Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Ο κρυφός νικητής των ευρωεκλογών


Αύριο βράδυ οι ηγέτες των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υποχρεωμένοι, παρ’ ότι οι ίδιοι διατηρούν τις θέσεις
τους, να κάνουν τους πολιτικούς λογαριασμούς τους, με αντεστραμμένες πολλές από τις σημαντικότερες ισορροπίες πάνω στις οποίες στηρίζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Και η πρώτη διαπίστωση πάνω σ’ αυτή τη νέα πραγματικότητα θα φανεί στην «επιλογή» των προσώπων που θα τεθούν επικεφαλής της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πέραν του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου. ...


Ο παραδοσιακός «άξονας» Γερμανίας - Γαλλίας έχει καταρρεύσει σε επίπεδο αριθμών, αλλά και πολιτικής.
Σχεδόν σε όλες τις μεγάλες χώρες και οικονομίες της Ευρωζώνης, εκτός της Γερμανίας, οι υπάρχουσες κυβερνήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν εκλογικές ανατροπές που είτε τους «δένουν» τα χέρια, είτε ανατρέπουν τις παλιές πολιτικές συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η μοναδική νησίδα «σταθερότητας» - και αυτό λόγω της μη εξάρτησής της από εκλογικές διαδικασίες – αναδύεται αυτή την στιγμή η Διοίκηση της ΕΚΤ η οποία όχι τυχαία κρατάει στα χέρια της το μοναδικό «εργαλείο» που θα μπορούσε να υποκαταστήσει την πολιτική πανσπερμία και πολυδιάσπαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το «εργαλείο» της χρηματοδότησης.
Μια πολυδιάσπαση που θα δυσκολέψει σε πρωτοφανή βαθμό την συγκρότηση των διοικητικών σωμάτων της Ευρώπης.
Θα χρησιμοποιήσει ο Draghi αυτή την –τυπικά- προσωρινή παντοδυναμία του για να δώσει χείρα βοηθείας στις αμήχανες έως και προβληματικές κυβερνήσεις;
Σήμερα το πρωί στην Σίντρα της Πορτογαλίας στο πλαίσιο του Συνεδρίου “ECB Forum”που διεξάγεται εκεί, αυτός και η Lagarde θα πρέπει να δώσουν τα πρώτα δείγματα των προθέσεών τους.
Προθέσεις για το πώς σκοπεύει να απαντήσει η ΕΚΤ στο μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρώπης, ήτοι το πρόβλημα χρηματοδότησης που έχει δημιουργήσει άμεσα και έμμεσα η απόφαση της Fed να διακόψει τα προγράμματα «ποσοτικής χαλάρωσης».
Διαφορετικά αν σήμερα ο Draghi δεν δώσει κάποιο δείγμα των προθέσεών του για το τι θα κάνει η ECB τον Ιούνιο, όσο αφορά την χρηματοδότηση της Ευρώπης, οι διεθνείς αγορές είναι πολύ πιθανό να επιφυλάξουν στους 28 ηγέτες, ένα εξαιρετικά «θερμό» και ανήσυχο καλοκαίρι.
Και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το γεγονός ότι οι ευρωεκλογές στην Ελλάδα απομάκρυναν κατά πως φαίνεται το ενδεχόμενο κυβερνητικών αλλαγών, δεν θα είναι λόγος αρκετός για να κοιμάται κανείς ήσυχος.
Του Γιάννη Αγγέλη
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: