Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ: Η καινοτομία σώζει την Ελλάδα, αλλά η γραφειοκρατία την πνίγει

Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ: Η καινοτομία σώζει την Ελλάδα, αλλά η γραφειοκρατία την πνίγει Από τις πύλες του βγαίνουν τα μελλοντικά think tanks της παγκόσμιας οικονομίας και όχι μόνο.

Οι αναλύσεις του δεν περιορίζονται μόνο στο πανεπιστημιακό πλαίσιο, αλλά εντάσσονται και στην πραγματική δράση κυβερνήσεων. 

Πρόκειται για το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ που μέσω του περιοδικού του Harvard Business Review ασχολήθηκε με περίπτωση της Ελλάδας.
Με τίτλο: «Το σχέδιο για την αναζωογόνηση της Ελλάδας» οι συντάκτες του άρθρου αναφέρουν ότι...
η Ελλάδα επιτέλους δείχνει σημάδια ανάκαμψης από την συντριβή του 2008. Ωστόσο, απαιτούνται μακροοικονομικές μεταρρυθμίσεις και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας θα καθοριστεί από την ανταγωνιστικότητά της, η οποία αφορά το κόστος, αλλά είναι επίσης μετριέται από την καινοτομία.
Συναφώς, η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Μπορεί να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της μέσω της μείωσης του κόστους σε παραδοσιακούς τομείς της, όπως ο τουρισμός, η γεωργία και το εμπόριο. Ή μπορεί να στοχεύουν υψηλότερα - να θέτει τις βάσεις για την παρασκευή προϊόντων με υψηλότερη προστιθέμενη αξία.
Το κλειδί για μια τέτοια αλλαγή είναι μια καινοτομία προσανατολισμένη στη βιομηχανική δομή και στην καλή λειτουργία του συστήματος καινοτομίας. Αυτό πρόκειται να είναι μια σημαντική πρόκληση.
Επί του παρόντος, οι ετήσιες δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη κινούνται μόλις στο 0,67% του ΑΕΠ στην Ελλάδα. Τη στιγμή που άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης επενδύουν τέσσερις φορές περισσότερο στην καινοτομία, γύρω στο 2,5% έως 3% του ΑΕΠ τους. Για να πάρει μπροστά, το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα πρέπει να αλλάξει και να γίνει πολύ πιο ανοιχτό στην καινοτομία.

Η γραφειοκρατία 

Σύμφωνα με την έκδοση του 2014 της Παγκόσμιας Τράπεζας με τίτλο «Ευκολία του δείκτη επιχειρήσεων», η Ελλάδα κατατάσσεται 72η σε 189 χώρες. Παρά τη σχετική βελτίωση, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει υπερβολικά ρυθμισμένο νομικό πλαίσιο που βάζει σημαντικές επιβαρύνσεις για τους επιχειρηματίες. Απαιτήσεις για άδειες, και την υποβολή εκθέσεων παραμένουν υπερβολικές. Βασικά θέματα της ημερήσιας διάταξης - όπως η προστασία των επενδυτών, την εκτέλεση των συμβάσεων, καθώς και ένα αποτελεσματικό καθεστώς αφερεγγυότητας - παραμένουν ημιτελή. Σε πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα εντοπίστηκαν 555 κανονιστικοί περιορισμοί που, αν αρθούν, θα δημιουργήσουν σημαντικά κίνητρα για την ελληνική οικονομία.
Οπως σημειώνει, λοιπόν, το άρθρο η γραφειοκρατία είναι ο μεγάλος εχθρός της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, αναγκάζοντας πολλές καινοτόμες δράσεις να βγαίνουν στο εξωτερικό για να γλιτώσουν το βαρύ φορτίο.

Οι ερευνητές 
Από την άλλη, πάντως, τα καλά νέα είναι εξακολουθούν να υπάρχουν εστίες καινοτομίας στην Ελλάδα, όπως και αρκετοί ερευνητές που επιδιώκουν να δώσουν ώθηση στα πράγματα. Αν προσθέσει κανείς σε αυτά το κλίμα και τον τρόπο ζωής στην Ελλάδα, τότε υπάρχουν οι παράγοντες πραγματικής επιτυχίας, αρκεί να τονωθεί η καινοτομία και να μείνουν στο... χρονοντούλαπο οι παραδοσιακές μορφές οικονομικής ανάπτυξης.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: