Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

4 μαθήματα από την Maya Angelou για κάθε επαγγελματία

Maya-Angelou
Πριν λίγες εβδομάδες έφυγε από την ζωή η Maya Angelou, η πολυβραβευμένη λογοτέχνιδα και ποιήτρια που είχε τιμηθεί με περισσότερα από 50 βραβεία, μεταξύ αυτών και με το προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας.
Η ίδια είχε πέσει θύμα διακρίσεων και ρατσισμού και κατάφερε με τα κείμενά της, την προσωπικότητά της και την σοφία της να εμπνεύσει πολύ κόσμο. 
Η κληρονομιά που μας άφησε, προσφέρει αρκετή έμπνευση για κάθε άνθρωπο. 
Στο πλαίσιο αυτό σας παρουσιάζω 4 μαθήματα που με δίδαξε με τα κείμενα της η Angelou, και μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση για κάθε επαγγελματία, όπως αποτέλεσαν για μένα...

jobfind Maya Angelou
Μάθημα 1: Μην κάνεις κάτι απλά καλά. Κάντο ΠΟΛΥ καλά

Ακούμε συχνά πως πρέπει να ακολουθούμε αυτό που αγαπάμε. Και αυτό δεν είναι λάθος. Η Angelou είπε "Μπορούμε να γίνουμε άριστοι και ικανοί μόνο σε κάτι το οποίο αγαπάμε αληθινά. Μην θέτετε τα χρήματα ως πρωταρχικό σας στόχο. Αντίθετα κυνηγείστε αυτά που πραγματικά αγαπάτε να κάνετε, και τότε, κάντε τα τόσο καλά που οι άλλοι δεν θα μπορούν να πάρουν τα μάτια τους από πάνω σας."

Με κάθε αλλαγή (μικρή ή μεγάλη) κάνουμε μια νέα αρχή. Είναι η ευκαιρία μας να θέσουμε εκ νέου τις βάσεις και τους όρους και να τολμήσουμε να δοκιμάσουμε να δραστηριοποιηθούμε σ' αυτό που αγαπάμε περισσότερο. Είναι σίγουρο πως η επιτυχία και η αναγνώριση θα έρθουν πολύ ευκολότερα.

Μάθημα 2: Η επιτυχία θέλει δουλειά

Η Angelou έχει πει -δια της υπερβολής- πως "το να είσαι συγγραφέας εκ γενετής είναι σαν να είσαι πιανίστας εκ γενετής σε έργα του Prokofiev!" . Η ίδια, επιτυχημένη συγγραφέας, γνωρίζει πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι να είσαι επιτυχημένος σ' αυτό που κάνεις. Σε μία άλλη διάλεξή της συμπλήρωσε, για το ίδιο θέμα, πως "για να γράψει κάποιος σωστά και αποτελεσματικά πρέπει να δουλεύει σκληρά για να καταλάβει-κατανοήσει την γλώσσα στην οποία γράφει", καθώς είναι "σχεδόν ακατόρθωτο να εκφράσεις αυτό που σκέφτεσαι και θέλεις να πεις και να το καταλάβει ο άλλος με απόλυτη σαφήνεια".

Ο δρόμος της επιτυχίας θέλει χρόνο, μελέτη, υπομονή και επιμονή ώστε να καλλιεργηθούν οι δεξιότητες μας. Μια ζωή που αξίζει και μας "δίνει" απαιτεί σκληρή και μεθοδική δουλειά.

Μάθημα 3: Η αισιοδοξία είναι το Άλφα και το Ωμέγα

Η φράση της Angelou από το βιβλίο της "Letter to my Daughter" : "μπορεί να μην μπορείς να ελέγξεις όλα όσα σου συμβαίνουν, μπορείς όμως να αποφασίσεις να μην τα αφήσεις να σε επηρεάσουν" είναι από μόνη της ένα μάθημα ζωής.

Η αισιοδοξία, μας επιτρέπει να ελέγξουμε όλα τα γεγονότα που επιδρούν αρνητικά σ' εμάς. Μερικές φορές το μόνο που μπορούμε να ελέγξουμε σε αυτά τα γεγονότα είναι η αντίδρασή μας. Με το να αρνούμαστε να επιτρέψουμε στο δυσάρεστο να μας κυριεύσει κάνουμε το πρώτο βήμα για να το ξεπεράσουμε και να πορευτούμε προς την επαγγελματική μας εξέλιξη.

4. Μάθημα 4: Αξίζει τον κόπο να παίρνεις ρίσκα

Αρχικά, η Angelou δεν ήθελε να γράψει το βιβλίο της "I Know Why The Caged Bird Sings", αλλά ένας φίλος της (σε συνεργασία με τον εκδότη της) συνωμότησαν για να την μεταπείσουν. Έτσι την κάλεσαν στο τηλέφωνο και της είπαν πως η έκδοση ενός ακόμα βιβλίου δεν θα είχε νόημα και πως καλό θα ήταν να εγκαταλείψει την ιδέα. Προσέθεσαν δε, πως είναι σχεδόν αδύνατο να γράψει κάποιος την αυτοβιογραφία του σε λογοτεχνική μορφή. Αυτό ήταν! Η Angelou τσίμπησε. Την επόμενη κιόλας μέρα ξεκίνησε την συγγραφή λέγοντας "Αν θέλεις την Angelou να κάνει κάτι, πες της ότι δεν μπορεί να το κάνει!".

Πολλές φορές οι άλλοι μας ξέρουν καλύτερα από ότι εμείς οι ίδιοι και έτσι ένα εξωτερικό ερέθισμα μπορεί να είναι αρκετό για να προκαλέσει την επαγγελματική μας επιτυχία, αρκεί να το δούμε και να επιτρέψουμε να το λάβουμε.

Η Maya Angelou είχε μια παγκόσμια επίδραση σε πολλούς, για αυτά τα τέσσερε μαθήματα και για πολλά άλλα. Ίσως ο καλύτερος τρόπος να την τιμήσουμε είναι να εμπνευστούμε από την δική της ζωή, και να την αφήσουμε να τροφοδοτήσει με σοφία την δική μας.
www.marketingconsultant.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: