Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Ισορροπία του... τρόμου στην κυβέρνηση

ΟΙ ΤΡΕΙΣ «ΑΠΕΙΛΕΣ»
Μια περίεργη ισορροπία παρατηρείται στο εσωτερικό της κυβέρνησης αμέσως μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος.
Οι νέοι υπουργοί έχουν ήδη τρία ανοιχτά μέτωπα που πρέπει να αντιμετωπίσουν .
Την κοινωνία και τους πολίτες, τους υπουργούς που έφυγαν από την κυβέρνηση αλλά και όσους βουλευτές δεν υπουργοποιήθηκαν...

Με τους πολίτες να αναμένουν να δουν απτά αποτελέσματα από αυτήν την πιο φιλολαϊκή κυβέρνηση όπως έχει χαρακτηριστεί το έργο των νέων υπουργών καθίσταται πιο δύσκολο αφού θα πρέπει ή να συγκρουστούν με το Μέγαρο Μαξίμου --όπου γνωρίζουν εξ αρχής ότι η μάχη είναι χαμένη - ή να συγκρουστούν με κοινωνικές ομάδες που είναι αναμενόμενο ότι εκεί παραμονεύει το πολιτικό κόστος.
Το δεύτερο μέτωπο είναι οι υπουργοί που αποχώρησαν από την κυβέρνηση οι οποίοι βρίσκονται «με το όπλο παραπόδα» και παρακολουθούν στενά τους αντικαταστάτες τους. Στο πρώτο στραβοπάτημα ή στον πρώτο άστοχο χειρισμό ιδιαίτερα στο κομμάτι των προαπαιτούμενων είναι έτοιμοι να «πυροβολήσουν» κατά των συναδέλφων τους αλλά και των επιλογών Μαξίμου.
Το τρίτο μέτωπο είναι οι «παραπονεμένοι» βουλευτές που δεν έγιναν υπουργοί. Ήδη κάποιοι εξέφρασαν και δημόσια αυτήν την δυσαρέσκειά τους και έστειλαν σαφές μήνυμα ότι στηρίζουν την κυβέρνηση όχι όμως και το σύνολο των προσώπων που επελέγησαν από τον Αντώνη Σαμαρά.
Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά αυτή την ισορροπία του τρόμου και προετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού για να κατευνάσει τα πνεύματα ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο την κυβερνητική σταθερότητα. Την ίδια ισορροπία γνωρίζει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ήδη προχώρησε στην πρώτη δραστική κίνηση. Συγκέντρωσε τους υπουργούς και υφυπουργούς του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν στην κυβέρνηση και τους έδωσε αυστηρές οδηγίες για τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης. Οι όποιες αντιρρήσεις εκφράζουν στο εξής οι υπουργοί και υφυπουργοί του ΠΑΣΟΚ θα μεταφέρονται στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και εκείνος θα επιλύει τις διαφορές με τον πρωθυπουργό.
Αλλά και ο Αντώνης Σαμαράς δεν άφησε τον χρόνο να κυλήσει. Στις πρώτες επαφές που είχε με τους νέους υπουργούς δεν λησμόνησε να τους προειδοποιήσει ότι διαφωνίες και γκρίνιες δεν λύνονται στα τηλεοπτικά παράθυρα αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου που είναι ανοιχτό για εκείνους 24ωρες το 24ωρο.
Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι στη βουλή το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρέπει να περάσουν κρίσιμα νομοσχέδια και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να έχει να επιλύσει εντός του κοινοβουλίου κάποια κυβερνητική κρίση. Η συμφωνία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο είναι ακριβώς αυτή... οι κρίσεις λύνονται σε κορυφαίο επίπεδο από τους δυο τους και δεν σέρνονται επί μέρες ή εβδομάδες στα κανάλια και το κοινοβούλιο.


/newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: