Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Με 71% ΜΕΙΩΣΗ της κατανάλωσης στο Πετρ. Θέρμανσης ο υπεύθυνος εισηγητής του μέτρου είναι ακόμα στο δημόσιο;


Στο πακέτο των σχεδιαζόμενων ελαφρύνσεων μπαίνει και το θέμα της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης 
Η μείωση του ΕΦΚ προστίθεται στην ατζέντα της κυβέρνησης εν όψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. 
Ωστόσο, και στην προηγούμενη αξιολόγηση οι επικεφαλής των δανειστών είχαν απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι...
 το μέτρο απέτυχε, σημειώνοντας ταυτόχρονα τις μεγάλες απώλειες εσόδων στον προϋπολογισμό που προσεγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ. 
Η επαναφορά του θέματος έρχεται λίγες ημέρες μετά την αλλαγή ηγεσίας στο ΥΠΟΙΚ. 
Σημειώνεται ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ήταν αντίθετος στη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, τονίζοντας κατ’ επανάληψιν ότι αυτό θα γίνει μόνο «εάν μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε το λαθρεμπόριο στο ναυτιλιακό καύσιμο».

Λαθρεμπόριο


Στο υπουργείο Οικονομικών αποσυνδέουν πλέον το λαθρεμπόριο από την εξίσωση των ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, χωρίς μάλιστα να παραθέτουν στοιχεία για αν το μέτρο βοήθησε στον περιορισμό του λαθρεμπορίου. Στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι το μέτρο απέδωσε και μάλιστα σημειώνουν ότι την πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου το πετρέλαιο κίνησης αυξήθηκε κατά 10%.
Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δείχνουν ότι κατά την περίοδο διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης 2012-2013 η κατανάλωση μειώθηκε κατά 71% και τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης αυξήθηκαν κατά 59,2%, ενώ στη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου (2013-2014) τα έσοδα από τον ΕΦΚ αυξήθηκαν 12,84%, με την κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης να περιορίζεται ουσιαστικά, στο 1/3 της κατανάλωσης που είχε καταγραφεί τη σεζόν 2011-2012.
Αν και τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης είναι αυξημένα, την ίδια στιγμή οι απώλειες εσόδων από τον ΦΠΑ πετρελαιοειδών είναι πολύ μεγαλύτερες.Συγκεκριμένα, μεταξύ 2012 και 2013 το Δημόσιο είχε απώλειες από τα έσοδα ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης ύψους 400 εκατ. ευρώ.
«Η μείωση της κατανάλωσης έχει επηρεάσει τον ΦΠΑ. Εξακολουθούμε να έχουμε αποκλίσεις στα πετρελαιοειδή, καθώς η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης δεν ήταν αυτή που εκτιμούσαν (σ.σ. τα στελέχη της τρόικας)», σημείωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, παρά την αύξηση των εσόδων από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, οι απώλειες του ΦΠΑ και τις δύο χρονιές εφαρμογής του μέτρου δημιούργησαν μεγάλη τρύπα στον προϋπολογισμό. Τα στοιχεία αυτά θα παρoυσιαστούν στην τρόικα τον Σεπτέμβριο μαζί με το νέο σχέδιο που θα προβλέπει τη μείωση των συντελεστών στο πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς και μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές. Αυτό σημαίνει, εφόσον βέβαια κυβέρνηση και τρόικα καταλήξουν σε συμφωνία, ότι τον φετινό χειμώνα το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται φθηνότερα απ’ ό,τι σήμερα και ότι θα ισχύουν και πάλι δύο διαφορετικοί συντελεστές στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Υπενθυμίζεται ότι οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης είχαν εξισωθεί στο 80% του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης. Δηλαδή από τα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο είχε ανέβει ο ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης στα 330 ευρώ το χιλιόλιτρο, ενώ η τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης είχε διαμορφωθεί κατά το πρώτο έτος εφαρμογής του μέτρου σε 1,40 ευρώ το λίτρο από περίπου 1 ευρώ που ήταν πριν από την εξίσωση των φόρων.

Σύστημα εισροών - εκροών

Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών τόνισε στην «Κ» ότι προκειμένου να γίνει δεκτό το αίτημα της κυβέρνησης θα πρέπει να έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία το σύστημα εισροών - εκροών σε όλη την επικράτεια και να συνοδεύεται από επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων. Προς το παρόν, πάντως, το ηλεκτρονικό σύστημα εισροών - εκροών δεν λειτουργεί ούτε στην Αττική. Στελέχη της αγοράς εκφράζουν ανησυχίες για τις λεπτομέρειες του σχεδίου της κυβέρνησης. Φοβούνται ότι εάν επανέλθει ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης στα επίπεδα του 2012, όχι μόνο θα αυξηθεί το λαθρεμπόριο, αλλά θα πλήξει και την οικονομική δραστηριότητα. Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης πριν από την εξίσωση ήταν στα 412 ευρώ το χιλιόλιτρο.


ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ από την Κ.
http://antilogos-gr.blogspot.com/2014/06/71.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: