Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Ο διεθνής Τύπος για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Η επιστροφή της Ελλάδα στις αγορές βρίσκεται στο επίκεντρο σχολίων και αναλύσεων στα διεθνή μέσα ενημέρωσης (Pics)

Η επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές είναι στο επίκεντρο των ρεπορτάζ και σχολίων των ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης, που στην πλειονότητά τους υιοθετούν τον τίτλο: "Η Ελλάδα επιστρέφει νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν". Δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα του ειδησεογραφικού δικτύου n-tv αναφέρει ότι "η Αθήνα ανεβάζει ρυθμούς» και ότι "η Ελλάδα αποτολμά το βήμα".
Οι περισσότεροι αναλυτές αντιμετωπίζουν θετικά και αισιόδοξα το εγχείρημα, με τον Αλεσάντρο Τζιανσάντι της ING να δηλώνει:... «Πριν από έναν ακόμη χρόνο θα ήταν αδιανόητο να αντλήσει η Ελλάδα χρήματα στις κεφαλαιαγορές. Τώρα αυτό είναι πραγματικότητα»
Ο Τζιανσάτι παραδέχεται ότι εξαιτίας του «κουρέματος» του 2012, οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων υπέστησαν στο παρελθόν απώλειες της τάξεως του 69%, ωστόσο, υπογραμμίζει: "Τώρα ήλθε η ώρα να κοιτάξουμε πάλι μπροστά, καθώς οι αγορές αντιμετωπίζουν θετικά τα ελληνικά ομόλογα".
Το "τέλος της κρίσης εμπιστοσύνης» διακρίνει στην εξέλιξη αυτή ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, Κρίστιαν Σουλτς, χαρακτηρίζοντας καθοριστικό σημείο για αυτό την πολιτική της αγοράς ομολόγων που ακολούθησε η ΕΚΤ.
Δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters αναφέρει ως επικείμενη την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. «Το γεγονός ότι η Ελλάδα επιστρέφει αποτελεί καλή είδηση και για την περιφέρεια (της Ευρωζώνης) γενικά» δήλωσε ένας επενδυτής, ενώ η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων υποχώρησε στο 5,995%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας το 2010.
"Η Ελλάδα βάζει τέλος στην εξορία της από τις αγορές» τονίζει το πρακτορείο Reuters στην ιστοσελίδα του. Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι: "Η Αθήνα προσπαθεί να δώσει ένα δυνατό πολιτικό σήμα προς το εξωτερικό". Ωστόσο, τονίζει την κοινωνική ανισότητα και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στη χώρα.


Με άρθρο υπό τον τίτλο "Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές με 5ετή ομόλογα" το BBC κάνει εκτενή αναφορά στην έξοδο της χώρας μας στις αγορές για πρώτη φορά μετά το μνημόνιο.


Οι Financial Times με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα εκδίδει 5ετή ομόλογα» επισημαίνει τις οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε η χώρα μας έτσι ώστε να καταφέρει την έξοδό της στις αγορές ομολόγων.
 
Με άρθρο υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές και προσελκύει τους επενδυτές» ο Guardianσημειώνει την μεγάλη μεγάλη αποδοχή της χώρας μας από τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Η έκδοση ομολόγων από την Ελλάδα θα αποτελέσει ένα σημαντικό ορόσημο στην αποκατάσταση της φήμης της, μετά από μία μεγάλη κρίση χρέους που άφησε τη χώρα εκτός των αγορών ομολόγων, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται δύο πηγές με γνώση του θέματος, η Ελλάδα αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα λεπτομέρειες της πρώτης έκδοσης μακροπρόθεσμου ομολόγου μετά το πρόγραμμα διάσωσής της πριν από τέσσερα χρόνια.
«Η Ελλάδα ετοιμάζεται να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, μια κίνηση-κλειδί που θα δείξει ότι η οικονομία, η οποία επλήγη σοβαρότατα από την κρίση, είναι και πάλι καλοδεχούμενη από τους επενδυτές» αναφέρει σχόλιο του αμερικανικού τηλεοπτικού σταθμού CNBC. Η Ελλάδα αναμένεται να προχωρήσει σε δημοπρασία 5ετών ομολόγων ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, ενώ η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα από διεθνείς επενδυτές αναμένεται να είναι ισχυρή, σύμφωνα με το CNBC.
Το να μπορέσει να δημοπρατήσει ομόλογα αποτελεί ξεκάθαρο σημάδι επιστροφής της εμπιστοσύνης στη χώρα, η οποία πριν από λιγότερο από δυο χρόνια έμοιαζε να είναι σε πολύ κακή κατάσταση, αναφέρει το σχόλιο.
Πηγή: DW, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στέφανος Νικήτας
news247 

Δεν υπάρχουν σχόλια: