Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Βαρύ χτύπημα από Σόιμπλε: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις για να μείνει η Ελλάδα στο Ευρώ

Βαρύ χτύπημα από Σόιμπλε: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις για να μείνει η Ελλάδα στο Ευρώ

* Βόμβα από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών για να κοπεί η συζήτηση περί ελαφρύνσεων

* «Η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέο πακέτο» σημειώνει

* Αμηχανία και εκνευρισμός στο Μαξίμου - Στην επίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ

* Τι απαντά το οικονομικό επιτελείο

Μείζον θέμα προέκυψε από το πουθενά για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς, οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επανέφεραν στο προσκήνιο τη συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Ο κ. Σόιμπλε. σε ανύποπτο χρόνο και σε μια ευαίσθητη περίοδο μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών που έφεραν σκεπτικισμό και αγωνία σε όλη την Ευρώπη, τόνισε ότι...
η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει την μεταρρυθμιστική διαδικασία για να παραμείνει η χώρα εντός Ευρωζώνης.
Ο Γερμανός υπουργός, μιλώντας, στο περιοδικό Focus τόνισε ότι κατανοεί τη μεγάλη επιβάρυνση που επιφέρουν οι μεταρρυθμίσεις, αλλά υποστήριξε ότι ο λαός πρέπει να περάσει από αυτή τη διαδικασία αν η χώρα θελει να παραμείνει στο ευρώ.
«Για τον ελληνικό λαό οι μεταρρυθμίσεις συνδέονται με μεγάλη επιβάρυνση, ακόμη και με δυσχέρειες, αυτό δεν αμφισβητείται. Γι αυτό θα πρέπει να έχουμε και πάρα πολλή κατανόηση. Αλλά αυτό δεν βοηθά σε κάτι: ο ελληνικός λαός πρέπει να περάσει αυτήν τη μεταρρυθμιστική διαδικασία, εάν η χώρα θέλει να παραμείνει στο ευρώ. Οι Έλληνες αποφασίζουν μόνοι τους για το μέλλον τους. Μια νομισματική ένωση όμως μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν όλοι τηρούν τους κοινούς κανόνες» ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του κ. Σόιμπλε.
Αφησε ακόμη, ανοικτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί η Ελλάδα πρόσθετη βοήθεια ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι το πιθανό νέο «πακέτο» θα είναι περιορισμένο και δεν θα ξεπερνά τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Στα τέλη του 2012 ψηφίσαμε το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Τότε ήταν σαφές ότι θα διαρκούσε δύο χρόνια και ότι η Ελλάδα και μετά από αυτό δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί πλήρως από τις αγορές. Το χρέος της Ελλάδας, σύμφωνα με τις προγνώσεις της Τρόικα, θα φτάσει το 2022 σε ένα επίπεδο που θα μπορεί να χαρακτηρισθεί βιώσιμο» σημειώνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και συνεχίζει «Προϋπόθεση θα ήταν βεβαίως να συνεχίσει να εκπληρώνει τους όρους του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ».
Στα... κάγκελα ο ΣΥΡΙΖΑ
Μετά τα πυρά του κ. Σόιμπλε, η Κουμουνδούρου πέρασε στην επίθεση τονίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, αλλά και η έκθεση του ΔΝΤ, προσγειώνουν στην σκληρή Μνημονιακή πραγματικότητα παρά τα επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης.
«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει ούτε την πρόσδεσή της σε μια καταστροφική πολιτική που εξοντώνει τον ελληνικό λαό και συνεπάγεται τη λήψη νέων αντικοινωνικών μέτρων, ούτε ότι το δημόσιο χρέος, που αποτελεί το πρόσχημα των μνημονίων, δεν καθίσταται σε καμία περίπτωση βιώσιμο» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει πως «επικοινωνιακές και μόνο κινήσεις, όπως ο φημολογούμενος ανασχηματισμός, δεν μπορούν να διορθώσουν την εικόνα κυβερνητικής αποσύνθεσης».
Αμηχανία και εκνευρισμός στην κυβέρνηση
Την ίδια στιγμή τα λόγια του υπουργού Οικονομικών προκάλεσαν αμηχανία και εκνευρισμό προκάλεσαν στην κυβέρνηση.
Μετά από διαβουλεύσεις ωρών μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και υπουργού Οικονομικών αποφασίστηκε τελικά να εκδοθεί ανακοίνωση, παρά το ότι υπήρξε κατ' αρχήν η σκέψη να μην δοθεί απάντηση στον κ. Σόιμπλε, με βάση την οποία επισημαίνεται αφενός ότι το θέμα της παραμονής στην Ευρωζώνη έχει απαντηθεί οριστικά αφετέρου ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες χωρίς νέο δάνειο, όπως επιμένει το Βερολίνο.
Πέρα από τη δυσφορία που προκάλεσαν αυτές καθ' αυτές οι δηλώσεις Σόιμπλε, είναι διάχυτη η αίσθηση στο οικονομικό επιτελείο και στη κυβέρνηση ότι η νέα παρέμβαση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών δεν είναι άσχετη από τις συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει στο εσωτερικό για αλλαγή πλεύσης στη φορολογική πολιτική.
Αλλωστε και το ΔΝΤ και η Κομισιόν στις Εκθέσεις Αξιολόγησης τους, επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να τεθούν σε κίνδυνο οι δημοσιονομικοί στόχοι του Προγράμματος.
Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο επιτίθεται και στον ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας ότι «σε μια έξαρση νέου λαϊκισμού βλέπει παντού φαντάσματα»
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:
«Το ερώτημα της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη έχει απαντηθεί οριστικά και αμετάκλητα και έχει περάσει μέσα από τις αιματηρές οικονομίες και θυσίες του ελληνικού λαού.
Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, όπως είναι γνωστό και έχει δεχθεί και το τελευταίο Eurogroup, είναι καλυμμένες μέχρι τα μέσα του 2015. Για την περίοδο 2015-2016 οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα εξαρτηθούν σε σημαντικό βαθμό από τα αποτελέσματα της τραπεζικής δοκιμασίας που θα διενεργήσει η ΕΚΤ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Η Ελλάδα ακολουθεί το δρόμο εκείνων των μεταρρυθμίσεων που είναι σε όφελος του ελληνικού λαού, δηλαδή που αυξάνουν το εθνικό προϊόν, ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας και μειώνουν τις τιμές καταναλωτή, διευκολύνοντας έτσι και την πρόσβασή της στις διεθνείς χρηματαγορές χωρίς ανάγκη νέων μνημονίων και μέτρων λιτότητας.
Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μια έξαρση νέου λαϊκισμού, βλέπει παντού φαντάσματα και αντικοινωνικά μέτρα, εμείς εργαζόμαστε συστηματικά για την ελάφρυνση των βαρών του ελληνικού λαού».


iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: