Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Μαύρη Θάλασσα: Και δεύτερο πολεμικό σκάφος στέλνουν οι ΗΠΑ εξοργίζοντας τη Μόσχα

Εξοργισμένη φαίνεται η Μόσχα με την αποστολή ενός νέου αμερικανικού πολεμικού σκάφους στη Μαύρη Θάλασσα αυξάνοντας σε δύο τα αμερικανικά πολεμικά  πλοία στην περιοχή. 

Αυτό αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ τα οποία επικαλούνται ρωσικές διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές...

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα οι ΗΠΑ πρόκειται να στείλουν στη Μαύρη Θάλασσα το καταδρομικό USS Vella Gulf (CG-72) κλάσης Ticonderoga και μάλιστα το σκάφος αναμένεται να περάσει το Βόσπορο στις 9 Μάιου ημέρα που στη Μόσχα θα εορτάζεται η 69η επέτειος της νίκης στο μεγάλο πατριωτικό πόλεμο κατά τα ναζιστικής Γερμανίας.
«Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί χωρίς καμία δικαιολογία να συντηρεί την ένταση στη Μαύρη Θάλασσα. Αν και η ασφάλεια στην συγκεκριμένη θάλασσα είναι αποκλειστικό δικαίωμα των χωρών που βρέχονται από αυτή και οι οποίες συνεργάζονται στενά στον συγκεκριμένο τομέα εδώ χρόνια εντούτοις οι ΗΠΑ θεωρούν αβάσιμα πως αυτό είναι και δικό τους δικαίωμα», δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Itar-Tass ανώνυμη πηγή από ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Με την άφιξη του αμερικανικού σκάφους στην περιοχή το ΝΑΤΟ πλέον θα διατηρείτρία πολεμικά σκάφη δύο αμερικανικά τη φρεγάτα USS Taylor (FFG-50),κλάσης Oliver Hazard Perry, το καταδρομικό USS Vella Gulf και ένα σκάφος του γαλλικού Ναυτικού Dupuy de Lome το οποίο βρίσκεται στην Μαύρη Θάλασσα από τα μέσα Απριλίου!
 Ένα ακόμη αμερικανικό αντιτορπιλικό  το  USS Donald Cook είχε αποχωρήσει από την περιοχή στις 25 Απριλίου με το USS Taylor  να το αντικαθιστά.
Σύμφωνα με το site Stars and Stripes το Vella Gulf είχε επισκεφθεί ξανά τη Μαύρη Θάλασσα τον περασμένο Ιανουάριο και πιο συγκεκριμένα είχε καταπλεύσει στον πρώην ουκρανικό  ναύσταθμο της Σεβαστούπολης σχεδόν έξι εβδομάδες πριν η Κριμαία αποφάσισε να ενταχθεί στον εθνικό κορμό της ρωσικής Ομοσπονδίας.
Η αυξημένη παρουσία πολεμικών σκαφών του ΝΑΤΟ στην Μαύρη Θάλασσα έχει προκαλέσει πολλές φορές την αντίδραση της Μόσχας κυριότερα σε ότι αφορά το θέμα της συνθήκης του Montreux όπου υπάρχει περιορισμός παραμονής στην περιοχή για σκάφη τρίτων χωρών στις 21 ημέρες. Είναι κάτι για το οποίο το Κρεμλίνο είχε κατηγορήσει τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Τουρκία με την Άγκυρα να απορρίπτει τις ρωσικές αιτιάσεις.
Η Ρωσία από την πλευρά της αναγνωρίζοντας τη σημασία της Μαύρης Θάλασσας ως περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντος ανακοίνωσε μόλις εχθές μέσω του υπουργού Άμυνας Sergei Shoigu την δαπάνη 2,4 δισ.$ για την αναβάθμιση των ικανοτήτων του ρωσικού Στόλου στην Μαύρη Θάλασσα μέχρι το 2020.
Τα σκάφη κλάσης Ticonderoga είναι ιδιαιτέρα ισχυρές μονάδεςουσιαστικά πλωτά οπλοστάσια με μήκος 172 μέτρα 16 μέτρα πλάτος και μέγιστο εκτόπισμα κοντά στους 9800 τόνους.
Σε ότι αφορά τον οπλισμό τους φέρουν 2 εκτοξευτές των 61 θέσεων ο καθένας με ένα μίγμα 122 βλημάτων(!) τα οποία και ανάλογα  της αριθμητικής σύνθεσης μπορεί να ποικίλουν από RIM-156A SM-2ER Block IV, RIM-161 SM-3, RIM-162A ESSM και φυσικά τα βλήματα cruise Tomahawk. Επιπλέον το σκάφος είναι φορέας του AN/SPY-1 του ραντάρ δηλαδή που συνιστά το γνωστό σύστημα AEGIS.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: