούλα, έφυγαν για την Αυστραλία στις αρχές των 60s, αναζητώντας καλύτερη τύχη. Τον Δεκέμβρη του 2013 ο Νικ βραβεύτηκε από το Ελληνοαυστραλιανό Επιμελητήριο Εμπορίου ως ο κορυφαίος Έλληνας άνδρας αθλητής της χρονιάς. Τι δήλωσε ο ίδιος στο περιθώριο της βράβευσής του; ''Πραγματικά νιώθω ευλογημένος αφού βρίσκομαι ανάμεσα σε πολύ πετυχημένους ανθρώπους στον τομέα τους. Βρισκόμαστε χιλιάδες μίλια μακριά από την Ελλάδα όμως δεν ξεχνάμε την κληρονομιά μας! Η ελληνική κοινότητα έχει ισχυρούς δεσμούς και πραγματικά αισθάνομαι υπερήφανος που είμαι μέλος της''.

Δεν υπάρχουν σχόλια: