Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

ΑΛΑΛΟΥΜ: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει θέμα ευρώ και δραχμής;

Αιφνιδίως, θέμα ευρώ και δραχμής ανέκυψε και πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ, παραμονές ευρωεκλογών. 

Φάνηκε αρχικά ότι το ζήτημα άνοιξε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε πρόσφατη συνεδρίαση κομματικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία προέβαλε ενστάσεις για την ιδεολογία και την στρατηγική του κόμματος, αλλά οι δηλώσεις στελεχών που ακολούθησαν αποδεικνύουν ότι το ερώτημα παραμένει κεντρικό και επίκαιρο για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρας: Ναι, θα κάνουμε δημοψήφισμα...

Μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπέβαλε πρόταση για σχέδιο εξόδου από το ευρώ, ως εναλλακτική λύση σε περίπτωση πιέσεων από τους δανειστές. 
Από τη Χαλκίδα όπου βρέθηκε χθες ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο θέμα των δημοψηφίσματος,  υπέρ του οποίου τάχθηκαν στελέχη του κόμματος του, χωρίς να αποκλείσει κανένα ενδεχόμενο σχετικά με την προσφυγή στην κάλπη, με το ερώτημα για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ: 
«Και επειδή τις τελευταίες ώρες γίνεται πολλή συζήτηση για δημοψηφίσματα, θέλω να πω το εξής: Ναι, θα απευθυνθούμε στο λαό για κάθε μεγάλο ζήτημα που αφορά στη δική του ζωή» είπε ο κ. Τσίπρας.

Νίκος Παππάς: Θα κάνουμε δημοψήφισμα για Μνημόνιο, ίσως για ευρώ 

Μια παρόμοια δήλωση έκανε προ διημέρου και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και τον τελικό λόγο για τη νέα συμφωνία με τους δανειστές, εάν μάλιστα αυτή αργήσει να επιτευχθεί, πρέπει να την έχει ο λαός. 
Ο κ. Παππάς διευκρίνισε, με αφορμή και προηγούμενες δηλώσεις του, ότι δεν εννοεί δημοψήφισμα για το ευρώ όταν λέει πως για να εγκριθεί η συμφωνία πρέπει να έχει λόγο ο λαός, αλλά για τη συμφωνία με την τρόικα και μόνο. «Πρέπει να αποσυσχετίσουμε ευρώ και δημοψήφισμα. Δεν λέμε ότι κατ΄ ανάγκη θα κάνουμε δημοψήφισμα για να εγκριθεί η συμφωνία, αλλά αν τα πράγματα με τη διαπραγμάτευση φαίνεται να καθυστερούν πάρα πολύ, το λόγο έχει ο λαός» σημείωσε.

Η Γερμανία θα μας λυπηθεί 

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο οι εταίροι να συνδέσουν τυχόν δημοψήφισμα με την παραμονή της χώρας στο ευρώ, ο Ν. Παππάς εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Γερμανία «δεν θα έβαζε σε κίνδυνο το μέγκα-πρότζεκτ του ευρώ, επειδή η Ελλάδα θα προσπαθούσε να προστατεύσει τους μισθούς»
Ο κ. Παππάς τόνισε ότι μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πάει σε νέα συμφωνία και διεκδικεί την ψήφο του ελληνικού λαού για να ακυρώσει αυτή που ετοιμάζει η κυβέρνηση Σαμαρά με την τρόικα. 
«Η δική μας κυβέρνηση έχει γνώμη» τόνισε.

Κλείνουν και ανοίγουν το θέμα 

Το παρόδοξο στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι κορυφαία στελέχη, όπως ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Δημήτρης Στρατούλης, έκαναν εμφανείς προσπάθειες τις τελευταίες ημέρες να μην πάρει έκταση το θέμα της επιστροφής στη δραχμή, που πάντως ταλανίζει εδώ και δύο χρόνια τον ΣΥΡΙΖΑ. 
Ο ίδιος ο κ. Παππάς είχε απαντήσει στον κ. Λαφαζάνη κατά τη συνεδρίαση της ΚΕ ότι «δεν κάνει καλό να ανοίγουμε το θέμα του νομίσματος... 
Η συζήτηση για το ευρώ ή τη δραχμή πρέπει να λήξει, είμαστε σε εκλογές».

Ο Σταθάκης διαψεύδει -δειλά- τα περί δραχμής

Στο ίδιο πλαίσιο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ερωτηθείς για την θέση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχεση με το ευρω επεσήμανε: 
«Έχει απαντηθεί αυτό το ερώτημα. Μία απόφαση συνεδρίου δεν αλλάζει πάρα μόνο με μία άλλη απόφαση συνεδρίου. Διογκώθηκε η συζήτηση που έγινε στην Κεντρική Επιτροπή, επ' αφορμή των ευρωεκλογών, επαναφέροντας ένα θέμα το οποίο δεν υπάρχει στην ατζέντα ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κατ' επέκταση όλης της χώρας».
Ο κ. Σταθάκης ξεκαθάρισε ότι 
«Το μόνο δημοψήφισμα που θα γίνει θα είναι η ημέρα των εθνικών εκλογών όπου οι πολίτες θα πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα σε μία κυβέρνηση η οποία θα συνεχίσει τις μνημονιακές πολιτικές εντός της Ευρωζώνης και μια κυβέρνηση που θα εφαρμόσει ένα διαφορετικό πρόγραμμα εντός της Ευρωζώνης».

Ο Σκουρλέτης λέει ότι δεν υπάρχει δημοψήφισμα στην ατζέντα!

«Η δική μας επιλογή είναι η αναζήτηση λύσης εντός της Ευρωζώνης, δεν είναι η αποχώρηση έξω από το ευρώ. Επιλέγουμε το ιστορικό διαμορφωμένο πεδίο για τη χώρα μας να είναι ο ευρωπαϊκός χώρος και η Ευρωζώνη. Αυτή είναι μια στρατηγική μας προσέγγιση την οποία υπηρετούμε εδώ και δεκαετίες» σημείωσε σε συνέντευξή του ο κ. Σκουρλέτης και αναφερόμενος στη συζήτηση που άνοιξαν στελέχη του κόμματος για δημοψήφισμα τόνισε, 
«Έχετε δει καμιά πρόταση που να λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή θα κάνει δημοψήφισμα; εμείς λέμε ότι σε κάθε περίπτωση θα στηριζόμαστε στον ελληνικό λαό. Δεν θα τον έχουμε απέναντί μας, δεν θα τον ψεκάζουμε μα χημικά, δεν θα του απαγορεύουμε τις διαδηλώσεις»
Ωστόσο τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να διαψεύσει με δηλώσεις του από τη Χαλκίδα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

frognews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: