Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Το τελεσίγραφο Σόιμπλε ανατρέπει το σχεδιασμό Σαμαρά

Το τελεσίγραφο Σόιμπλε ανατρέπει το σχεδιασμό Σαμαρά
Άνω κάτω έχει γίνει το πολιτικό σκηνικό την επομένη των ευρωεκλογών 
Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς υπό την πίεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλη Βενιζέλου κρατά ανοικτό το θέμα του ανασχηματισμού δίνοντας την εντύπωση ότι είναι θέμα ολίγων ημερών. 
Παράλληλα έχει ανοίξει η συζήτηση για τη διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και τη διαμόρφωση «προεδρικής πλειοψηφίας».
Αν και αυτή η συζήτηση άνοιξε νωρίς, συνδέεται με τους κραδασμούς στην... ΔΗΜΑΡ και τις εν γένει εξελίξεις στην υπό ανασυγκρότηση Κεντροαριστερά και στο ιδρυτικό συνέδριο που προανήγγειλε ο κ. Βενιζέλος. 
Κατά περίεργο τρόπο όλα σχετίζονται. 
Η διαμόρφωση προεδρικής πλειοψηφίας θα δημιουργήσει εντύπωση ότι μπορεί να ξεπεραστεί ο σκόπελος του επόμενου Μαρτίου. Θα είναι αυτό ένα σήμα σε βουλευτές από την ομάδα των ανεξάρτητων, όπως και της ΔΗΜΑΡ, να είναι πιο «φιλικοί» προς την κυβέρνηση και ενδεχομένως να τη βοηθήσουν να «περάσει» τα δύσκολα νομοσχέδια προκειμένου να εξασφαλίσουν παράταση της θητείας τους. Αντίθετα αν επικρατήσει η εντύπωση ότι οι εκλογές το Μάρτιο είναι βέβαιες, τότε το πιο πιθανό είναι η κυβερνητική πλειοψηφία να παραμείνει στους 153, συν δύο, με τους κ.κ. Ανδρέα Λοβέρδο και Χρήστο Αηδόνη που περιμένουν να μπουν στην κυβέρνηση.

Ανασχηματισμός

Ο ανασχηματισμός γίνεται το κομβικό σημείο στο οποίο συναντώνται οι εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός μπορεί να αποδείξει ότι έλαβε πραγματικά το μήνυμα των ευρωεκλογών, να σηματοδοτήσει τις αλλαγές στην οικονομική πολιτική, να απομακρύνει πρόσωπα που δεν έχουν αποδώσει ή είναι πλέον αντιδημοφιλή και να εντάξει στην κυβέρνηση και στην κοινοβουλευτική της πλειοψηφία πρόσωπα από τη ΔΗΜΑΡ και την ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών. Αν πετύχει και συμβολίσει μέσω των προσώπων μία αλλαγή πολιτικής, ενδεχομένως να συγκρατήσει τις τάσεις στο κοινωνικό σώμα, που όπως έδειξαν οι ευρωεκλογές δεν ευνοούν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Το μείζον ερώτημα είναι τι θα κάνει στο υπουργείο Οικονομικών. Μέχρι τώρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, από το να φύγει ο κ. Γιάννης Στουρνάρας και να πάει στην Τράπεζα της Ελλάδας ή αργότερα στη θέση του Έλληνα επιτρόπου στην ΕΕ, μέχρι το να παραμείνει να κάνει και τη διαπραγμάτευση για το χρέος και να πάει τον Οκτώβριο στην θέση του Επιτρόπου της χώρας. Εάν φύγει, τότε το επόμενο ερώτημα είναι ποιος θα πάει στη θέση του. Επί του παρόντος, το μόνο που μοιάζει βέβαιο είναι ότι δεν θα πάει ο κ. Σταύρος Παπασταύρου που τον θέλει δίπλα του ο κ. Σαμαράς στο Μαξίμου.

Από την επομένη των ευρωεκλογών, ο κ. Σαμαράς προανήγγειλε μία σειρά ελαφρύνσεων. 
Σήμερα όμως δημοσιεύεται η συνέντευξη του κ. Σόιμπλε που βάζει φρένο στις αλλαγές οικονομικής πολιτικής που σχεδιάζει η κυβέρνηση. 
Με προκλητικό τρόπο ο κ. Σόιμπλε λέει ότι οι Έλληνες πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις αν θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ και στην πραγματικότητα ανατρέπει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης επιμένοντας ότι η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών δεν είναι εξασφαλισμένη και ίσως χρειαστεί νέα ενίσχυση της Ελλάδας από τη ΕΕ.

Εάν αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση, τότε η αλλαγή του υπουργού Οικονομικών λίγη σημασία έχει, ενώ αντίθετα υπάρχει και το επιχείρημα ότι καλύτερα να παραμείνει ο κ. Στουρνάρας. Τότε όμως τι ανασχηματισμός θα είναι;

Προς το παρόν φαίνεται να αλλάζουν υπουργοί που δεν έφεραν τα αναμενόνα αποτελέσματα, με αποτέλεσμα να καταγραφεί δυσαρέσκεια στις κάλπες. Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε τους μικρομεσαίους και τους αυτοπασχολούμενους, μάλλον δεν είναι καλό για τον κ. Κωστή Χατζηδάκη που παίρνει τον δρόμο της εξόδου. 
Παρομοίως ότι η ΝΔ υπέστη καθίζηση στις αγροτικές περιοχές συνηγορεί υπέρ της αντικατάστασης του κ. Θανάση Τσαυτάρη από ένα πιο πολιτικό πρόσωπο. Προκειμένου η κυβέρνηση να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τον κόσμο της Υγείας ο κ. Άδωνης Γεωργιάδης θα συνεχίσει να δίνει σόου στα κανάλια αλλά όχι σαν μέλος της κυβέρνησης. 
Για παρόμοιους λόγους και ο κ. Γιάννης Βρούτσης επίσης θα μείνει εκτός κυβέρνησης, αφού έκανε τη δύσκολη δουλειά «διαλύοντας» τις εργασιακές σχέσεις. Οι μόνοι που μένουν αμετακίνητοι είναι ο κ. Βενιζέλος, αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος στο Αμύνης, ο κ. Γιάννης Μανιάτης στο Ενέργειας και η κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη στο Τουρισμού. Εντός κυβέρνησης, αλλά σε άλλα υπουργεία φαίνεται ότι μένουν οι κ.κ. Νίκος Δένδιας, Μιχάλης Χρυσοχοίδης και Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος ενώ βέβαιη θεωρείται η είσοδος του κ. Ανδρέα Λοβέρδου. Ο κ. Σαμαράς έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να βάλει στην κυβέρνηση υποψηφίους των εκλογών που απέτυχαν πλην του κ. Γιώργου Κουμουτσάκου.

Πολιτικός προσανατολισμός

Με τον ανασχηματισμό ο κ. Σαμαράς θα δείξει και σε ποια κατεύθυνση θα ωθήσει τη ΝΔ. Αν θα συνεχίσει την δεξιά πορεία με στόχο να προσελκύσει τους εκεί ψηφοφόρους,όπως του συνιστά το άλλοτε δεξί του χέρι κ. Τάκης Μπαλτάκος, τότε ο κ. Μάκης Βορίδης έχει ελπίδες να μπει στην κυβέρνηση. Αν πάλι κάνει στροφή προς το κέντρο, όπως συμβουλεύουν καραμανλικοί και φιλελεύθεροι, τότε θα πρέπε να ψάξει περισσότερο. Αν θελήσει να διευρύνει την κυβερνητική πλειοψηφία, θα βάλει στην κυβέρνηση πρόσωπα από τη ΔΗΜΑΡ όπως οι κ.κ. Οικονομόμου και Ψαριανός βοηθώντας έτσι και τον κ. Βενιζέλο να ανασυγκροτήσει την Κεντροαριστερά στα μέτρα του.

Από τη στιγμή όμως που οι σχετικές συζητήσεις είναι σε εξέλιξη, αυξάνεται η πίεση προς τον κ. Σαμαρά, αφού λειτουργούν αποσυνθετικά για την κυβέρνηση. Άλλωστε όλοι οι υπουργοί έχουν κατεβάσει τα μολύβια και περιμένουν τις εξελίξεις.
Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: