Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Η ζημιά στην οικονομία μπορεί να γίνει πιο νωρίς από όσο κανείς φαντάζεται

Του Γιώργου Καισάριου 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κύριος Μανώλης Γλέζος κάνει αναφορά στο είδος της οικονομικής πολιτικής που θα ήθελε να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν εκλεγεί κυβέρνηση. 

Επίσης ας μην γελιόμαστε, τις απόψεις αυτές δεν τις υποστηρίζει μόνο ο κύριος Γλέζος, αλλά και αρκετοί άλλοι στο ΣΥΡΙΖΑ. 
Μεταξύ άλλων ο κ. Γλεζος τόνισε ότι 

πρώτα θα μειωθούν οι σπατάλες στα υπουργεία, 
δεύτερον, θα εισπράξει τους φόρους που διαφεύγουν (που δεν υπάρχουν λέω εγώ) και 
τρίτον, εάν χρειαστεί (ένα σίγουρο στοίχημα λέω εγώ), θα κάνει ένα εσωτερικό αναγκαστικό δανεισμό. ..


Ο εσωτερικός αυτός δανεισμός θα είναι αναγκαστικός από ορισμένα εισοδήματα και πάνω. “Ας πούμε πάνω από 100 χιλιάδες” είπε ο κ. Γλέζος, χωρίς να δεσμευτεί σε αυτή τη φάση. Βέβαια, εκτός αυτού (αν και δεν το είπε αυτή τη φορά), υπάρχει και κάτι άλλο που έχει ειπωθεί παλιότερα, δηλαδή να γίνει αναγκαστικός δανεισμός από τις καταθέσεις που υπάρχουν στις τράπεζες, με σκοπό να υποστηρίξουν την κρατική μηχανή και την λεγόμενη ανάπτυξή όπως την αντιλαμβάνονται ορισμένοι στο ΣΥΡΙΖΑ. 

Το πρόβλημα με όλες αυτές τις θεωρίες είναι ότι δεν μπορούν να υλοποιηθούν στην πράξη, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι συμφωνώ με μια τέτοια πολιτική. 

Όπως “χρέη που δεν μπορούν να πληρωθούν δεν θα πληρωθούν”, ακατανόητες οικονομικές πολιτικές που δεν έχουν νόημα και που δεν μπορεί να εφαρμοστούν, δεν θα εφαρμοστούν. 

Τα πράγματα είναι απλά. 

Καταρχάς πόσοι άραγε έχουν εισόδημα πάνω από 100.000 στην Ελλάδα σήμερα; Δεν ξέρω, αλλά πολύ αμφιβάλλω αν το νούμερο ξεπερνάει τις 100.000. Ας πούμε λοιπόν ότι είναι τόσοι, πόσα θα τους αναγκάσεις να σε δανείσουν άραγε; 

Να πούμε ότι τους αναγκάσεις να σου δώσουν το 30% από αυτό το εισόδημα; Αν πολλαπλασιάσουμε το νούμερα 100.000 επί 30.000 ευρώ, τα δανεικά αυτά έσοδα είναι περίπου 3 δισ. ευρώ. 

Όχι ότι είναι μικρό αυτό το νούμερο, αλλά να είσαστε σίγουροι ότι όχι μόνο δεν μπορεί να υποστηρίξει κάποιο είδος ανάπτυξης, αλλά είναι μια σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις ανάγκες του συνταξιοδοτικού συστήματος (άλλη μια κρυφή επιθυμία ορισμένων άμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ). 

Δεύτερο θέμα είναι ότι, με το που θα ανακοινωθεί κάποιο είδος υποχρεωτικού τραπεζικού δανεισμού, θα δούμε το μεγαλύτερο bank run στην ανθρώπινη ιστορία, κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος μέσα σε μια μέρα. 

Βέβαια θα μου πείτε ότι θα μπει φραγμός στις αναλήψεις και μεταφορές χρημάτων, αλλά ακόμα και αν γίνει αυτό, νομίζει κανείς ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει η οικονομία με τέτοιους περιορισμούς; 

Η κατάληξη είναι ότι ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου στη χώρα μας έχει άγνοια του πως λειτουργεί μια οικονομία. Η άγνοια αυτή δεν πειράζει κανέναν, όταν αυτός που τα λέει είναι στην αντιπολίτευση. Αλλά όταν φτάσεις στο σημείο να αναλάβεις την κυβέρνηση, και εξακολουθείς να λες αυτά που λες, νομίζοντας ότι έχεις δίκαιο, τότε τα πράγματα γίνονται σοβαρά. 

Και ναι μεν η αγορά (εκτιμώ) δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις δηλώσεις του κ. Γλέζου (ακόμα δηλαδή), αλλά αν δεν του βάλει κάποιος από το ΣΥΡΙΖΑ χαλινάρι, αναιρώντας τα όσο είπε πρόσφατα (αλλά και όσα έχει πει παλαιότερα), τότε η βαλίτσα πάει πολύ μακριά. 

Και όταν η βαλίτσα πάει μακριά, δεν χρειάζεται να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία για να γίνει η ζημιά. Διότι η ζημιά θα γίνει πολύ πιο νωρίς, αν η αγορά πειστεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει σύντομα στην εξουσία και, οι απόψεις του κ. Γλέζου είναι κυρίαρχες μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ και όχι περιθωριακές. 



george.kesarios@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: