Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Ο Πούτιν προειδοποιεί τη Δύση: Σταματήστε να μπλέκεστε στα εσωτερικά της Ρωσίας - Δεν δέχομαι τελεσίγραφα

Ο Πούτιν προειδοποιεί: Σταματήστε να «μπλέκεστε» στα εσωτερικά της Ρωσίας -Δεν δ
Διαβάζοντας από σημειώσεις και καθισμένος στην κεφαλή ενός μακρόστενου τραπεζιού με τους αξιωματούχους καθισμένους στην κάθε πλευρά του, 

ο Πούτιν μίλησε για πρώτη φορά δημοσίως με τόση λεπτομέρεια αναφορικά με τα όσα έχουν συμβεί από την περασμένη Πέμπτη και την κατάρριψη του Boeing 777 της Malaysia.

Ουσιαστικά ο πρόεδρος της Ρωσίας απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τις δυτικές δυνάμεις καλώντας τις να μην αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του. Δήλωσε πως χρειάζεται να ...
ληφθούν μέτρα για να ενισχυθούν οι στρατιωτικές δυνατότητες της χώρας του εξαιτίας κινήσεων του ΝΑΤΟ, καθώς και για να προστατευθεί η οικονομία από «εξωτερικές απειλές».
Αναφορικά με την κατάρριψη της πτήσης MH17 που παρέσυρε στον θάνατο 298 ανθρώπους ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει την επιρροή της επί των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία ώστε να επιτραπεί η διεξαγωγή μιας πλήρους έρευνας για τη συντριβή του αεροπλάνου, αλλά πρόσθεσε πως η Δύση πρέπει να ασκήσει πίεση στο Κίεβο ώστε το τελευταίο να τερματίσει τις εχθροπραξίες.
«Καλούμεθα να χρησιμοποιήσουμε την επιρροή μας επί των αυτονομιστών στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Εμείς φυσικά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά αυτό δεν φτάνει», δήλωσε ο Πούτιν κατά την έναρξη της συνεδρίασης του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, με συμμετοχή αξιωματούχων της άμυνας και των δυνάμεων ασφαλείας.
Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε σε μια επίθεση τεθωρακισμένων των ουκρανικών δυνάμεων εναντίον του Ντονέτσκ, της μεγάλης πόλης της βιομηχανικής περιοχής του Ντονμπάς όπου έχουν οχυρωθεί οι αντάρτες. "Πρέπει τελικά να καλέσουμε τις ουκρανικές αρχές να σεβαστούν τους στοιχειώδεις κανόνες της αξιοπρέπειας και να εφαρμόσουν μια κατάπαυση του πυρός έστω και μόνο για όσο χρόνο θα χρειαστεί η έρευνα", δήλωσε.
Σημειωτέον ότι ο λόγος του Πούτιν ήταν πολύ πιο έντονος απ ΄ότι κατά τις σύντομες τηλεοπτικές δηλώσεις που είχε κάνει την Δευτέρα για την κατάρριψη του αεροπλάνου όταν είχε φανεί λιγότερο σίγουρος απ' ό,τι συνήθως.
Ο Πούτιν επανέλαβε την πεποίθησή του ότι οι διαδηλώσεις που ανέτρεψαν τον υποστηριζόμενο από τη Ρωσία πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας υποκινήθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από το εξωτερικό.
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ακόμη πως, παρά τις δυτικές κυρώσεις, η Μόσχα θα σταθεί στο πλευρό των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία τους οποίους περιέγραψε ως τμήμα μιας λαϊκής εξέγερσης εναντίον ενός παράνομου πραξικοπήματος.
«Στη Ρωσία τίθεται ένα σχεδόν τελεσίγραφο: 'Αφήστε μας να καταστρέψουμε αυτό το τμήμα του πληθυσμού που συνδέεται εθνοτικά και ιστορικά με τη Ρωσία και δεν θα επιβάλουμε κυρώσεις εναντίον σας'», δήλωσε ο Πούτιν. 
«Αυτό είναι μια περίεργη και απαράδεκτη λογική».
Ωστόσο δεν απάντησε άμεσα στο ερώτημα αν η Ρωσία εξοπλίζει τους αντάρτες — έχει αρνηθεί τέτοιες κατηγορίες στο παρελθόν.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: