Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Θετικά μηνύματα από το Eurogroup για την Ελλάδα!

Τι είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ για τα μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους 

- Ολόκληρη η ανακοίνωση

Τα μέτρα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα εξεταστούν στην επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής...
"Τα σχετικά οφέλη πιθανών μέτρων για τη βιωσιμότητα του χρέους – όπως στην ανακοίνωση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου του 2012 – θα εξεταστούν στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης", σημειώνεται στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Eurogroup.
Ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι μετά το τέλος της επόμενης αξιολόγησης θα εξεταστούν τα συμπεράσματα. "Θα πρέπει να δούμε αν υπάρχει θέμα βιωσιμότητας του χρέους και σε ποιο μέγεθος και πότε θα συμβεί, εάν συμβεί".
"Ένα άλλο στοιχείο είναι η κατάσταση στις τράπεζες. Ο έλεγχος ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review) για τις ελληνικές τράπεζες θα δείξει το ύψους των κεφαλαίων που θα πρέπει να παραμένουν σε εφεδρεία ή δεν είναι πλέον αναγκαία στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο ακόμα περιλαμβάνει ένα σηματικό ποσό", πρόσθεσε.
"Η διαδικασία αυτή (AQR) θα γίνει τους επόμενους μήνες, με τα αποτελέσματα να αναμένονται τον Οκτώβριο και αυτό θα δείξει το ύψος των διαθέσιμων κεφαλαίων κάτι που θα δώσει περισσότερες πληροφορίες για τη βιωσιμότητα του χρέους", σημείωσε. "Υπάρχουν ακόμα θέματα που θα πρέπει να εξεταστούν και αυτό θα γίνει στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης".

Επισήμανε ταυτόχρονα ότι το Eurogroup καλωσορίζει την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των 6,3 δισ. ευρώ από το EFSF και προσβλέπει σε έγκριση της αξιολόγησης από το ΔΝΤ η οποία αναμένεται αρχές Ιουνίου.

Ο επικεφαλής του Eurogroup επισήμανε παράλληλα ότι οι ελληνικές αρχές παρουσίασαν τη μακροπρόθεσμη στρατηγική για την ανάπτυξη η οποία ακολουθεί το πρόγραμμα προσαρμογή. "Αυτό μπορεί να θεωρηθεί το δεύτερο στάδιο που θα οδηγήσει την Ελλάδα από τη σταθεροποίηση στην ανάκαμψη και βιώσιμη ανάπτυξη", δήλωσε προσθέτοντας ότι "όλα αυτά δεν θα ήταν δυνατά χωρίς το πρόγραμμα".

Η ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα

Το Eurogroup χαιρετίζει τις πρόσφατες θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Οι ανανεωμένες προοπτικές ανάπτυξης για την Ελλάδα αντανακλούν τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που έχουν αναλάβει οι Έλληνες πολίτες και οι αρχές.

Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής αρχίζει να αποδίδει και αποδεικνύεται ότι είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την επιστροφή της Ελλάδας στη βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη. Η δημοσιονομική επίδοση συνεχίζει να είναι ισχυρή, όπως αποτυπώνεται στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, όπως προσδιορίζεται στο πρόγραμμα.

Επιπλέον, η πρόσφατη επιστροφή της χώρας και των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς αγορές, είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι της αυξημένης εμπιστοσύνης της αγοράς, και είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την ανάκτηση ευρύτερης πρόσβασης στην αγορά. Η πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος θα είναι ζωτικής σημασίας για αυτό το σκοπό.

Ευχάριστο γεγονός είναι επίσης ότι οι ελληνικές αρχές έχουν συμμορφωθεί με τα προαπαιτούμενα για την πρώτη εκταμίευση του EFSF από τη παρούσα review. Το δ.σ. των διευθυντών του EFSFενέκρινε την εκταμίευση των 6,3 δις. ευρώ, που έλαβε χώρα στις 28 Απριλίου. Το δ.σ. του ΔΝΤ αναμένεται να αποφασίσει τον Ιούνιο για την εκταμίευση περίπου 3,6 δις. ευρώ. Καλούμε τις αρχές να συνεχίσουν στο ίδιο θετικό μεταρρυθμιστικό momentum και να διατηρήσουν το πρόγραμμα σε τροχιά αποφεύγοντας τη συσσώρευση των καθυστερήσεων.

Όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα, η σημαντική προσαρμογή που έλαβε χώρα, επιτρέπει στην ελληνική οικονομία να μπει σε μια νέα φάση, μετακινούμενη από στη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη, στη βιώσιμη ανάπτυξη. Η μακροπρόθεσμη στρατηγική για την ενίσχυση της ανάπτυξης που μας παρουσίασαν οι ελληνικές αρχές, δείχνει μια σαφή αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να συνεχίσουν το μεταρρυθμιστικό δρόμο. Το Eurogroup υποστηρίζει αυτή τη στρατηγική που χτίζεται στο πρόγραμμα προσαρμογής με την ενίσχυση των πολιτικών που αυξάνουν τις ιδιωτικές επενδύσεις, διευκολύνουν την οικονομική δραστηριότητα και τελικά οδηγούν στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Καλούμε την Ελλάδα να αναπτύξει ένα πιο ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, που συνάδει με το ισχύον πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup χαιρετίζει την πρόοδο που σημειώθηκε από την Κομισιόν και τις ελληνικές αρχές με την προετοιμασία της συμφωνίας εταιρικής σχέσης για τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία. Στα επόμενα επτά χρόνια, αυτά τα funds θα παράσχουν περί τα 19 δις. ευρώ σε συνχρηματοδοτούμενες εισφορές για την ελληνική οικονομία, με στόχο να δημιουργηθεί μια ανταγωνιστική και δυναμική οικονομία, που θα οδηγείται από την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει την φιλοδοξία να προσελκύσει και να διευκολύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόσφατα συσταθείς οργανισμός για την ανάπτυξη, θα βοηθήσει να συγκεντρωθούν οικονομικοί πόροι από ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς για την παροχή χρηματοδότησης στις ΜμΕ και για τα δημόσια επενδυτικά projects.

Το Eurogroup χαιρετίζει επίσης τη συμβολή στην υλοποίηση του προγράμματος που παρέχεται από την τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα υπό το συντονισμό της Task Force. Τονίζουμε την ανάγκη για τη συνέχιση και τη διατήρηση της τεχνικής βοήθειας στην υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με την ανάπτυξη (συμπεριλαμβανομένου και μέσου της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και μέσω της υποστήριξης της ικανότητας δημιουργίας εθνικής δημόσιας διοίκησης). Τα κράτη-μέλη του ευρώ θα αξιολογήσουν τις δυνατότητές τους ώστε να εισέλθουν σε πιο στενή συνεργασία με την Ελλάδα στο θέμα αυτό.

Ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να κάνει χρήση της νέας χρηματοδοτικής ρύθμισης για τεχνική βοήθεια, και μετά από το 2014. Συστήνουμε στην Ελλάδα, σε συντονισμό με την Κομισιόν (συμπεριλαμβανομένης και της Task Force), να παρέχει μια επισκόπηση της εξωτερικής χρηματοδότησης και της τεχνικής υποστήριξης που είναι διαθέσιμη και να εξετάσει τον πιθανό ρόλο των σχετικών διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για την παροχή της εξειδίκευσής τους, και κατά περίπτωση, κεφαλαίων.

Τα κράτη-μέλη του ευρώ επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να παρέχουν επαρκή στήριξη μέχρι η Ελλάδα να ανακτήσει πλήρως την πρόσβαση στις αγορές, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται πλήρως με τις απαιτήσεις και τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής. Τα σχετικά οφέλη πιθανών μέτρων για τη βιωσιμότητα του χρέους – όπως στην ανακοίνωση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου του 2012 – θα εξεταστούν στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης".

Δεν υπάρχουν σχόλια: