Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Ελληνίδα η πρώτη γυναίκα που μετέδωσε ποδοσφαιρικούς αγώνες σε όλον τον κόσμο

Βάσω Μώραλη. 

Η πρώτη γυναίκα που μετέδωσε ποδοσφαιρικούς αγώνες σε όλο τον κόσμο

Στην Αυστραλία οι αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου μεταδίδονται αποκλειστικά από την κρατική ραδιοτηλεοπτική υπηρεσία Special Broadcasting (SBS).
Η SBS έχει τα αποκλειστικά ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου - ανάμεσά τους και των αγώνων της Εθνικής Ελλάδας στον... 3ο Όμιλο της διοργάνωσης.
Οι αγώνες της Εθνικής Ελλάδας θα μεταδίδονται αποκλειστικά και από το Ελληνικό Πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας SBS, σε μετάδοση της Βάσως Μώραλη.
Για τη Βάσω Μώραλη θα πρέπει να σημειωθεί ότι SBS την αναφέρει ως την πρώτη γυναίκα που μετέδωσε ποτέ ποδοσφαιρικούς αγώνες.
Και πράγματι έτσι είναι:
Όταν στις 19 Ιουνίου του 1983 η Βάσω Μώραλη μετέδιδε τον αγώνα Εθνικού -Παναχαϊκής το φαινόμενο δεν απασχόλησε μόνο τον ελλαδικό τύπο αλλά και διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως το BBC και RAI.
Εδώ και λίγα χρόνια η Βάσω Μόραλη είναι επικεφαλής του ελληνικού ραδιοφωνικού προγράμματος της SBS.
Η κ. Μόραλη είχε εργαστεί για σχεδόν 30 χρόνια ως δημοσιογράφος, εκφωνήτρια, παρουσιάστρια και αρχισυντάκτρια στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση και σε εφημερίδες στην Ελλάδα. Τα περισσότερα χρόνια της δημοσιογραφικής της καριέρας στην ΕΡΤ.
Εκεί όπου έκανε και την «παγκόσμια πρωτιά» στη μετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων.
Όπως λέει η αλήθεια από μικρή λάτρευε τον αθλητισμό. Έπαιζε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τένις και άλλα αθλήματα.
Το πιο σημαντικό όμως γνώριζε καλά όλα τα αθλήματα και τους αθλητές.
Στις μαθητικές εκδρομές της άρεσε να προσποιείται ότι κάνει ποδοσφαιρικές μεταδόσεις και οι συμμαθητές της την αποκαλούσαν «σπίκερ».
Τη «συνήθεια» αυτή δεν την εγκατέλειψε όταν άρχισε να εργάζεται στην ΕΡΤ με επικεφαλής τον Ηρακλή Κοτζιά ο οποίος εντυπωσιάστηκε με τις γνώσεις της και το ταλέντο της, έκανε σχετική πρόταση στον Παντελή Τρωγάδη και «αυτό ήταν».
Μετά την παρθενική της μετάδοση τον Ιούνιο του 1983, που προκάλεσε πολλές συζητήσεις «κυρίως θετικές» θυμάται η ίδια με εξαίρεση κάποιους που έγραψαν πως «δεν μπορεί γυναίκα να κάνει ποδοσφαιρικές μεταδόσεις» η Βάσω Μώραλή καθιερώθηκε και σε αυτό τον χώρο.
«Οι άνδρες», είπε, «που με γνώριζαν στον χώρο μου, όπως ο Νίκος Κατσαρός, ο Σταύρος Τσώχος και άλλοι που ήξεραν τις γνώσεις μου και τις δυνατότητές μου., με υποδέχθηκαν εγκάρδια».
Τώρα, λοιπόν, με την ευκαιρία του Παγκοσμίου Κυπέλλου οι ομογενείς της Αυστραλίας θα έχουν και πάλι την ευκαιρία να ακούσουν την Βάσω Μώραλη να μεταδίδει αγώνες της εθνικής Ελλάδας, κάτι που άλλωστε έχει κάνει και στο παρελθόν.

news247 

Δεν υπάρχουν σχόλια: