Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Μπανανία δίχως μπανάνες!

Τρεις σφαίρες έστειλαν κάποιοι σε δικαστές.

Γιός εφοπλιστή φέρεται να επιτέθηκε σε γνωστή Αθηναία, επειδή η τελευταία κτύπησε τον προφυλακτήρα της αγαπημένης του Ferrari. 

Μπράβοι ξυλοκόπησαν εστιάτορα, επειδή δεν άρεσε το φαγητό στο αφεντικό τους. 

Πολιτικός εξασφαλίζει προστασία αστυνομικού σε κατηγορούμενο για σκάνδαλο σε βάρος του δημοσίου! 

Που ζούμε; Αυτή την Ελλάδα θέλουμε; 

Ας πούμε κύριε Δένδια ότι οι "άνδρες ασφαλείας" ενός επώνυμου με κάνουν τόπι στο ξύλο, επειδή το αφεντικό τους έχει σηκωθεί ανάποδα. Μην μου πείτε ότι ζούμε σε μία ευνοούμενη πολιτεία. Το πιο πιθανό είναι να με οδηγήσουν σε ένα μπουντρούμι της ασφάλειας, μέχρι να αποδείξω ότι δεν ήμουν εγώ που έπεσα κατά λάθος πάνω στην μπουνιά του φουσκωτού.

Κάτι ανάλογο συνέβη σε συναδέλφους δημοσιογράφους που έτυχε να κάνουν τη δουλειά τους και να καταγράφουν τα όσα συνέβησαν σε ατύχημα με την Ferrari ενός επώνυμου. Τους αφαιρέθηκε το φιλμ από τις φωτογραφικές τους μηχανές, όταν την ίδια ώρα οι σωματοφύλακες του επώνυμου έκαναν βόλτες μέσα στο αστυνομικό τμήμα σαν να βρίσκονται στο σπίτι τους! 

Κι εδώ βρίσκεται το μυστικό. Στο σπίτι τους ήταν. Πολύ απλά διότι αρκετοί αστυνομικοί εργάζονται παράλληλα στην  ασφάλεια γνωστών επιχειρηματιών. Δεν θα στραφούμε κατά των χαμηλόμισθων αστυνομικών. Θα ήταν άδικο. Από την άλλη, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά επικίνδυνο φαινόμενο. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένα παρακράτος. Όποιος έχει χρήματα αγοράζει παράνομα προστασία από δημόσιους λειτουργούς... 

Κάτι ανάλογο θυμόμαστε να συμβαίνει στις ανατολικές χώρες μετά από την πτώση του κομμουνισμού. Οποιοσδήποτε ξένος επισκεπτότανε τις χώρες αυτές για δουλειά "ενοικίαζε" ταυτόχρονα και το τοπικό αστυνομικό τμήμα. Μας φαινότανε παράξενο τότε, εξωτικό, εξωπραγματικό. Και σήμερα συμβαίνει στη χώρα μας. 

Η χώρα αυτή έχει πάρει την κάτω βόλτα εδώ και πολλά χρόνια. Δεν είναι μακριά η ώρα που οι συνοικίες θα ελέγχονται από ένοπλους σωματοφύλακες, όπως συμβαίνει σε συνοικίες του Λιβάνου. Η κάθε πολιτική ομάδα έχει τους δικούς της σωματοφύλακες. Κάθε αρχηγός και τη δική του ένοπλη ομάδα πολιτοφυλάκων. 

Περιμένετε τις δημοτικές εκλογές και απολαύστε αποτελέσματα. Φανταστείτε τον εαυτό σας να πηγαίνει σε ένα γήπεδο και να προσπαθεί να πει μία αντίθετη άποψη στα όσα πρεσβεύει ο πρόεδρος και οι φίλοι του. Και τώρα τοποθετήστε τον εαυτό σας στην αίθουσα ενός δημοτικού συμβουλίου όπου ο πρόεδρος είναι δήμαρχος! Έχετε την ιδέα ότι θα προλάβετε να πείτε περισσότερες από δύο - τρεις λέξεις; Νομίζετε ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν μάθει κάτι διαφορετικό από αυτό που μας έχουν δείξει μέχρι σήμερα; Κι όμως! Με την ψήφο του ελληνικού λαού θα κερδίσουν μία θέση στη σύγχρονη ελληνική πολιτική σκηνή. 

Δεν είναι κάτι που πρέπει να μας ξαφνιάζει. Είναι η συνέχεια όλων όσων συμβαίνουν γύρω μας. Όπως και η ανάδειξη της Χρυσής Αυγής είναι "παιδί" του ίδιου περιβάλλοντος. Όχι! Η Ελλάδα δεν είναι μία κανονική χώρα. Είναι μία μπανανία δίχως μπανάνες. Ακόμη και σε αυτό δεν είμαστε γνήσιοι. Είμαστε και πάλι δήθεν, μία φθηνή απομίμηση.  Αυτή η χώρα νοσεί βαθιά. Και το πρόβλημά της δεν είναι οικονομικό. Είναι πολιτικό, αλλά και συνάμα πρόβλημα Παιδείας και Πολιτισμού.  Η επόμενη ημέρα δεν προμηνύει κάτι καλό. Όχι όσο στους δρόμους κυριαρχούν τα άγρια παιδιά με τους φουσκωμένους μυς. 

Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@capital.gr



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: