Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους: Σε πύρινο κλοιό η Κερατέα {εικόνες}


* Υπόνοιες για εμπρησμό
* Ξέσπασαν ταυτόχρονα τρία μέτωπα στην περιοχή

* Ο δήμαρχος μιλά για καμένα σπίτια, η Πυροσβεστική λέει μόνο για ένα μαντρί και ένα παράπηγμα

* Ζητήθηκε η συνδρομή του στρατού

Ολονύκτια είναι η μάχη με τις φλόγες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των τοπικών φορέων και των κατοίκων στην Κερατέα, καθώς είναι σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται από το πρωί του Σαββάτου...

Ειδικότερα, αρχικά, τα μέτωπα στην Κερατέα ήταν τρία. Οι πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν αμέσως υπό έλεγχο τη φωτιά που εκδηλώθηκε στη θέση Προφήτης Ηλίας στις 15.30, ενώ μέχρι αργά το βράδυ μαινόταν και το μέτωπο της Σάκκας, το οποίο τέθηκε υπό μερικό έλεγχο. Ωστόσο, εξακολουθούν να καίγονται πεύκα και χαμηλή βλάστηση στη Λάκιζα, πολύ κοντά σε οικισμό. H πρώτη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στη θέση Σάκα στις 14:55 και η δεύτερη στις 15:26 στη θέση Λάκιζα.
Αργά το βράδυ του Σαββάτου, το μέτωπο της φωτιάς μετρούσε 200 μέτρα μέσα σε χαράδρα, αλλά ήταν δύσκολα προσβάσιμο, με πολλές διάσπαρτες εστίες σε μια μεγάλη περίμετρο. Μάλιστα, εξ αιτίας της καθήλωσης των εναέριων μέσων, έχει ζητηθεί και η συνδρομή του στρατού. Συγκεκριμένα, για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, 120 πυροσβέστες με 46 οχήματα, 56 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 6 οχήματα ΟΤΑ και 50 στρατιώτες, ενώ μέχρι και τις 21.05 βοηθούσαν στην κατάσβεση δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.
Πάντως, η επιχείρηση περιορισμού του μετώπου της φωτιάς θεωρείται πολύ σημαντική. Μάλιστα, σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας Παραπολιτικά, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας θα περάσει όλη τη νύχτα στο υπουργείο, προκειμένου να συντονίσει την επιχείρηση.
Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής έδιναν από την αρχή μάχη με τις φλόγες, ώστε η φωτιά να μην πλησιάσει τα σπίτια που βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή. Τελικά, όμως, οι φλόγες «έγλειψαν» τις αυλές των σπιτιών, ενώ επίσημα η Πυροσβεστική Υπηρεσία μιλά για ένα μαντρί που έχει υποστεί στο μισό εκτεταμένες υλικές ζημιές, αλλά και για ένα καμένο παράπηγμα.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Κωνσταντίνος Λεβαντής, μιλώντας αργά το βράδυ του Σαββάτου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δήλωσε πως βρίσκονται ακόμη σε κίνδυνο κατοικημένες περιοχές και πως δύο, ενδεχομένως και τρεις, κατοικίες στον οικισμό Λουτρό, κοντά στη Δεψέλιζα παραδόθηκαν στις φλόγες.
Και παρά το γεγονός ότι το βράδυ του Σαββάτου επικρατεί άπνοια στην περιοχή, ο κ. Λεβαντής εξέφρασε την ανησυχία του για πιθανές αναζωπυρώσεις, καθώς μετά τη δύση του ηλίου έχουν σταματήσει οι ρίψεις νερού των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων που επιχειρούσαν στην περιοχή.
Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής εκφράζει υπόνοιες για εμπρησμό, καθώς η φωτιά ξεκίνησε σχεδόν ταυτόχρονα σε τρία διαφορετικά σημεία, τις θέσεις Λάκιζα, Σακκά και τη Χαράδρα Ωβριοκάστρου, και ανέφερε ότι η πρώτη εικόνα είναι πως καταστρέφεται ό,τι γλίτωσε από τις φωτιές του 1985.
Για την ώρα δεν προβλέπεται σχέδιο εκκένωσης του οικισμού, σύμφωνα με τον δήμαρχο, καθώς οι ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και τα αεροσκάφη που επιχειρούν, κάνουν τους υπεύθυνους να είναι σχετικά αισιόδοξοι.

Πηγή φωτό: ΑΠΕ


iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: