Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Οι μονομάχοι του Β’ γύρου των εκλογών

Δείτε όλα τα ονόματα των υποψηφίων που θα δώσουν την επόμενη Κυριακή την μεγάλη μάχη

Έντεκα περιφέρειες διεκδικούν οι υποψήφιοι οι οποίοι στηρίζονται από τη ΝΔ, 
επτά από την κεντροαριστερά, τέσσερις από τον ΣΥΡΙΖΑ και ένας ανεξάρτητος.
«Δυνατά χαρτιά» του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών αναδείχθηκαν ο Γιώργος Καμίνης στην Αθήνα, ο Γιάννης Μώραλης στο δήμο του Πειραιά, ο Γιάννης Μπουτάρης στη Θεσσαλονίκη και ο Απόστολος Τζιτζικώστας... στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου Εσωτερικών και της Singular Logic το μοναδικό σκληρό ντέρμπι θα δοθεί στην περιφέρεια Αττικής μεταξύ της Ρένας Δούρου και του Γιάννη Σγουρού.

Στην περιφέρεια Αττικής, με καταμετρημένο το 90% η Ρένα Δούρου έρχεται πρώτη με 23,7% έναντι 22,1% του Γιάννη Σγουρού, ο οποίος μείωσε αισθητά τη διαφορά που τον χώριζε από την υποψήφια που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δούρου, Καμίνης, οι νικητές της Αττικής


Στις δηλώσεις της η Ρένα Δούρου επέλεξε να απευθυνθεί στους πολίτες «από καρδιάς», δίνοντας χαρακτηριστικά ευρύτερης νίκης αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει την περιφέρεια Αττικής, ενώ ο κ.Σγουρός είπε ότι δόθηκε ένας αγώνας δύσκολος, με πολλά εμπόδια και με πολλούς να «εξακολουθούν να βλέπουν τον θεσμό της αυτοδιοίκησης με κριτήρια κομματικών επιλογών». «Ζητώ τη στήριξη των πολιτών και μόνο των πολιτών» πρόσθεσε.
Ο Γιώργος Καμίνης, που ανέτρεψε επίσης τις προβλέψεις των exit poll, βρίσκεται μπροστά με 21,20% έναντι 19,89% του Γαβριήλ Σακελλαρίδη και προβλέπεται να δώσει σκληρή μάχη για να κρατηθεί πρώτος και στον β' γύρο των εκλογών για το δήμο της Αθήνας. 
«Η μάχη συνεχίζεται και πιστεύω ότι την επόμενη Κυριακή θα επιτύχουμε μεγάλη νίκη» δήλωσε ο κ. Καμίνης, ενώ ο κ.Σακελλαρίδης του καταλόγισε ότι υποστηρίχθηκε από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, παρά το ότι παρουσιάστηκε ως υπερκομματικός υποψήφιος.
Ανάλογη είναι η εικόνα στο δήμο Πειραιά, με τον Γιάννη Μώραλη να έρχεται πρώτος με μικρή διαφορά από τον αντίπαλό του στον δεύτερο γύρο, τον νυν δήμαρχο Βασίλη Μιχαλολιάκο. 
Ο κ.Μώραλης συγκέντρωσε το 33,17% έναντι 31,35% του κ. Μιχαλολιάκου, ο οποίος κατήγγειλε παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας από το συνδυασμό του αντιπάλου του.
Στο δήμο της Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Μπουτάρης φαίνεται πως θα είναι και πάλι νικητής των εκλογών, καθώς συγκεντρώνει το 36,03% και ο Σταύρος Καλαφάτης το 26,2%, μια διαφορά που δύσκολα μπορεί να ανατραπεί στον β' γύρο.

Η ΝΔ πρώτη στις περιφέρειες

Σαφής επικράτηση των «γαλάζιων» υποψηφίων στις περιφέρειες, διαπιστώνεται στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών, με ενσωμάτωση 34,69%. Το μεγαλύτερο ποσοστό 48,64% κερδίζει μέχρι στιγμής ο υποψήφιος της περιφέρειας Ηπείρου και νυν περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Ακολουθούν ο νυν περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης με 43,04%, ο νυν περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός με 42,16%, ο Κώστας Μπακογιάννης στη Στερεά Ελλάδα με 42,37%, ο νυν περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής με 37,32%, ο Γιώργος Παυλίδης στην Ανατοτική Μακεδονία - Θράκη με 34,09%, ο Γιώργος Χατζημάρκος στο Νότιο Αιγαίο με 33,88%, η Χριστιάνα Καλογήρου στο Βόρειο Αιγαίο με 31,50%, ο νυν περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Σπυρίδων Σπύρου με 21,74%.

Σε ό,τι αφορά τους υποψηφίους άλλους πολιτικών χώρων, στην Κρήτη προπορεύεται ο νυν περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης με 41,27%, ο Απόστολος Τζιτζικώστας με 32,56% στην Κεντρική Μακεδονία, η Ρένα Δούρου με 23,56% στην περιφέρεια Αττικής, ο νυν περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας με 23,42%.



Οι μικρότερες διαφορές μεταξύ πρώτου και δεύτερου υποψηφίου εμφανίζονται μέχρι στιγμής στην περιφέρεια Αττικής (Δούρου 23,7% - Σγουρός 22,1%), Ιονίων Νήσων (Σπύρου 21,34% - Γαλιατσάτος (ΣΥΡΙΖΑ) 21,21%), Νοτίου Αιγαίου (Χατζημάρκος 34.31% - Μαχαιρίδης (νυν περιφερειάρχης) 32,86%).

Η άνοδος της Χρυσής Αυγής

Προβληματισμό στα κομματικά επιτελεία προκαλούν, πάντως, τα υψηλά ποσοστά που απέσπασαν οι υποψήφιοι της Χρυσής Αυγής.
Στην περιφέρεια Αττικής, ο Ηλίας Παναγιώταρος έρχεται τέταρτος με ποσοστό 11,42%, με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ ο Ηλίας Κασιδιάρης συγκεντρώνει το 16% από 7% που είχε πάρει στις βουλευτικές εκλογές του 2012. Στη Θεσσαλονίκη ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος συγκεντρώνει το 7,7%, υψηλότερα από το ποσοστό που του έδιναν οι δημοσκοπήσεις.
Σχεδόν το σύνολο των πολιτικών αρχηγών έκαναν αναφορές στην ανησυχητική άνοδο της Χρυσής Αυγής.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι είναι καθήκον όλων των δημοκρατικών δυνάμεων να αγωνιστούν σθεναρά κατά του ναζισμού και της βίας.
«Τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής δημιουργούν την υποχρέωση αντιμετώπισης του επικίνδυνου αυτού φαινομένου από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις» είπε ο Φώτης Κουβέλης.
Αρνητικό χαρακτήρισε το υψηλό ποσοστό που συγκέντρωσε η Χρυσή Αυγή στο δήμο της Αθήνας και την περιφέρεια Αττικής ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ την ανάγκη να μην είναι η Χρυσή Αυγή τρίτο κόμμα, τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογραμμίζοντας ότι «θα είναι προσβολή για τη χώρα, εάν στη τρίτη θέση βρεθεί μία παλιά δύναμη μια οπισθοδρομική δύναμη, μια δύναμη βίας και δεν βρεθεί το "Ποτάμι"».

Δεν υπάρχουν σχόλια: