Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει τη συζήτηση για επιστροφή στη δραχμή

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει τη συζήτηση για επιστροφή στη δραχμήΌσο η κλεψύδρα αδειάζει και ο χρόνος προς τις εκλογές λιγοστεύει τόσο φουντώνει η κόντρα ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά τους καβγάδες για τις υποψηφιότητες στα ευρωψηφοδέλτια των δύο κομμάτων η πολιτική διαμάχη επέστρεψε σε ένα από τα γνωστά πεδία μάχης, αυτό της επιστροφής στη δραχμή.

Από την πλευρά της κυβέρνησης η επίθεση προς την Κουμουνδούρου ήταν σφοδρότατη. 
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα της Βουλής είπε...
 «Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δύο βασικές απόψεις για το νόμισμα της χώρας, αυτό που οι γιατροί, οι ειδικοί θα ονόμαζαν «διχοτόμηση προσωπικότητας» και πρόσθεσε με νόημα «θέλετε ένα νόμισμα που από τη μία όψη θα έχει το ευρώ και από την άλλη τη δραχμή».
Παράλληλα η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου υποστήριξε με αφορμή δηλώσεις του Γιάννη Μηλιού στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, ότι ο υπεύθυνος της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως προτείνει «Grexit». Συγκεκριμένα η κυρία Ασημακοπούλου δήλωσε «εάν ποτέ κυβερνήσει το κόμμα του, δεν θα πληρώσει (θα καθυστερήσει ή θα διακόψει) την πληρωμή των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, που έχουν στην κατοχή τους η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης. Εξήγησε ακόμη ότι αυτό σημαίνει «default» -κατάπτωση, δηλαδή, όλων των αξιογράφων του ελληνικού Δημοσίου, διακοπή της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από το Eurosystem, υποβάθμιση όλων των ελληνικών εταιρειών και πιθανότατα διακοπή όλων των χρηματοδοτήσεων της Ελλάδας από την ΕΕ». Πρόσθεσε δε για τα λεγόμενου του Μηλιού «δεν εξήγησε ότι αυτό που προτείνει σημαίνει Grexit».

Η μάχη στη Βουλή και οι κόντρες Στουρνάρα με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ.Στουρνάρας απευθυνόμενος στον Παναγιώτη Λαφαζανη του είπε: «Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δύο βασικές απόψεις για το νόμισμα της χώρας, αυτό που οι γιατροί, οι ειδικοί θα ονόμαζαν «διχοτόμηση προσωπικότητας». Έχουμε τη συνιστώσα της δραχμής υπό τον κ. Λαφαζάνη -αν δεν κάνω λάθος- και μία συνιστώσα περίεργη, που θέλει ευρώ, αλλά να χρεοκοπεί όποτε θέλει, να κόβει και να μοιράζει λεφτά όποτε θέλει. Ας την πούμε συνιστώσα του οιονεί ευρώ. Σήμερα, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ, διά στόματος του κ. Δραγασάκη, μας είπε ότι εκτός από τις δύο αυτές εναλλακτικές για το εγχώριο νόμισμα της χώρας -δραχμή ή ευρώ ή οιονεί ευρώ- υπάρχει και ο δρόμος του δημοψηφίσματος. Τι άλλο θα ακούσουμε, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ; Τι άλλο θα ακούσουμε; Αποφασίστε επιτέλους τι θέλετε. Θέλετε δραχμή; Θέλετε ευρώ; Θέλετε δημοψήφισμα; Θέλετε οιονεί ευρώ»;
Σήμερα, όμως, το λόγο από τον υπουργό Οικονομικών ζήτησε ο Γιάννης Δραγασάκης, για την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο Γιάννη Στουρνάρας, σχετικά με δηλώσεις του περί ευρώ ή δραχμής και ζήτησε από τον Υπουργό Οικονομικών να του πει πότε και πού άκουσε τον ίδιο να μιλάει για δημοψήφισμα ανάμεσα στο ευρώ ή τη δραχμή, με τον Υπουργό να του απαντά ότι όλος ο τύπος και τα blogs γράφουν ότι ο κ. Δραγασάκης με τη φράση του «whatever it takes» δηλαδή, ό,τι απαιτηθεί, υπαινίχθηκε τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Λαφαζάνης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ως επιλογή να φύγει από την Ευρωζώνη

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην πράξη ένα δημοκρατικό κόμμα και θα παραμείνει ακόμα και όταν αύριο θα γίνει κυβέρνηση. Δεν έχει επιλογή να φύγει από την Ευρωζώνη αλλά ταυτόχρονα θα εφαρμόσει το αντιμνημονιακό πρόγραμμά του» δήλωσε στο πρωινό του ΑΝΤ1.
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ απάντηση χθες με ανακοίνωση κάνοντας λόγω ξαναζεσταμένο φαΐ που σερβίρει η κυβέρνηση. «Η απόλυτη διαστρέβλωση έχει γίνει το συνώνυμο των ανακοινώσεων του κόμματος Σαμάρα. Πρόκειται για ένα ξαναζεσταμένο φαΐ που το σερβίρουν κάθε μέρα, όσο όμως πλησιάζουμε στις εκλογές έχει αρχίσει και βρομάει. Η ήττα τους πλησιάζει και θα είναι βαριά».

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: