Τα καλά νέα για τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, τελειώνουν εδώ, αφού σε μια σειρά από ερωτήματα που σχετίζονται με τον κυβερνητισμό και τη διαπραγματευτική ικανότητα και επάρκεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την προώθηση των ελληνικών συμφερόντων απέναντι σε Βρυξέλλες-Βερολίνο, η σαφής πλειοψηφία εμπιστεύεται τη Ν.Δ. και τον Αντ. Σαμαρά, και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα. 
Χαρακτηριστικά, στο ερώτημα «Ποιο κόμμα μπορεί να προωθήσει τα ελληνικά συμφέροντα στην Ευρώπη;» το 24,8% εμπιστεύεται τη Ν.Δ., ενώ μόλις το 20,5% απαντά τον ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά πολλαπλασιάζεται όταν το ίδιο ερώτημα τίθεται σε σχέση με τους αρχηγούς των δύο κυρίαρχων κομμάτων, με το 46,3% να εμπιστεύεται τον Αντ. Σαμαρά για τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους, ενώ μόλις το 29,5% εμπιστεύεται τον Αλ. Τσίπρα. Υπάρχει, βέβαια, και ένα 21,4% που δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται κανέναν από τους δύο. 
Πολύ σημαντική θα πρέπει να θεωρηθεί σε σχέση με τις τάσεις στην κοινή γνώμη και η απάντηση στο ερώτημα «Θα πρέπει να υπάρξουν πρόωρες εκλογές ή όχι;». Το 54,4% τάσσεται υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας και μόλις το 42,6% υπέρ των πρόωρων εκλογών.  
Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή
Το κλίμα των επερχόμενων εκλογών φωτογραφίζουν οι άκρως ενδιαφέρουσες απαντήσεις όσων συμμετείχαν στη δημοσκόπηση σχετικά με το προφίλ των κομμάτων που αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στις κάλπες του Μαΐου. 
Η υπόθεση Μπαλτάκου και η αποκάλυψη της μαγνητοσκοπημένης κρυφής συνομιλίας του πρώην γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου και του εκπροσώπου Τύπου της Χρυσής Αυγής, παρά τον επικοινωνιακό θόρυβο, δεν φαίνεται να επηρέασε τους πολίτες. 
Στο ερώτημα «Θα λέγατε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση;» συμφωνεί το 60,1%, ενώ θύμα πολιτικής δίωξης τη θεωρεί το 24,2%. Δεν θέλησε να απαντήσει το 15,7% των συμμετεχόντων. 
"Ποτάμι" Διαμαρτυρίας
Ακρως αποκαλυπτικές είναι οι απαντήσεις για τις πεποιθήσεις όσων δηλώνουν ότι θα συμπαραταχθούν στις ευρωεκλογές με το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη. Στο ερώτημα «Για ποιον λόγο θα ψηφίσετε “Ποτάμι”;» ένα εντυπωσιακό 46,6% απαντά για να διαμαρτυρηθεί για το πολιτικό σύστημα. Συνεπώς, φαίνεται καθαρά πως, παρόλο που το κόμμα έχει ζωή λίγων εβδομάδων, η κύρια συγκολλητική ουσία μεταξύ των μελών του παραμένει η διαμαρτυρία κατά των επιλογών του πολιτικού συστήματος. 
Την ίδια ώρα, το 34,7% των πολιτών συμφωνεί με τις ιδέες που εκφράζει το κόμμα, έστω και αν η δημοσιοποίηση των θέσεών του γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Το 15,9% επιλέγει το «Ποτάμι» καθώς εμπιστεύεται τον αρχηγό του. 
ΣΥΡΙΖΑ
Οι τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τους πολίτες και όσον αφορά τις προσδοκίες που έχουν για μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Παρά τα συνεχή περιοριστικά πακέτα μέτρων που έχουν ψηφιστεί, η ρητορική της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει να μην πείθει τους πολίτες, ειδικά για την οικονομία, καθώς αρκετές φορές έχουν επισημανθεί σημαντικές αντιφάσεις στον δημόσιο λόγο των στελεχών. 
Στην ερώτηση «Αν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, τα πράγματα στη χώρα θα ήταν χειρότερα;» θετικά απαντά το 42,2%, «Καλύτερα» το 29,5%, «Ούτε καλύτερα, ούτε χειρότερα» το 18,7%, ενώ δεν θέλησε να απαντήσει το 9,6%.
Σταθερά «καταλληλότερος» ο Σαμαράς
Εντυπωσιακό προβάδισμα δίνουν οι πολίτες για την προώθηση των συμφερόντων της χώρας στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αποτέλεσμα προφανώς της ακολουθούμενης πολιτικής των τελευταίων ετών, αλλά και της σαφούς επιλογής τους η Ελλάδα να παραμείνει στον στενό οικονομικό πυρήνα της ευρωζώνης, παρά τις οδυνηρές θυσίες στις οποίες υποβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια. 
Αντίθετα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο συγκεκριμένο ερώτημα φαίνεται να πληρώνει ακριβό τίμημα για την ευρωσκεπτικιστική ρητορική που ακολουθούν συχνά κορυφαία στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και ο ίδιος, προσπαθώντας να έχει τους πάντες ικανοποιημένους. 
Στο ερώτημα «Μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα ποιος μπορεί να προωθήσει καλύτερα τα συμφέροντα της Ελλάδας στην Ευρώπη;», ο πρωθυπουργός κερδίζει άνετα την πρώτη θέση, με το εντυπωσιακό 46,3%. 
Ο Αλέξης Τσίπρας, με τις έντονα αντιμνημονιακές και κάποιες φορές αντιευρωπαϊκές κορώνες, έρχεται στη δεύτερη θέση, με 29,5%. Σημαντικό ποσοστό κατακτούν και αυτοί που απαντούν «Κανένας», με 21,4%. Ποσοστό που προφανώς περιλαμβάνει όλα τα πολιτικά σχήματα που είναι κοντά ή φλερτάρουν με τους ευρωσκεπτικιστές. Δεν θέλησε να απαντήσει το 2,8% όσων συμμετείχαν στην έρευνα. 
Η αλλαγή των πολιτικών προσδοκιών για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα σε σχέση με το παρελθόν φαίνεται καθαρά και στο ερώτημα «Αν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κερδίσει τις επόμενες εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση, τι πιστεύετε ότι θα κάνει τελικά με την Ευρωπαϊκή Ενωση;». Το 42,2% των πολιτών πιστεύει ότι θα διαπραγματευτεί όπως γίνεται και σήμερα από τη δικομματική κυβέρνηση. Συνεπώς, η προσδοκία μιας κοινωνικής μερίδας για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση ή μια τυφλή σύγκρουση με τους δανειστές δεν επιβεβαιώνεται. 
Το 30,4% θεωρεί ότι μια κυβερνητική αλλαγή που θα φέρει τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου θα οδηγήσει σε σύγκρουση, αλλά θα φέρει χειρότερα αποτελέσματα από ό,τι σήμερα. 
Το 22,3%, πάντως, εκτιμά ότι θα συγκρουσθεί και θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι σήμερα, καλλιεργώντας προσδοκίες για αλλαγή στάσης από την τρόικα, αλλά και από τους Ευρωπαίους δανειστές της χώρας. 
Αρνήθηκε να απαντήσει το 5,1% των ερωτηθέντων της έρευνας.  

Του Μενέλαου Τασιόπουλου
Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ