Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Ο Δημήτρης Τζιώτης, επικοινωνιολόγος του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορείται για τις πλαστές εγγυητικές επιστολές

Ο Δημήτρης Τζιώτης, επικοινωνιολόγος του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορείται για τις πλαστές εγΠολιτικός επιστήμονας, επικοινωνιολόγος του ΣΥΡΙΖΑ, 

πρώην υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, επιχειρηματίας, 

πρώην διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας στην Επιτροπή Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004»: 

Ο Δημήτρης Τζιώτης βρίσκεται στη λίστα των 17 κατηγορουμένων για την απάτη με τις πλαστές εγγυητικές επιστολές που εκδίδονταν στο πλαίσιο της υποβολής προτάσεων ένταξης επιχειρηματικών σχεδίων στον αναπτυξιακό νόμο. 

Οι επιστολές εκδίδονταν καταρχήν για λογαριασμό γραφείων του εξωτερικού και εν συνεχεία για λογαριασμό μεγάλων τραπεζών κυρίως από την Αγγλία, στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Η υπόθεση των πλαστών εγγυητικών...

Η υπόθεση ήλθε στο φως έπειτα από έρευνα της Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης.
Οι υπηρεσίες του υπουργείου διαπίστωσαν ότι στο πλαίσιο της υποβολής προτάσεων ένταξης επιχειρηματικών σχεδίων στον αναπτυξιακό νόμο εκδίδονταν πλαστές εγγυητικές επιστολές, καταρχήν για λογαριασμό γραφείων του εξωτερικού και εν συνεχεία για λογαριασμό μεγάλων τραπεζών κυρίως από την Αγγλία, στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Στην πολυσέλιδη, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία που σχημάτισε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας περιλαμβάνονται 17 άτομα, που δραστηριοποιούνταν στις επίμαχες εταιρείες, ως μέλη Διοικητικών Συμβουλίων, νόμιμοι εκπρόσωποι και διαχειριστές αυτών.
Με την υποβολή της δικογραφίας στον Οικονομικό Εισαγγελέα, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος τους και παραγγέλθηκε η διενέργεια κύριας ανάκρισης, στο πλαίσιο της οποίας εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για τέσσερις από τους εμπλεκόμενους. Συνελήφθησαν τρεις από αυτούς, ηλικίας 30, 53 και 59 ετών, οι οποίοι με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον Ανακριτή.
Όπως προέκυψε, οι τρεις από τις έξι εταιρείες που εμπλέκονται στην υπόθεση, με το πρόσχημα παροχής υπηρεσιών διαμεσολάβησης, τα τελευταία περίπου τρία έτη (από το 2011) λειτουργούσαν ως «βιομηχανία» κατάρτισης και διοχέτευσης στην αγορά πλαστών ή/και μη εγκεκριμένων εγγυητικών επιστολών, που φέρεται να έχουν εκδοθεί από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της αλλοδαπής.
Ως μη εγκεκριμένες εγγυητικές επιστολές νοούνται αυτές που είχαν εκδοθεί από αλλοδαπά τραπεζικά ιδρύματα, τα οποία όμως δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Τράπεζας της Ελλάδος. Στον κατάλογο αυτό περιλαμβάνονται, κατά χώρα προέλευσης, τα πιστωτικά ιδρύματα, εκείνα που έχουν γνωστοποιήσει ενδιαφέρον για παροχή υπηρεσιών με ή χωρίς εγκατάσταση στην Ελλάδα και τα οποία νομιμοποιούνται με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο να παρέχουν υπηρεσίες πίστωσης (μεταξύ άλλων και έκδοσης εγγυητικών επιστολών).
Οι εμπλεκόμενες εταιρείες προμήθευαν έτσι με τις εγγυητικές αυτές επιστολές διάφορες άλλες εταιρείες ή/και μεμονωμένους επενδυτές, λαμβάνοντας ως αμοιβή μεγάλα χρηματικά ποσά.
Στη συνέχεια, οι εταιρείες-επενδυτές κατέθεταν τις εγγυητικές αυτές επιστολές, είτε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, για ποσά άνω των 2.000.000 ευρώ, είτε σε άλλους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Η εμπλοκή Τζιώτη
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η εταιρεία Blue Riviera Α.Ε. πρόεδρος και διευθυντής της οποίας είναι ο Δημήτρης Τζιώτης πριν από δύο περίπου μήνες ζήτησε τη χορήγηση προκαταβολής από το υπ. Ανάπτυξης με στόχο την εκταμίευση ποσού χρηματοδότησης από εγκεκριμένο επενδυτικό πρόγραμμα κατασκευής ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων στην Κρήτη.
Ως δικαιολογητικό κατέθεσε πλαστή εγγυητική επιστολή συνολικού ποσού 4.730.000 ευρώ που φερόταν να έχει εκδοθεί από την βρετανική τράπεζα Lloyds. Τελικά η εκταμίευση του ποσού «πάγωσε» την τελευταία στιγμή καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας.
Μιλώντας στον Ελεύθερος Τύπο ο Δ. Τζιώτης είπε ότι έχει πέσει θύμα απάτης, ζητώντας την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.
«Η έρευνα ξεκίνησε και συνεχίζεται, εμείς αυτό που ζητάμε είναι πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης. Έχουμε βοηθήσει σε όλα τα επίπεδα και οι αστυνομικές αρχές επιτελούν πολύ καλά το έργο τους... Ζητούμε την πλήρη αποκατάσταση του ονόματός μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ποιος είναι ο Δημήτρης Τζιώτης
Η εταιρεία του κ. Τζιώτη διαθέτει πλούσιο πελατολόγιο με σημαντικές δουλειές στο portfolio της, όπως για παράδειγμα την καμπάνια «Ζήσε τον μύθο σου στην Ελλάδα» του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.
Συνεργάστηκε με μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες κυρίως ως σύμβουλος στρατηγικής, καθώς και με τα υπουργεία Παιδείας, Τουρισμού και Εξωτερικών, ενώ συμμετείχε στη διαμόρφωση της πολιτικής στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2006-07.
Είναι πολιτικός επιστήμονας με ακαδημαϊκές περγαμηνές αφού αποφοίτησε από τη Σχολή Φλέτσερ (The Fletcher School of Law and Diplomacy) του Πανεπιστημίου Ταφτς, στη Βοστόνη. Σπούδασε στο Κολέγιο Αθηνών, στο Αμερικανικό Κολέγιο και στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σε ηλικία 26 ετών ανέλαβε τη θέση του διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας στην Επιτροπή Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004».
Στις ιταλικές εκλογές του 2006 ήταν ένας από τους τρεις συμβούλους επικοινωνίας του Ρομάνο Πρόντι μαζί με τον Φρανκ Λουντζ και τον Μαρκ Φούλμπρουκ, ενώ έναν χρόνο αργότερα ανέλαβε την επικοινωνία της ελληνικής Superleague.
Έχει διατελέσει σύμβουλος στρατηγικής στα υπουργεία Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού, Εσωτερικών, Τουρισμού, Αθλητισμού, Παιδείας, Ανάπτυξης, Μακεδονίας - Θράκης, στον Δήμο Αθηναίων και στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και έχει συνεργαστεί με τη δεξαμενή σκέψης Demos στη Μεγάλη Βρετανία για την ανάπτυξη του Τρίτου Δρόμου, την ιδεολογική πλατφόρμα που εισήγαγε πρώτος ο Τόνι Μπλερ.
Διατηρούσε ισχυρούς δεσμούς με την οικογένεια Παπανδρέου και εντάχθηκε οργανωτικά στο ΠΑΣΟΚ το 2006, όπου ασχολήθηκε με τον τομέα του πολιτικού σχεδιασμού.
Το 2006 τέθηκε επικεφαλής δημοτικού συνδυασμού και διεκδίκησε τη δημαρχία της Βουλιαγμένης, χωρίς όμως καμία τύχη, με αντίπαλο τον επί σειρά ετών δήμαρχο της πόλης τον Γρηγόρη Κασιδόκωστα. Έναν χρόνο αργότερα έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ κόντρα στον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Λίγο πριν οδηγηθεί στις κάλπες απέσυρε την υποψηφιότητά του.
Ο ιδιοκτήτης της Clever Bank συνέβαλε στη δημιουργία του κεντρικού συνθήματος του προεκλογικού αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ «Ψηφίζουμε για τη ζωή μας. Πρώτη φορά Αριστερά στην Ελλάδα».

Τι απαντάει ο ίδιος ο Δημήτρης Τζιώτης
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Τζιώτης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και έδωσε τη δική του άποψη για την υπόθεση.
Ο κ. Τζιώτης ανέφερε ότι θεωρεί πολύ περίεργο το γεγονός ότι μόνο το δικό του όνομα έχει διαρρεύσει από τους συνολικά 17 κατηγορούμενους, ενώ αναφέρει ότι η εταιρεία του ανήκει στα θύματα και όχι τους δράστες.
Ειδικότερα, τόνισε ότι η εταιρεία του είναι από εκείνους που βοήθησαν τις έρευνες και έκανε την επώνυμη καταγγελία.
Διευκρίνισε ότι η εταιρεία του έδωσε εγγυητική επιστολή 4,5 εκατ. ευρώ στο υπουργείο Ανάπτυξης η οποία ήταν πλαστή υποστηρίζοντας ότι έπεσε θύμα άλλης εταιρείας η οποία εξέδωσε την εγγυητική επιστολή.
Ανέφερε ότι την επιστολή η εταιρεία του την πήρε από εταιρεία που φέρεται να είναι παράρτημα της αγγλική Lloyd's, ωστόσο, όταν στελέχη της εταιρεία του αντιλήφθηκαν ότι η εγγυητική είναι πλαστή την απέσυραν και το κατήγγειλαν στις αρχές.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: