Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Ξένες τράπεζες και αγορές περιγράφουν τι θα συμβεί αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις ευρωεκλογές

Ξένες τράπεζες και αγορές περιγράφουν τι θα συμβεί αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις ευρωΤο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον που θα προκύψει αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις προσεχείς ευρωεκλογές περιγράφουν μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού και αναλυτές της αγοράς. 

Προβλέπουν ότι η Ελλάδα θα μπει σε περίοδο πολιτικής και οικονομικής αστάθειας και φοβούνται ότι θα προκληθούν έντονοι κραδασμοί στην ελληνική οικονομία.


Τι αναφέρει η ανάλυση της Bank of America – Merrill Lynch
Η Bank of America – Merrill Lynch (BofA) σε σημερινή της ανάλυση για την...
ελληνική οικονομία και τις επενδυτικές ευκαιρίες κάνει αναφορά και στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Ο οίκος επισημαίνει πως η ανάπτυξη εξακολουθεί να εκπλήσσει θετικά, ωστόσο οι κίνδυνοι παραμένουν.

Ένας από αυτούς είναι η πολιτική αβεβαιότητα, καθώς όπως αναφέρει η BofA, ένα αρνητικό αποτέλεσμα στις εκλογές της Ε.Ε. αυξάνει την πιθανότητα πρόωρων εθνικών εκλογών, κάτι που θα εκλαμβανόταν αρνητικά από την αγορά με «φόντο» την πολιτική αβεβαιότητα, την καθυστέρηση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την περαιτέρω καθυστέρηση στις συζητήσεις για ανακούφιση του χρέους με συμμετοχή του επίσημου τομέα (OSI).

Χωρίς πολιτικές κρίσεις η αργή βελτίωση θα συνεχιστεί
Η επενδυτική τράπεζα διατηρεί την πρόβλεψή της για ρυθμό ανάπτυξης 0,3% το 2014 στην Ελλάδα, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η αργή βελτίωση θα συνεχιστεί, απουσία τυχόν πολιτικών κρίσεων, καθώς η οικονομική επιβράδυνση συνεχίζει να αμβλύνεται.

Στους κινδύνους για την ανάπτυξη, παραθέτει την εφαρμογή της φιλόδοξης ατζέντας μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, τα υψηλά -ακόμη- επίπεδα του χρέους καθώς και τους πολιτικούς κινδύνους, ειδικά σε σχέση με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου.

Επενδυτικές ευκαιρίες
Από τον τραπεζικό κλάδο, η Bank of America Merrill Lynch ξεχωρίζει τις μετοχές των Alpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς, δίνοντας σύσταση «αγοράς». Ο οίκος σημειώνει ότι από καιρό πιστεύει στην ιστορία ανάκαμψης του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, αλλά υποστηρίζει πως οι αποτιμήσεις της αγοράς αντικατόπτριζαν την ανάκαμψη. «Πιστεύουμε πως η ανάκαμψη των μάκρο και οι μεταρρυθμίσεις του κλάδου θα καθοδηγήσουν την ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου την περίοδο 2014-2017», σημειώνεται στην έκθεση.

Παράλληλα, ο οίκος διατηρεί σύσταση αγοράς και για τον ΟΤΕ, το «top pick» του από τον κλάδο τηλεπικοινωνιών. «Αν και το πρώτο τρίμηνο δεν έλαμψε και τόσο, εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως οι υποκείμενες τάσεις παραμένουν υποστηρικτικές. Οι πρωτοβουλίες μείωσης κόστους και απομόχλευσης αποδίδουν και αναμένεται να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στο υπόλοιπο του έτους», αναφέρει για τον οργανισμό.

Η Bank of America Merrill Lynch είναι «neutral» για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, σημειώνοντας πως η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή, ενώ μεγάλο μέρος της ανάκαμψης έχει προεξοφληθεί. Εδώ την ιστορία της ανάκαμψης «αφηγούνται» η καινοτομία προϊόντος και ο έλεγχος του κόστους υπό τη νέα διοίκηση.

Credit Agricole: Θα προκληθεί σοκ στις ευρωπαϊκές αγορές

Σημείωμα προς τους πελάτες της Credit Agricole στο οποίο αναφέρει ότι ενδεχόμενη ευρεία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές μπορεί να προκαλέσει σοκ στις ευρωπαϊκες αγορές, έστειλε ο στρατηγικός αναλυτής της τράπεζας Μαρκ Μακόρμικ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Bloomberg, στο σημείωμά του ο Μακόρμικ αναφέρει ότι η ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προκαλέσει «σοκ» στα στοιχεία ενεργητικού (σ.σ. χρεόγραφα, μετοχές, έντοκους τίτλους κ.α.) της Ευρώπης, σε μια συγκυρία που η Ελλάδα προσπαθεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.
Θα αναστραφούν οι μεταρρυθμίσεις
Στο ίδιο σημείωμα επισημαίνεται επίσης ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει αδιαφορία για τις ευρωεκλογές, καθώς αναδεικνύονται κίνδυνοι για τα παραπάνω περιουσιακά στοιχεία, με βασικότερο όλων την εξασφάλιση σημαντικής μερίδας της ψήφου από αντιευρωπαϊκά κόμματα, που πιθανώς θα αντιστρέψουν τμήμα της προόδου που έχει επιτευχθεί στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο σημαντικότερος κίνδυνος εντοπίζεται στην Ελλάδα, δεδομένης της πιθανότητας πρόωρων εκλογών εάν ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίσει μεγάλο μέρος της ψήφου.

Οι εκλογές στην Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία είναι δευτερεύουσες έναντι της Ελλάδας, μολονότι και αυτές μπορούν να δοκιμάσουν τις ορέξεις των επενδυτών για ευρωπαϊκά στοιχεία ενεργητικού, τονίζεται στο ίδιο σημείωμα. Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Και η Credit Suisse: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα πήγε καλά

Είναι πασίγνωστο πως οι αγορές περίμεναν με έκδηλη ανυπομονησία, το πρώτο... crash test στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Κι αυτό διότι όπως έχει αναλυθεί πολλάκις από τους αναλυτές, ότι μια ενδεχόμενη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, θα προκαλούσε αντίστοιχους τριγμούς.

Είναι χαρακτηριστικό το σημείωμα το Ελβετών της Credit Suisse που χαρακτηρίζουν το κλίμα «ήπια θετικό». Συγκεκριμένα αναφέρουν:

«Η εκλογική αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής δεν παρουσίασε μεγάλες εκπλήξεις, κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ήπια θετικό για τη χώρα, δεδομένου ότι μειώνει βραχυπρόθεσμα την αβεβαιότητα που είδαμε να διαμορφώνεται το προηγούμενο διάστημα από το ρευστό πολιτικό σκηνικό».

Επιπροσθέτως η ελβετική τράπεζα αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ, τα πήγε σχετικά καλά στην Αθήνα και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, αλλά δεν είναι σαφές αν μπορεί να σημειώσει σημαντικά κέρδη στον δεύτερο γύρο των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής. Συμπληρώνει μάλιστα πως στις μεγάλες περιφέρειες της επαρχίας και στους δήμους επικράτησαν υποψήφιοι που στηρίζονται ή προέρχονται από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: