Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Έρχεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Εως 400 ευρώ στις πολύ φτωχές οικογένειες


Ερχεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Εως 400 ευρώ στις πολύ φτωχές οικογένειες

* Η κυβέρνηση ξεκινάει τις κοινωνικές παροχές

* Σε ποιους θα καταβάλλεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα [λίστα ]

* Τι παροχές θα έχουν οι δικαιούχοι

* Ποια είναι τα εισόδημα

Δεν πρόλαβαν να ορκιστούν τα νέα μέλη της κυβέρνησης και αμέσως ξεκίνησαν οι ανακοινώσεις για κοινωνικές παροχές. 
Όπως δήλωσε ο...
υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου από το Σεπτέμβριο ξεκινάει να τίθεται σε εφαρμογή ο θεσμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. 
Πρόκειται για ένα μόνιμο μηχανισμό για την αντιμετώπιση της φτώχειας και τη διασφάλιση ενός εγγυημένου επιπέδου διαβίωσης.
Όπως γράφουν τα ΝΕΑ το πρόγραμμα θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά σε δύο Δήμους και θα απευθύνεται σε άτομα που διαβιούν σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας. Στόχος είναι το πρόγραμμα να επεκταθεί το 2015 από δημοτικό σε εθνικό επίπεδο.

Ποιες είναι οι παροχές που προβλέπει το πρόγραμμα
  • Το εισοδηματικό όριο για να λάβει κανείς το εγγυημένο εισόδημα θα είναι τα 4.800 ευρώ
  • Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα φτάνει τα 400 ευρώ
  • Για τους δικαιούχους θα υπάρξουν και άλλες παροχές όπως: προγράμματα ένταξης στην εργασία, κοινωνικό τιμολόγιο, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
  • Καθιερώνεται «κοινωνική επιταγή» που θα ενσωματώνει δικαίωμα αγοράς υπηρεσιών ή αγαθών
  • Συστήνεται πανελλαδικό δίκτυο κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης
  • Θα δίνεται η δυνατότητα φιλοξενίας και παροχής εθελοντικών υπηρεσιών σε Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας σε φοιτητές ή σπουδαστές οικογενειών με χαμηλό εισόδημα
Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
  1. Ανεργος χωρίς άλλες πηγές εισοδήματος και ιδιόκτητη κατοικία θα δικαιούται 200-230 ευρώ το μήνα, θα έχει τη δυνατότητα ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο, χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και συμμετοχή σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για δράσεις κατάρτισης και απασχόλησης.
  2. Εγγαμος συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα έως 4.800 ευρώ και ιδιόκτητη κατοικία θα δικαιούται 300 ευρώ το μήνα (230 ευρώ ο ίδιος και 70 ευρώ η σύζυγός του), θα έχει τη δυνατότητα ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο, χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και συμμετοχή σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Απόρων, όπως για τη σίτιση
  3. Εγγαμος άνεργος με δύο παιδιά με ετήσιο εισόδημα έως 4.800 ευρώ χωρίς περιουσιακά στοιχεία και ανασφάλιστος θα δικαιούται 400 ευρώ το μήνα (230 ευρώ ο ίδιος, 70 ευρώ η σύζυγός του και αολι 50 ευρώ το κάθε παιδί). Παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο, χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, συμμετοχή σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για δράσεις κατάρτισης και απασχόλησης και συμμετοχή σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Απόρων, όπως για τη σίτιση.


iefimerida.gr

  • τικά όρια

Δεν υπάρχουν σχόλια: