Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

5 διατροφικά λάθη που μας "ανοίγουν" την όρεξη

Τροφές που μας ανοίγουν την όρεξη και παχαίνουμε

Κάνετε δίαιτα; Προσέξτε! Κάποιες τροφές υπεράνω υποψίας μπορεί να σας κάνουν να πεινάτε περισσότερο...

Αν κάνετε δίαιτα είναι πολύ πιθανό να γνωρίζετε ποιες τροφές είναι παχυντικές και να τις αποφεύγετε, αυτό που ίσως όμως αγνοείτε είναι ότι υπάρχουν και τροφές που δεν είναι ιδιαίτερα παχυντικές (ή ακόμη και καθόλου), αλλά μπορούν να σας ανοίξουν την όρεξη και έτσι να σας χαλάσουν τη δίαιτα. Αν βέβαια σας έχει κοπεί  ή όρεξη και θέλετε να την ενισχύσετε οι τροφές αυτές είναι ιδανικές για αυτό το σκοπό...
1. Μουστάρδα
Αν προσπαθείτε να αδυνατίσετε πρέπει να γνωρίζετε ότι η μουστάρδα αυξάνει την έκκριση σάλιου και γαστρικών υγρών με αποτέλεσμα να ενισχύει την όρεξη σας. Αυτή η ιδιότητα της μουστάρδας είναι καλή αν σας έχει κοπεί η όρεξη, αλλά ίσως καταστροφική αν κάνετε δίαιτα.
2. Κάρυ
Ο κουρκουμάς που είναι το βασικό συστατικό στο κάρυ και του δίνει αυτή τη χαρακτηριστική κίτρινη απόχρωση χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή Ινδική ιατρική ως διεγερτικό της όρεξης καθώς και για την ενίσχυση του πεπτικού.
3. Ginger
Το Ginger  χρησιμοποιείται ευρέως για την καταπολέμηση της πρωινής ναυτίας και ως ενισχυτικό γεύσης στα φαγητά. Ακόμη το ginger θεωρείται ότι καταπολεμά τη ναυτία στην εγκυμοσύνη και την τάση για εμετό. Επιπλέον το ginger προάγει την όρεξη. Από την άλλη πλευρά πρέπει να επισημάνουμε- για να είμαστε δίκαιοι- πως το ginger θεωρείται ότι επιταχύνει το μεταβολισμό  , επομένως μπορείτε να το χρησιμοποιείτε με μέτρο στη δίαιτα σας.
4. Αλκοόλ
Ένα ποτηράκι κρασί ή κάποιο άλλο αλκοολούχο ποτό πριν από το γεύμα μπορεί να αυξήσει την όρεξη σας και να καταναλώσετε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού. Προτιμήστε να πιείτε το κρασί μαζί με το φαγήτο (προς το τέλος) ή μετά το φαγητό γιατί έτσι δεν θα φάτε παραπάνω και επιπλέον δεν θα σας «χτυπήσει» και στο κεφάλι. Το αλκοόλ  πυροδοτεί την παραγωγή οξέων στο στομάχι με αποτέλεσμα αυτό να είναι έτοιμο να αφομοιώσει αμέσως μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού.
5. Αλάτι
Τόσο η ζάχαρη όσο και το αλάτι θεωρούνται ενισχυτικά της όρεξης, αυτός είναι και ο λόγος που τα γλυκά ή τα αλμυρά σνακ είναι πολύ εθιστικά και συχνά δεν μπορούμε να σταματήσουμε να τα τρώμε.  Επιπλέον η ζάχαρη και το αλάτι επιδρούν σε συγκεκριμένους αισθητήρες κορεσμού που σχετίζονται με το γλυκό ή το αλμυρό αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αισθάνεστε κορεσμό π.χ. για γλυκό, αλλά να θέλετε να φάτε επίμονα κάτι αλμυρό.
lifezone.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: