Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Η νομιμοποίηση της μαριχουάνας έχει αυξήσει την χρήση πιο σκληρών ναρκωτικών

Οι Αμερικάνοι δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται πραγματικά για την αντιμετώπιση της μάστιγας του οπίου, παρά το γεγονός ότι από το 2001 η Ουάσιγκτον έχει ξοδέψει περισσότερα από 6 δις δολάρια για να κάμψει αυτή την παραγωγή και να ενισχύσει άλλες εναλλακτικές.

Πρόσφατα ο Ντιάν Φενστάιν, επικεφαλής της επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας για τον διεθνή έλεγχο των ναρκωτικών είπε:...

"Πολύ μικρή ποσότητα από το προϊόν του αφγανικού εμπορίου ναρκωτικών καταναλώνεται στις ΗΠΑ. Η πλειονότητα της ηρωίνης που πωλείται στις ΗΠΑ προέρχεται από το Μεξικό και την Κολομβία. Γιατί λοιπόν να μας ενδιαφέρει η καλλιέργεια παπαρούνας σε μια μακρινή χώρα; Απλά και μόνο γιατί χρηματοδοτεί τις τρομοκρατικές επιχειρήσεις των Ταλιμπάν. Ο πόλεμος εναντίον τους δεν έχει τελειώσει και η επένδυσή μας σε αίμα και χρήμα για 12 χρόνια θα αποδώσει καρπούς μόνο μέσα από αυτές τις προσπάθειες πάταξης των ναρκωτικών".
Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι παραγωγοί στο κεντρικό Μεξικό σταμάτησαν να καλλιεργούν μαριχουάνα.
Λόγω των μεγάλων αποθεμάτων στα βόρεια της χώρας αλλά και εξαιτίας της νομιμοποίησης πώλησης και κατανάλωσης κάνναβης για ιατρικούς λόγους αλλά και για προσωπική χρήση σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, οι αγρότες των καρτέλ στο κεντρικό Μεξικό, σταμάτησαν να καλλιεργούν μαριχουάνα για πρώτη φορά στα χρονικά δράσης των ομάδων παραγωγής στη χώρα.
Έτσι, οι μεγαλοπαραγωγοί ναρκωτικών ουσιών στο Μεξικό, στρέφονται στην καλλιέργεια οπιούχας παπαρούνας που από την οποία παράγεται η ηρωίνη. Η οποία ηρωίνη εξάγεται στην αγορά των ΗΠΑ

Σύμφωνα με επίσημα στοιχειά, μόνο το 2013 στα σύνορα με το Μεξικό κατασχέθηκαν 2,162 κιλά ηρωίνης, ποσό που αποτελεί ρεκόρ σε σχέση με τα 367 κιλά του 2007. Και όλα αυτά, ένα χρόνο πριν ενταθεί η παραγωγή.

Η αύξηση της κυκλοφορίας και κατανάλωσης στην Αμερική της ηρωίνης οφείλεται κυρίως σε δυο παράγοντες

Στο ότι η παραγωγή της στο Μεξικό έχει λάβει τρομακτικά μεγάλες διαστάσεις και στο ότι είναι σχετικά φθηνότερη από άλλα ναρκωτικά, ακόμη και από εκείνα που πωλούνται σε φαρμακεία. 
Οι οκτώ στους δέκα χρήστες ηρωίνης κάνουν για πρώτη φορά χρήση της ακριβώς επειδή είναι φθηνότερη και κυκλοφορεί ευρύτερα και ευκολότερα από άλλα ναρκωτικά, όπως αναφέρουν οι αμερικανικές Αρχές.

Τα χωράφια κάνναβης στο Μεξικό "ξηλώθηκαν" και πλέον οι παραγωγοί φυτεύουν οπιούχα παπαρούνα. 
Το εμπόριο οπιούχων έχει πλημμυρίσει τα νότια σύνορα των Πολιτειών και οι Αρχές κάνουν ενδελεχείς έρευνες για τον εντοπισμό παράνομης εισαγωγής οπιούχων συνθετικών όπως το OxyContin που κάνει θραύση.

Παρόλα αυτά, η παραγωγή χαπιών είναι πιο δαπανηρή και εντοπίζονται πιο εύκολα. Έτσι, προκρίνεται η εξαγωγή σκόνης. Από την άλλη, η χρήση ηρωίνης έχει αυξηθεί στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια κατά 79% από το 2007 μέχρι το 2012.Μεταξύ άλλων, οι υπεύθυνοι της Δίωξης αναφέρουν ότι η ηρωίνη απαντάται πλέον σε περιοχές που δεν είχε κάνει την εμφάνιση της ποτέ στο παρελθόν μέχρι σήμερα.

Πλέον, μπορεί κανείς να βρει κυρίως στη Νέα Υόρκη, στο Σικάγο, στο Πόρτλαντ και την Οκλαχόμα που είναι και οι πιο "δυνατές" αγορές.Οι περισσότεροι χρήστες εισέπνεαν μέχρι πρότινος το ναρκωτικό, με τις συνήθειες πλέον να αλλάζουν και να κερδίζει έδαφος η ενδοφλέβια χρήση. Τα χάπια είναι ακριβά, μιας και μία καρτέλα κοστίζει 80 δολάρια την ώρα που μία δόση φθηνής ηρωίνης από το Μεξικό, κοστίζει μόλις 4 δολάρια.

Το Μεξικό έχει ξεπεράσει στην παραγωγή μέχρι και την Κολομβία που ήταν η παραδοσιακή "Βασίλισσα" της ηρωίνης και της κοκαΐνης. Το 90% της προμήθειας των ΗΠΑ εισάγεται τώρα από το Μεξικό.

Ο μεξικανικός στρατός λέει ότι κατέστρεψε 36.000 στρέμματα παπαρούνας πέρυσι, ενώ το 2011 είχε καταστρέψει 40.000. Ωστόσο τα καρτέλ δεν έχουν εξαρθρωθεί. Σήμερα, ένα κιλό ακατέργαστης οπιούχας ηρωίνης πωλείται για 1.500 δολάρια στη Sierra Madre. Ένα χωράφι παπαρούνας μπορεί να αποδώσει 8 κιλά ανά στρέμμα, αρκετό για να δώσει ένα κιλό καθαρής ηρωίνης.

Το προϊόν "εμπλουτίζεται" με άλλες ουσίες και βγαίνει στην αγορά. Τι κάνουν τώρα οι μεξικανοί παραγωγοί; Ρίχνουν φθηνή ηρωίνη, μέτριας και κακής ποιότητας στις περιοχές που η νόμιμη τοπική μαριχουάνα κάνει θραύση, όπως η Καλιφόρνια, έτσι ώστε να στρέψουν το κοινό σε άλλα ναρκωτικά. Και για την ώρα, η μέθοδος τους είναι επιτυχημένη.

Η ηρωίνη προέρχεται από το ακατέργαστο όπιο, το οποίο παράγεται μόνο από την οπιούχο παπαρούνα (Papaver somniferum-Μήκων η υπνοφόρος), παρόλο που υπάρχουν και άλλες ποικιλίες παπαρούνας άγριες και καλλιεργούμενες. Παπαρούνες οπιούχες ή όχι βρίσκονται σε πολλά διαφορετικά κλίματα σε όλο τον κόσμο. Η οπιούχος παπαρούνα καλλιεργήθηκε στην Ασία για πάρα πολλά χρόνια, και πρόσφατα καλλιεργήθηκε και στη Λατινική Αμερική.

Το 60% της παγκόσμιας παραγωγής οπίου παράγεται στις απόμερες περιοχές της νοτιανατολικής Ασίας, ιδιαίτερα στο περιβόητο "Χρυσό τρίγωνο", μια περιοχή που καλύπτει περιοχές της Μυανμάρης, του Λάος και της Ταϊλάνδης. Ο μεγαλύτερος παραγωγός-κράτος είναι το Αφγανιστάν ενώ σημαντικές ποσότητες παράγουν το Πακιστάν, το Μεξικό και η Κολομβία.

Η διαδικασία της διύλισης τελειοποιείται στο σημείο που τα επίπεδα καθαρότητας της ηρωίνης είναι πάνω από το 90% και το προϊόν φεύγει από το διυλιστήριο. Βέβαια, καθώς η ηρωίνη παίρνει των δρόμο της για τις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ, περνάει από πολλά χέρια. Για να μεγιστοποιηθεί το προσωπικό κέρδος, συστατικά που κάνουν την ηρωίνη λιγότερο αγνή και περισσότερο ογκώδη τοποθετούνται σε κάθε σταθμό. Αυτά τα συστατικά είναι λευκά και σε μορφή σκόνης σαν την ηρωίνη και περιέχουν καφεΐνη, μπέϊκιν σόδα, γάλα σε σκόνη και κινίνη. Την στιγμή που η ηρωίνη φτάνει στον χρήστη είναι μόνο 40% περίπου καθαρή και είναι λίγο γνωστό στον καθένα που ανακατεύεται στην παραγωγή ή την μεταφορά του ναρκωτικού ποιο είναι το περιεχόμενο του υπόλοιπου 60%.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: