Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

O Kαραμανλής και το προσκλητήριο των αρίστων

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΟΓΙΑΚΑΔΕΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ (ΝΟΜΙΚΑ) ΟΠΛΑ
Με τις σημερινές αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας ο υποτιθέμενος ανώτατος άρχων περιορίζεται στην υπογραφή προεδρικών διαταγμάτων και στο εθιμοτυπικό τελετουργικό που απαιτεί ο ρόλος του...
Ο πρώην  πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής διαβάζει με ενδιαφέρον τα άρθρα που αφορούν την ονοματολογία για το πρόσωπο που θα μπορούσε να διαδεχθεί τον Κάρολο Παπούλια.
Παρότι το όνομά του έχει εμπλακεί στα σχετικά πολιτικά ρεπορτάζ η προεδρία της Δημοκρατίας δεν είναι στα σχέδιά του...

Στο γραφείο του της πλατείας Μαβίλη το τηλέφωνο δεν σταματά να χτυπά ενώ και το ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο δέχεται καθημερινά τα μηνύματα απλών πολιτών, φίλων και στελεχών της ΝΔ που ανησυχούν για το αύριο τόσο της χώρας, όσο και της παράταξης.
Ο ίδιος είναι ανήσυχος για την πορεία της Ευρώπης στο σύνολό της. Τον ανησυχεί η έλλειψη πολιτικών ηγετών με κύρος στην ευρωπαική πολιτική σκηνή ενώ παρακολουθεί με προβληματισμό την άνοδο της ακροδεξιάς. Η σημερινή Ευρώπη δεν έχει καμμία σχέση με την Ευρώπη του εξόριστου θείου του και ιδρυτή της παράταξης.
Οσο για την Ελλάδα ο Κώστας Καραμανλής βρίσκεται στο επίκεντρο πιέσων να ηγηθεί ενός άτυπου προσκλητηρίου των αρίστων.
Στον ευρύτερο χώρο της κεντροδεξιάς υπάρχουν ένα σωρό ικανά πολιτικά στελέχη τα οποία έχουν παραγκωνιστεί κυρίως λόγω των ικανοτήτων τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Κωστής Μουσουρούλης ο οποίος αναγκάστηκε να επιστρέψει στα καθήκοντά του στις Βρυξέλλες όταν διαπίστωσε ότι δεν χωράει στα σημερινά κυβερνητικά σχήματα.
Ο Μουσουρούλης είχε παράξει έργο στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Αυτό όμως που ήταν άξιο προσοχής και το οποίο τελικά του στοίχισε την θέση του ήταν η αντίστασή του με επιχειρήματα απέναντι στην Τρόικα. Ο Μουσουρούλης υποστήριζε για παράδειγμα ότι τα λιμάνια δεν μπορούν να περάσουν στην δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ κι αυτό γιατί αποτελούν θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης.
Αντιμετώπιζε τους επιθετικούς χαρτογιακάδες των δανειστών με τα ίδια τους τα (νομικά) όπλα.
Ο Μουσουρούλης είναι από τα στελέχη τα οποία θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει ένα προσκλητήριο των αρίστων που βρίσκονται εν υπνώσει στην κεντροδεξιά.
Παρακολουθώντας κανείς την πορεία της σημερινής κυβέρνησης διαπιστώνει ότι η ΝΔ οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε ένα ποσοστό συρρίκνωσης γύρω στο 12-14%.
Είναι το ποσοστό αυτό που δεν θα επιτρέψει στον σημερινό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του μετά από μια τόσο δεινή ήττα.
Τότε εκ των πραγμάτων θα είναι η στιγμή του Καραμανλή και κανείς δεν θα μπορεί να του προσάψει ότι υπονομεύει την παράταξη.
Όσο για τον ίδιο γνωρίζει πολύ καλά πως αυτή τη φορά η διάσωση της χώρας είναι υπόθεση των αρίστων. Τίποτε λιγότερο.
Το πότε θα είναι αυτή η στιγμή έχει να κάνει με τις εξελίξεις. Πάντως όπως όλα δείχνουν δεν θα αργήσει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: