Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Έφθασαν στο 30% τα ποσοστά των 2 κομμάτων...

Τι δείχνει δημοσκόπηση της Public Issue 

για την "Εφημερίδα των Συντακτών". 
Παραμένει μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ. Ποιο κόμμα "κόβει το νήμα" τρίτο
Τρεις μέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής και ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος παραμένει στο 24%, νέα δημοσκόπηση δείχνει προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue για την "Εφημερίδα των Συντακτών", 
ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 30% με το κυβερνών κόμμα να βρίσκεται στο 27,5%. 
Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ελιά με 8,5% και στην κατάταξη ακολουθούν: 
η Χρυσή Αυγή με 8%, το ΚΚΕ και το Ποτάμι με 6,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3% και η ΔΗΜΑΡ με 2,5%.
Τα ποσοστά στην... κατηγορία "ΛΟΙΠΑ, με σύνολο 7,5% κατανέμονται ως εξής: ΛΑΟΣ 1,6%, ΕΠΑΜ 1%, Οικολόγοι Πράσινοι-Πειρατές 0,9%, Γέφυρες-Δημιουργία Ξανά! Θ. Τζήμερος-Δράση Θ. Σκυλακάκης 0,8%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 0,5% Ένωση Κεντρώων 0,5%, Λοιπά 1,4%.
Στην εκτίμηση των εδρών που θα καταλάβουν τα κόμματα στο νέο Ευρωκοινοβούλιο, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ βάσει των παραπάνω ποσοστών αναμένεται να καταλάβουν από έξι έδρες. Ελιά, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι από δύο έδρες, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μία έδρα και η ΔΗΜΑΡ θα διεκδικήσει μία έδρα (0-1). Στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 42% (46% τον Απρίλιο) έναντι 39% της Νέας Δημοκρατίας (39% τον Απρίλιο), ενώ το 18% απαντά "Κανένας" ή δεν εκφράζει γνώμη. Το 32% εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει με μικρή διαφορά, έναντι του 10% που πιστεύει ότι η νίκη θα είναι με μεγάλη διαφορά. Τα αντίστοιχα ποσοστά της ΝΔ είναι 36% και 4%. Το 18% απαντά "κανένας" ή δεν εκφράζει γνώμη.
Οι επτά στους δέκα ερωτηθέντες (71%) δηλώνει ενδιαφέρεται για τις ευρωεκλογές, έναντι του 29% που αδιαφορεί. Στην πρόθεση συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία το 87% λέει ότι είναι "απολύτως βέβαιοι" ότι θα πάνε στην κάλπη, ενώ το 135 δηλώνουν "αβέβαιοι".
Κριτήριο ψήφου
Το κλίμα πόλωσης και έντονης πολιτικοποίησης που έχει δοθεί στις ευρωκελογές τεκμαίρεται από το υψηλό ποσοστό (60%) που απαντά ότι κριτήριο ψήφου στις ευρωκάλπες είναι οι λύσεις που προτείνουν τα κόμματα για τα εσωτερικά προβλήματα και μόνο το 17% λέει ότι προκρίνει τις λύσεις για τα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μόλις το 14% απαντά "και τα δυο", ενώ το 6% λέει "κανένα από τα δύο". Το 3% δεν εκφράζει γνώμη.
Χαμηλό φαίνεται να είναι και το ενδιαφέρον για την παρακολούθηση ειδήσεων και συζητήσεων για τις ευρωκλογές στα Μέσα Ενημέρωσης. "Πολύ" απαντούν οι μισοί (56%), ενώ στην ίδια ερώτηση "πολύ" απαντούσε στις βουλευτικές του 2012 το 78%.
πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ
news247 

Δεν υπάρχουν σχόλια: