Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Δεν θα κουνηθεί ούτε καν το βλέφαρο!


Θα σας δημιουργούσε αίσθηση ένα αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές με την Ν.Δ στο 27%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 22% και το Ποτάμι στο 15%; 
Φαντάζομαι ότι θα είχατε την ίδια αντίδραση αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 28%, η Ν.Δ στο 18% και το Ποτάμι στο 5%. 
Ή ακόμη και με εκείνη την εικόνα που θα ήθελε το Ποτάμι, την Ν.Δ και τον ΣΥΡΙΖΑ να παλεύουν ψήφο - ψήφο για την πρώτη θέση. 
Με άλλα λόγια, όλα είναι ανοικτά. 
Γι΄ αυτό και βλέπουμε διαφόρους να τα μαζεύουν άρον - άρον, καθώς το...
ενδιαφέρον πλέον δεν είναι τι θα γίνει μέχρι τις ευρωεκλογές, αλλά τι θα συμβεί μετά από αυτές. 
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το αποτέλεσμα των ευρω-εκλογών θα προκαλέσει γεγονότα, με το πιο πιθανό αυτό της πρόωρης προσφυγής στην κάλπη. 

Κάτω από τις οποιεσδήποτε συνθήκες θα υπάρξουν νικητές και νικημένοι, γεγονός που πολλοί θα το δουν ως παράθυρο ευκαιρίας για να ισχυροποιήσουν την θέση τους έναντι εχθρών και φίλων. 

Σενάριο πρώτο: Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τις εκλογές και βγαίνει πρώτο κόμμα, έστω και με μισό πόντο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η δεύτερη θέση για τον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει εσωκομματικές διεργασίες και με μεγάλες πιθανότητες να οδηγηθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε διάσπαση. Είναι φυσικό να διαλέξει εκείνη την στιγμή η Νέα Δημοκρατία ως την ευκαιρία που περίμενε για να αποτελειώσει και εκλογικά τον αντίπαλό της. Το ερώτημα είναι αν η διάσπαση αποδυναμώσει τον ΣΥΡΙΖΑ ή τελικά τον ενδυναμώσει, αφού θα έχει απαλλαγεί από το βαρίδιο των "ακραίων". Θα είναι ένα ενδιαφέρον πείραμα. 

Σενάριο δεύτερο: Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τις εκλογές με μικρή διαφορά, αλλά ο κυβερνητικός της εταίρος, το ΠΑΣΟΚ, συνθλίβεται εκλογικά. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο την λύση θα την δώσουν οι βουλευτές του Παπανδρεϊκού μπλοκ! Θα άρουν την ψήφο εμπιστοσύνης τους από την κυβέρνηση; Η προσφυγή στις κάλπες θα είναι τότε η μόνη διέξοδος. Πρόβλημα για δύσκολους λύτες. 

Σενάριο τρίτο: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα. Μέχρι χτες θα λέγαμε ότι κάτω από ορισμένες συνθήκες θα μπορούσε η κυβέρνηση να αποφύγει την κάλπη των εθνικών εκλογών και να έχει τον χρόνο με την αλλαγή της πολιτικής της να πείσει περισσότερους πολίτες. Μετά την στάση του κ. Βενιζέλου κάτι τέτοιο είναι πλέον δύσκολο. Εκτός κι αν περάσει ο "εκβιασμός Βενιζέλου" και τελικά η Ελιά προσεγγίσει έναν ποσοστό της τάξης του 8% -10%. Τότε μία ήττα με μικρή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αντιμετωπιστεί. Πόσο πιθανό είναι το σενάριο του εκλογικού θριάμβου της Ελιάς; Αυτή την στιγμή δεν είναι και από τα πλέον δημοφιλή... 

Σενάριο τέταρτο: Η Νέα Δημοκρατία υποχωρεί σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, κάτω και από το αποτέλεσμα του Μαΐου του 2012. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα είναι ένα αποτέλεσμα που θα ισοδυναμεί με καταστροφή για την Ν.Δ και θα ανοίξει τον δρόμο για ραγδαίες εξελίξεις. Το ερώτημα είναι αν θα σωζότανε η παρτίδα με μία νέα κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή. Χλωμό! Από την άλλη πλευρά δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στοιχεία που να δείχνουν ότι το σενάριο της συντριβής της Νέας Δημοκρατίας συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες. Αλλά είπαμε! Σε αυτές τις εκλογές δεν τολμάμε να βάλουμε στοίχημα! 

Σενάριο πέμπτο: Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι τέτοιο που οι πολιτικές δυνάμεις αντιλαμβάνονται ότι είναι μάταιο να προσφύγουν εκ νέου στις κάλπες και αποφασίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αποφύγουν τα χειρότερα. Καλά! Τώρα βάλαμε την φαντασία μας να οργιάσει και από εδώ και πέρα είναι λογικό τα σενάρια να μην έχουν τέλος. 

Η αλήθεια είναι ότι είμαστε προετοιμασμένοι για οτιδήποτε. 

Αν με ρωτάγατε προσωπικά θα σας έλεγα ότι βλέπω την Ν.Δ να χάνει φιλελεύθερες ψήφους και αυτές να πηγαίνουν προς διάφορες κατευθύνεις και να κερδίζει από την άλλη ψήφους από τα δεξιά της. Και το τελικό αποτέλεσμα να της δίνει στο τέλος ένα αξιόλογο άθροισμα. Οπότε το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες να εξαρτάται από την δυνατότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πείσει για τις θέσεις της και να συσπειρώσει περισσότερο κόσμο. Μπορεί να διαψευστώ, αλλά αυτό πιστεύω. Ωστόσο, δεν θα ρίσκαρα ένα στοίχημα! 

Θανάσης Μαυρίδης




Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: