Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Η Στέψη του δράκου: Η Κίνα θα γίνει η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μέχρι το τέλος του έτους

ΜΕΧΡΙ 1890 η Κίνα ήταν η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, πριν την ξεπεράσει η Αμερική.
Μέχρι το τέλος του 2014, η Κίνα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να διεκδικήσει ξανά το στέμμα της...

Η σύγκριση στην οικονομική παραγωγή είναι δύσκολη λόγω του τρόπου υπολογισμού των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Απλά η μετατροπή του ΑΕΠ από το γιουάν σε δολάρια με επιτόκια της αγοράς μπορεί να μην αντικατοπτρίζει το πραγματικό κόστος διαβίωσης. Ψωμί και η μπύρα μπορεί να είναι φθηνότερα σε μια χώρα από μια άλλη, για παράδειγμα.

Προκειμένου να ληφθούν υπόψη αυτές οι διαφορές, οι οικονομολόγοι κάνουν προσαρμογές που βασίζονται σε συγκρίσεις με το καλάθι αγαθών και υπηρεσιών σε όλη την υδρόγειο, τη λεγόμενη ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (PPP).

Νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις 30 Απριλίου από το πρόγραμμα διεθνείς συγκρίσεις, ένα μέρος των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο υπολογίζεται το κόστος ζωής σε 199 χώρες το 2011.

Σε αυτή τη βάση, η ισοτιμία της αγοραστικής δύναμης της Κίνας (PPP) είναι τώρα μεγαλύτερη, από ό,τι οι οικονομολόγοι είχαν προηγουμένως εκτιμήσει χρησιμοποιώντας δεδομένα από την προηγούμενη έρευνα του 2005, έχει αυξηθεί με ένα επιβλητικό 20%. 


Έτσι, η Κίνα, η οποία αρχικά είχε προβλεφθεί, από το ΔΝΤ,  να ξεπεράσει την Αμερική το 2019, θα στεφθεί κατ 'εξοχήν χώρα του κόσμου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Economist.


Ο αμερικανικός αιώνας τελειώνει, και του Ειρηνικού ο αιώνας αρχίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: