Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Εξελίξεις στη ΝΔ: Τι θα γίνει με Ντόρα, Καρατζαφέρη, «καραμανλικούς»

Το μήνυμα της κάλπης, το οποίο ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι έλαβε, φέρνει ανακατατάξεις και στην παράταξη της ΝΔ. 

Ο Αντώνης Σαμαράς δέχεται εισηγήσεις να κάνει «ανοίγματα» σε κορυφαία στελέχη του κεντροαριστερού κλίματος που έχουν περιθωριοποιηθεί και να εντάξει πάλι στο κόμμα τον Γιώργο Καρατζαφέρη. 
Η κριτική για την Πολιτική Ανοιξη
Εντονη κριτική δέχτηκε το προηγούμενο διάστημα ο Πρωθυπουργός από στελέχη του κόμματος ότι περιβάλλεται αποκλειστικά από πολιτικούς και πρόσωπα που ανήκαν παλιά στην Πολιτική Ανοιξη και τον οδηγούν σε λάθη και αποκλεισμούς που έχουν αρνητικά αποτελέσματα και συρρικώνουν τα ποσοστά της παράταξης.
Η κριτική αυτή έχει διπλό χαρακτήρα: ...

  • Πρώτον, κατηγορούν τον Πρωθυπουργό ότι εγκλωβίζεται από τους εν λόγω συνεργάτες του σε «δεξιές πολιτικές» που αφαιρούν από τη ΝΔ το κεντροδεξιό και φιλελεύθερο πρόσημο. Οι συγκεκριμένοι συνεργάτες, σύμφωνα με την κριτική που ασκείται, οδήγησαν τον Πρωθυπουργό σε άστοχες επιλογές στις αυτοδιοικητικές εκλογές με αποτέλεσμα η ΝΔ να συντριβεί στην Αττική, τον δήμο Αθήνας και στη Θεσσαλονίκη. Ορισμένοι «δείχνουν», μάλιστα, τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, ο οποίος υπέδειξε τον Γιάννη Ιωαννίδη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προκαλώντας ρήγμα με τον Απόστολο Τζιτζικώστα και οδηγώντας τη ΝΔ σε μια ατυχή περιπέτεια.
  •  Δεύτερον, η κριτική επικεντρώνεται στο γεγονός ότι οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού που προέρχονται από την Πολιτική Ανοιξη έχουν εκδιώξει τόσο τους «καραμανλικούς» όσο και την πρώην υπουργό Ντόρα Μπακογιάννη, το πολιτικό βάρος της οποίας δεν αμφισβητεί κανείς. Δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι στελέχη που διατηρούν στενές σχέσεις με τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή εξέφρασαν ανοιχτά τη διαφωνία τους για τις επιλογές στο ευρωψηφοδέλτιο ενώ ο ίδιος ο κ. Καραμανλής απέφυγε να στηρίξει ανοιχτά τη ΝΔ στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα.

Διπλό άνοιγμα -Κεντροδεξιά και Δεξιότερα

Ο Πρωθυπουργός δέχεται τώρα εισηγήσεις να εγκαταλείψει την τακτική των κλειστών θυρών και να αγκαλιάσει πάλι τα στελέχη που απομακρύνθηκαν και ψυχράνθηκαν μαζί του όλους τους προηγούμενους μήνες.

Η επιστροφή της Ντόρας
Κεντρικό πρόσωπο σε αυτή την προσπάθεια επανένωσης της παράταξης είναι η Ντόρα Μπακογιάννη. Η πρώην υπουργός δείχνει να έχει πλήρως αποστρατευθεί και δεν συμμετείχε πουθενά στην προεκλογική μάχη του κόμματος. Είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι ενδιαφέρεται για τη θέση του Επιτρόπου της Ελλάδας, η οποία θα κενωθεί τον ερχόμενο Σεπτέβριο όταν η Μαρία Δαμανάκη θα εγκαταλείψει τις Βρυξέλλες.
Η πρόταση που γίνεται τώρα στον κ. Σαμαρά είναι να εντάξει πάλι την Ντόρα Μπακογιάννη στο στενό του επιτελείο και να την επιλέξει για την θέση του Επιτρόπου, αφού είναι η μόνη που διαθέτει το κύρος και τις γνώσεις για ένα τόσο απαιτητικό και μεγάλους πολιτικού βάρους πόστο.

Η επιστροφή του Καρατζαφέρη
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης, στον οποίο η ΝΔ έκλεισε την πόρτα τους προηγούμενους μήνες, επανήλθε στα πολιτικά πράγματα με ένα ποσοστό-έκπληξη στις ευρωεκλογές που πλησίασε σχεδόν το 3%. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εμφανίστηκε χθες το βράδυ στην εκπομπή του Γιάννη Πρετεντέρη στο Mega «Ανατροπή» διαλλακτικός και δήλωσε, μάλιστα, ότι η ΝΔ δεν έχασε τις δυνάμεις της στις ευρωεκλογές έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Είχε προηγηθεί, το βράδυ της Κυριακής, ένα τηλεφώνημα-έκπληξη από τον Αδωνι Γεωργιάδη ο οποίος τον συνεχάρη για τα ποσοστά του ΛΑΟΣ.

Οι δύο άνδρες ήταν καλεσμένοι και στην εκπομπή «Ανατροπή» και βρέθηκαν μαζί στον «αέρα».Η συμφωνία που έκανε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ με τον παρουσιαστή ήταν ότι δε θα έμπαινε σε κανενός είδους συζήτηση ή αντιπαράθεση με οποιονδήποτε από τους προσκεκλημένους στο στούντιο. Τη στιγμή λοιπόν που ο Γιάννης Πρετεντέρης ευχαριστούσε τον κ. Καρατζαφέρη για την παρουσία του, ο Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε την άδεια να μιλήσει ζωντανά στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ.
Τα εγκώμια Καρατζαφέρη για τη ΝΔ στην εκπομπή Ανατροπή:

Ο υπουργός Υγείας, που τον πάντρεψε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, είπε ότι χάρηκε πολύ με την άνοδο των ποσοστών του κόμματος, κάτι που του αναγνώρισε ο Καρατζαφέρης ως ειλικρινή δήλωση. Αμέσως μετά ο Άδωνις Γεωργιάδης τον προσκάλεσε να επιστρέψει στην «μεγάλη παράταξη» για να εισπράξει την απάντηση ότι θα πρέπει πρώτα η παράταξη να γίνει μεγάλη, για να γυρίσει, με τον Άδωνι να λέει: «έλα και θα τα βρούμε».

Καρατζαφέρης: Δεν πάω στην Νέα Δημοκρατία
Παρά το γεγονός ότι δεν του έχει γίνει καμία πρόταση επίσημη ή ανεπίσημη από τη ΝΔ ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης εξέφρασε την πρόθεσή του να μην προσχωρήσει στο κυβερνών κόμμα διότι όπως είπε δεν τον εκφράζει η πολιτική του.
Είπε ότι από τώρα και στο εξής θα κινηθεί με σύνεση και με στόχο να μην εκλεγεί ο κ. Τσίπρας πρωθυπουργός, αποκλείοντας για άλλη μια φορά την επανένταξή του στη ΝΔ.

Οι καραμανλικοί γκρινιάζουν

Παρότι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής εξακολουθεί να σιωπά και δεν δείχνει διάθεση να αναμειχθεί στις εσωκομματικές διεργασίες της ΝΔ, στελέχη που συνομιλούν συχνά μαζί του τον βρίσκουν προβληματισμένο με τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής και τις αυτοδιοικητικές αστοχίες της περασμένης Κυριακής.
Πρώην βουλευτές αλλά και εν ενεργεία στελέχη που διατηρούν στενούς δεσμούς με τον Κώστα Καραμανλή εκτιμούν ότι είναι 

επείγον για τη ΝΔ να κάνει κεντροδεξιά στροφή και υποστηρίζουν ότι το «φαινόμενο Τάκης Μπαλτάκος» έκανε ιδεολογική και εκλογική ζημιά στην παράταξη, και ότι οι ψήφοι πήγαν τελικά στη Χρυσή Αυγή. 

Τα εν λόγω στελέχη ζητούν διορθωτικές κινήσεις από τον Αντώνη Σαμαρά και πιστεύουν ότι η ανάταξη της οικονομίας θα πρέπει να συνδιαστεί με την ανάταξη της ΝΔ, τόσο σε ιδεολογικό όσο και σε οργανωτικό επίπεδο.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: