Εξεταστικές επιτροπές, προανακριτικές και «βαριά» δικαστήρια έγιναν για το Βατοπέδι, τη Siemens και τα δομημένα ομόλογα. Πολιτικές καριέρες καταστράφηκαν, το θρησκευτικό συναίσθημα δοκιμάστηκε έντονα, νευραλγικοί τομείς του κρατικού μηχανισμού παρέλυσαν, υπουργοί και διοικητές οργανισμών «κατέβασαν τα μολύβια», φοβούμενοι να βάλουν την υπογραφή τους ακόμη και σε τρέχουσες δαπάνες λειτουργικών εξόδων, ενώ πολιτικώς η κυβέρνηση άρχισε να καταρρέει στις δημοσκοπήσεις από τα τέλη Αυγούστου του 2008, όταν ήλθε στην επιφάνεια η υπόθεση ανταλλαγής των «φιλέτων» του Δημοσίου με εκτάσεις της Αγιορείτικης Μονής Βατοπεδίου, στη λίμνη Βιστωνίδα.
Τα απανωτά πλήγματα σε συνάρτηση με το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους, τα βίαια γεγονότα του Δεκεμβρίου μετά τη δολοφονία του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και η φυγή των ενεχόμενων στο σκάνδαλο της Siemens τον Μάιο του 2009 «μεταφράστηκαν» σε αποδοκιμασία στο πρόσωπο του κ. Καραμανλή σε εκείνες τις ευρωεκλογές και σε «αποκαθήλωσή» του από την εξουσία τέσσερις μήνες μετά. Το κατ’ εξακολούθηση λάθος του πρώην πρωθυπουργού εστιάζεται στο ότι ακόμη και τώρα ουδείς αναφέρεται στην ευθεία σχέση στελεχών του ΠΑΣΟΚ με τις υποθέσεις αυτές. Οι στενότεροι συνεργάτες του Κώστα Σημίτη, Θεόδωρος Τσουκάτος και Τάσος Μαντέλης, έχουν ομολογήσει ότι πηγαινοέφερναν τα «βαλιτσάκια» με τις μίζες από τη Siemens. Απαντες οι διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων της τελευταίας θητείας Σημίτη, 2000-2003 (μηδέ του μετέπειτα υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη εξαιρουμένου), έβαλαν τις χρηματιστηριακές εταιρείες διαχειρίστριες του δημόσιου χρήματος. Στη δε υπόθεση του Βατοπεδίου ο τότε εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υπόδικος πλέον ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου για τη λίστα Λαγκάρντ, αναγκάστηκε να παραδεχθεί δημοσίως πως ο συγχωριανός του, Κοζανίτης εργολάβος Θεόδωρος Πάπιστας, ζήτησε την παρέμβασή του για τη διευθέτηση ιδιωτικής διαφοράς του με το μοναστήρι, ενώ στα δικαστήρια που ακολούθησαν αποκαλύφθηκαν σημεία και τέρατα για τον ρόλο δικαστών και στελεχών των πολεοδομικών υπηρεσιών με «ένσημα» στο ΠΑΣΟΚ.

ΒΑΤΟΠΕΔΙ
Τον περασμένο Οκτώβριο, με βούλευμά του, το Συμβούλιο Εφετών παρέπεμψε σε δίκη 14 άτομα για την υπόθεση των ανταλλαγών μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου, απαλλάσσοντας από το αρχικό κακουργηματικό κατηγορητήριο τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του κ. Καραμανλή, Γιάννη Αγγέλου. Οι μόνοι κατηγορούμενοι που συνδέονται με πολιτικό πρόσωπο είναι η σύζυγος του Γιώργου Βουλγαράκη, ο πατέρας της και ο αδελφός της, επί σειρά δεκαετιών νομικοί εκπρόσωποι της Μονής Βατοπεδίου.
Ο πρώην υπουργός είχε αποπεμφθεί αμέσως τότε από την κυβέρνηση και ουδέποτε επανήλθε στην πολιτική. Με δεδομένο ότι ο ηγούμενος της Μονής Εφραίμ και ο στενός συνεργάτης του, μοναχός Αρσένιος, έχουν καταδικαστεί σε ολιγόμηνες ποινές με ανασταλτικό χαρακτήρα, η υπεράσπιση της οικογένειας Πελέκη πιστεύει ότι το σκάνδαλο θα «γυρίσει ανάποδα» εναντίον των «εμπνευστών» του.

SIEMENS
Στις 20 Φεβρουαρίου έπεσε η αυλαία της συμμετοχής πολιτικών στο σκάνδαλο της Siemens. Ο κ. Καραμανλής είχε κατηγορηθεί προσωπικώς ότι «υπέθαλπε» τις κεφαλές της εταιρείας στην Ελλάδα, όμως ουδέν αποδείχθηκε. Αντιθέτως, το ΠΑΣΟΚ κατάφερε με τις συνεχείς υπερβολές και τις αστήρικτες κατηγορίες να αποσύρει τον ανακριτή Ν. Ζαγοριανό από τη διερεύνηση της υπόθεσης.
Στη διάρκεια της Εξεταστικής που ακολούθησε κλήθηκαν επτά υπουργοί της Ν.Δ., οι οποίοι φυσικά δεν παραπέμφθηκαν σε προανακριτική εξέταση, εξαιτίας των έωλων κατηγοριών. Αντιθέτως, στις 20 Φεβρουαρίου ο Αρειος Πάγος επικύρωσε την ποινή της τριετούς φυλάκισης σε βάρος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Τάσου Μαντέλη, γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου του κ. Σημίτη την περίοδο υπογραφής συμβάσεων δισεκατομμυρίων μεταξύ της εταιρείας και του ελληνικού Δημοσίου.

Επιστροφή 280 εκατ. από JP Morgan

Μπορεί οι πρόσφατες πολυετείς ποινές του Εφετείου Κακουργημάτων να έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα για τους καταδικασθέντες μέχρι τη δίκη τους σε δεύτερο βαθμό, όμως οι ενεχόμενοι διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων τη διετία 2005-2007 παραπέμφθηκαν σε δίκη με πρωτοβουλία του Κ. Καραμανλή, ενώ αντιθέτως οι προκάτοχοί τους, που εισήγαγαν τον θεσμό των δομημένων ομολόγων…, βγήκαν λάδι, καθώς ο Γ. Παπανδρέου δεν θέλησε να δώσει… συνέχεια. Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε τον Μάρτιο του 2007, όταν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εξέδωσε ομόλογο 280 εκατ. ευρώ, 12ετούς διάρκειας, με ανάδοχο την JP Morgan, η οποία το μεταβίβασε σε άλλες εταιρείες διαχείρισης ομολόγων, με τελική κατάληξη σε τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία (ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΥΦΕ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΣΕΥΠ). Εξι μήνες μετά, παραμονές των εκλογών του 2007, ο Κ. Καραμανλής πέτυχε για πρώτη φορά στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας να επιστραφούν στο ακέραιο στα δημόσια ταμεία τα 280 εκατ. ευρώ από την JP Morgan. Στο μεσοδιάστημα είχε αποκαλυφθεί στη Βουλή ότι ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, παλαιός γνώριμος της οικογένειας Παπανδρέου από το σκάνδαλο Κοσκωτά και εξ απορρήτων συνομιλητής του Γ. Παπανδρέου, είχε παίξει σε «δομημένα ομόλογα» κάμποσα εκατομμύρια του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας, του οποίου προΐστατο επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. 
Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ