Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Ουκρανία: Συμβουλές ασφαλείας από το ΝΑΤΟ για εργοστάσια και αγωγούς

Ειδικοί του ΝΑΤΟ επισκέφτηκαν την Ουκρανία προκειμένου να δώσουν στις αρχές συμβουλές σχετικά με τη 

βελτίωση της ασφάλειας των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας, 

των αγωγών φυσικού αερίου και άλλων σημαντικών υποδομών, 

εν μέσω της αυξανόμενης βίας και των φόβων για πιθανή σύγκρουση με τη Ρωσία, μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων.

Ο πρέσβης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, Ίχορ Ντόλχοφ, είπε ότι οι ειδικοί της Συμμαχίας είχαν επισκεφτεί τη χώρα τον περασμένο μήνα προκειμένου να...
αξιολογήσουν σημαντικές εγκαταστάσεις όπως τα πυρηνικά εργοστάσια, τους αγωγούς φυσικού αερίου και τις υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις.
«Σε κάθε χώρα, σε κάθε κατάσταση, υπάρχουν σχέδια και πρόσθετα μέτρα για την προστασία των υποδομών, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.
Σκοπός ήταν η αξιολόγηση της απόδοσης των μέτρων που υλοποιούνται στην Ουκρανία για την προστασία των εν λόγω εγκαταστάσεων», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Ντόλχοφ. Ένας ακόμα στόχος ήταν να γίνει σαφές ότι οι εγκαταστάσεις θα είναι ασφαλείς σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, είπε.
Ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι μια μικρή ομάδα ειδικών της Συμμαχίας επισκέφτηκε τον περασμένο μήνα το Κίεβο για «να συμβουλεύσει τις ουκρανικές αρχές σχετικά με τα εθνικά σχέδια έκτακτης ανάγκης και τα μέτρα ασφαλείας, στο πλαίσιο πιθανών απειλών σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές».
Η ομάδα του ΝΑΤΟ, η οποία εστάλη μετά από αίτημα της ουκρανικής κυβέρνησης, παρέδωσε αργότερα στις ουκρανικές αρχές μια εμπιστευτική έκθεση, είπε ο αξιωματούχος.
Η Ουκρανία αποτελεί βασικό σταθμό της διανομής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη. Η χώρα έχει σε λειτουργία 15 πυρηνικούς αντιδραστήρες που, το 2013, παρήγαγαν το 44% της ηλεκτρικής ενέργειας, αναφέρεται σε έκθεση του Διεθνή Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Ναυτεμπορική

http://infognomonpolitics.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: