Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Μια ανάσα πριν τον ανασχηματισμό

News | Πληροφορίες: Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος ανακοινώνεται το νέο κυβερνητικό σχήμα

Σήμερα Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος θα ανακοινωθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα, όταν μετά από... κυοφορία περίπου δύο εβδομάδων, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θα έχουν καταλήξει σε όλα τα ονόματα, δίνοντας τέλος στην παρατεταμένη αναμονή. 

Κρίσιμο θέμα παραμένει το πρόσωπο που θα διαδεχτεί τον Γ. Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών.
Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό 
Οι ανακοινώσεις- εκτός απροόπτου- αναμένονται σήμερα Δευτέρα, του Αγίου Πνεύματος.
Ο πρωθυπουργός... προφανώς και θέλει να τελειώνει με τη σημαντική αυτή εκκρεμότητα, διότι γνωρίζει ότι υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να λυθούν αμέσως, έτσι ώστε η χώρα να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς μετά τη διπλή εκλογική αναμέτρηση.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Έθνους» στελέχη της ΝΔ που συνομίλησαν πρόσφατα με τον πρωθυπουργό,
βεβαιώνουν ότι ο κ. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να τοποθετήσει στο υπουργείο Οικονομικών, κοινοβουλευτικό στέλεχος της ΝΔ, ικανό να σηματοδοτήσει ότι το μήνυμα των πολιτών για διορθωτικές κινήσεις ελήφθη από την κυβέρνηση και ταυτόχρονα ότι δεν θα τεθούν εν αμφιβόλω η δημοσιονομική προσαρμογή και η πορεία των μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόσωπο αυτό δεν θα είναι ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, ούτε ο κ. Παπασταύρου, ο οποίος θα παραμείνει στο Μέγαρο Μαξίμου. Επίσης, το πιθανότερο είναι ότι ο κ. Γ. Στουρνάρας μετακινείται τελικά στη διοίκηση της ΤτΕ και θα διαδεχθεί τον κ. Γ. Προβόπουλου.
Το σενάριο για την παραμονή του στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς εκκρεμεί η διαπραγμάτευση για το χρέος, δεν κερδίζει έδαφος παρότι υπήρξαν (και υπάρχουν σε έναν βαθμό) εισηγήσεις στον πρωθυπουργό ότι η αποχώρηση Θεοχάρη αρκεί προκειμένου να πείσει η κυβέρνηση για την αλλαγή κατεύθυνσης της οικονομικής πολιτικής, κάτι το οποίο επιδιώκει σταθερά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Β. Βενιζέλος.
Ο κ. Σαμαράς, πάντως, φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε αλλαγή του οικονομικού επιτελείου και τα ονόματα που ακούγονται έντονα τα τελευταία 24ωρα για τη θέση του «τσάρου» της ελληνικής οικονομίας και τα οποία έχουν τα χαρακτηριστικά που περιγράφουν συνεργάτες του πρωθυπουργού ήταν και εκείνα των κ. Κυρ. Μητσοτάκη, Μ. Βορίδη και Ν. Δένδια.
Είναι βέβαιον, επίσης, ότι και η τρόικα αναμένει την ολοκλήρωση του ανασχηματισμού προκειμένου να αποκτήσει συνομιλητή και να αρχίσουν να «τρέχουν» οι διαδικασίες για τα προαπαιτούμενα που υπάρχουν για την εκταμίευση των υπόλοιπων 2 δισ. από τη δόση των 8,3 δισ. που εγκρίθηκε τον περασμένο Απρίλιο.
Κεδίκογλου: «Καλή φώτιση» στον ΣΥΡΙΖΑ
Απαντώντας σε σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τον ανασχηματισμό «ως πρόσχημα για να δείξει ότι αντιλήφθηκε το μήνυμα της κάλπης», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, δήλωσε:
«Κατανοούμε τη αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ να κρατήσει τις εσωκομματικές ισορροπίες του και να συντηρήσει τεχνητά το κλίμα καθημερινών καταγγελιών. Τώρα καταγγέλλει και τον ανασχηματισμό πριν ακόμα γίνει…
Ενόψει και της γιορτής του Αγίου Πνεύματος ευχόμαστε καλή φώτιση!».


Τελευταίες πληροφορίες
Ο Νίκος Δένδιας προβάλλει ως επικρατέστερος αντικαταστατής του Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες για τον ανασχηματισμό, ο οποίος τοποθετείται για το απόγευμα της Δευτέρας. Ο πρωθυπουργός θέλει να καταδείξει ότι η χώρα εισέρχεται σε νέα περίοδο με έναν υπουργό που θα έχει περισσότερο πολιτικό, και όχι τεχνοκρατικό προφίλ. 
Από τα ονόματα που φέρονται να μπαίνουν στα σίγουρα στη νέα κυβέρνηση είναι του Άρη Σπηλιωτόπουλου, πιθανώς στο υπουργείο Υγείας, και του Ανδρέα Λοβέρδου στο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Μια δική μας πληροφορία και εκτίμηση, του Ε Μ ΠΡΟ Σ... για Ανάπτυξη, είναι ότι Υπουργός Παιδείας αναλαμβάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Χαριλάου Τρικούπη οι κύριοι Γιάννης Μανιάτης και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παραμένουν στις θέσεις τους στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Μεταφορών αντίστοιχα, ενώ δύο από τα πρόσωπα που μπαίνουν στην κυβέρνηση, φέρονται να είναι οι κύριοι Κουκουλόπουλος και Κωνσταντινόπουλος από το ΠΑΣΟΚ. 

Στην κυβέρνηση παραμένει και η Φώφη Γεννηματά, ενώ η Εύη Χριστοφιλοπούλου, πιθανότατα θα μετακινηθεί στο υπουργείο Παιδείας, στη θέση του υφυπουργού Συμεών Κεδίκογλου.

Εξάλλου, μέσα Ιουλίου θα «κλειδώσει» και το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τη Μαρία Δαμανάκη ως επίτροπος της Κομισιόν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: