Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Η σοκολάτα φέρνει πιο κοντά το Νόμπελ

Πώς συνδέεται η κατανάλωση σοκολάτας με τα βραβεία Νόμπελ; (Pics)

Ένα διάγραμμα που παρουσιάζει τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης σοκολάτας μιας χώρας και τις νίκες βραβείων Νόμπελ κάνει τον γύρο του διαδικτύου.
Θα υπέθετε κανείς, βλέποντας το διάγραμμα, ότι πρόκειται από εκείνα τα αστεία διαγράμματα συσχέτισης, όπως εκείνο που συνέδεε την ανθρωποκτονία με τη χρήση του Windows Explorer...


Αλλά αυτό δεν αποτελεί αστείο.

Προέρχεται από έκθεση δημοσιευμένη το 2012 στο NEW England Journal Of Medicine με τίτλο "Η κατανάλωση σοκολάτας, η γνωστική λειτουργία και οι νομπελίστες.

Ο Franz H. Messerli αναρωτήθηκε αν από τη στιγμή που η κατανάλωση σοκολάτας θα μπορούσε υποθετικά να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία σε ολόκληρους πληθυσμούς, αν θα μπορούσε να υπάρξει συσχέτιση ανάμεσα στο επίπεδο κατανάλωσης σοκολάτας μιας χώρας και τη γνωστική λειτουργία του πληθυσμού της.

"Από όσο γνωρίζω, δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με τη συνολική εθνική γνωστική λειτουργία. Θεωρητικά όμως ο συνολικός αριθμός αυτών που έχουν κερδίσει βραβείο Νόμπελ θα μπορούσε να χρησιμεύσει για να αντικατοπτρίσει την αναλογία.

Το κύριο συμπέρασμα αυτής της μελέτης είναι μια εκπληκτικά ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης σοκολάτας και του αριθμού των ανθρώπων που έχουν κερδίσει Νόμπελ.

Φυσικά ένας συσχετισμός ανάμεσα στο Χ και το Y δεν αποδεικνύει την αιτιώδη συνάφεια, αλλά υποδηλώνει ότι είτε το Χ επηρεάζει το Υ, είτε το Υ επηρεάζει το Χ, είτε το Χ και το Υ επηρεάζονται από έναν κοινό μηχανισμό.

Από τη στιγμή που η κατανάλωση σοκολάτας έχει τεκμηριωθεί πως βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία, φαίνεται πιο πιθανό ότι η κατανάλωση σοκολάτας παρέχει το γόνιμο έδαφος που απαιτείται για τα βραβεία Νόμπελ.

Προφανώς αυτά τα ευρήματα αποτελούν υπόθεση και θα πρέπει να δοκιμαστούν. Ορίστε! Καλό Πάσχα! Φάτε περισσότερη σοκολάτα!".
Πηγή: businessinsider

Δεν υπάρχουν σχόλια: