Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Οι μάνατζερ του Δημοσίου - Πώς θα επιλέγονται στο εξής οι διευθυντές

Οι μάνατζερ του Δημοσίου -Πώς θα επιλέγονται στο εξής οι διευθυντέςΤα πάνω - κάτω στην επιλογή των προϊσταμένων του Δημοσίου θα φέρει το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα. 

Σύμφωνα με αυτό, η επιλογή θα γίνεται μέσα από συνεντεύξεις, γραπτές εξετάσεις, αλλά και την αξιολόγηση των υποψηφίων από στελέχη του ιδιωτικού τομέα.  
Με το νέο σύστημα, καταργείται η κλασική μοριοδότηση...

των τυπικών προσόντων και της προϋπηρεσίας, ενώ δίνεται σε νέους υπαλλήλους η δυνατότητα να διεκδικήσουν τις θέσεις ευθύνης του Δημοσίου. 
Με το νέο σύστημα θα επιλεγούν έως τα τέλη του 2014 81 γενικοί διευθυντές και μέχρι το τέλος του 2015 θα έχουν πάρει τις νέες θέσεις τους 383 διευθυντές και 1.384 τμηματάρχες, σε υπουργεία και Νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. 
Για την τοπική αυτοδιοίκηση θα καταρτιστεί ξεχωριστό, ειδικό σύστημα για την επιλογή των προϊσταμένων, προσαρμοσμένο στις συγκεκριμένες ανάγκες. 
Πιο αναλυτικά

καταργείται η μοριοδότηση των στατικών χαρακτηριστικών των υπαλλήλων, όπως είναι τα πτυχία και τα πιστοποιητικά, τα οποία έως τώρα αποτελούσαν βασικό κριτήριο επιλογής. 
Παράλληλα, όπως αναφέρει το «Εθνος», ενεργοποιούνται οι γραπτές εξετάσεις, στα πρότυπα των Πανελληνίων, με τη συμβολή του ΑΣΕΠ για τη βαθμολόγηση των υποψηφίων. Από τις εξετάσεις θα αξιολογείται η ικανότητά τους να ασκήσουν τα καθήκοντα της θέσης, οι γνώσεις τους για το αντικείμενο και η δυνατότητα να συντονίζουν τους υφιστάμενούς τους. 
Η συνέντευξη θα είναι το βασικό κριτήριο για την επιλογή και θα γίνεται παρουσία και αξιολογητών του ιδιωτικού τομέα, στελέχη επιχειρήσεων που μαζί με τους εκπροσώπους του ΑΣΕΠ θα κρίνουν τους υποψήφιους. Μάλιστα, οι συνεντεύξεις θα μαγνητοφωνούνται και θα μπορούν να τις παρακολουθούν οι συνυποψήφιοι, ώστε να κάνουν ενστάσεις αν πιστεύουν ότι έχουν αδικηθεί. 
Για τους γενικούς διευθυντές η επιλογή θα γίνεται εξ' ολοκλήρου από τη συνέντευξη, για τους διευθυντές θα μετρά σε ποσοστό 30%, ενώ οι εξετάσεις θα παίζουν ρόλο στην επιλογή κατά 70%,κ ενώ στους τμηματάρχες θα προκύπτει από το αποτέλεσμα με 50% από την κάθε διαδικασία. 
Η επιλογή των νέων ατόμων που θα στελεχώσουν τι θέσεις θα γίνεται μέσα από 5 στάδια, όπως αναφέρει η εφημερίδα. 

Αρχικά θα γίνει η συγκρότηση ειδικών συμβουλίων επιλογής προϊσταμένων σε κάθε υπουργείο από ανώτατα διοικητικά στελέχη, 
στη συνέχεια θα γίνει η προκήρυξη των θέσεων ευθύνης, 
ακολουθεί η επιλογή υποψηφίων που έχουν τα τυπικά προσόντα και διενέργεια εξετάσεων, 
αμέσως μετά οι επιτυχόντες θα προχωρούν στο στάδιο της συνέντευξης 
και στο τέλος η βαθμολογία θα ανακοινώνεται από το ΑΣΕΠ και οι επιτυχόντες θα τοποθετούνται στις θέσεις.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: