Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Ο Παπανδρέου ξαναχτυπά από τις Βρυξέλλες: Εκλογικοί κύκλοι θα υπάρχουν. Ο λαϊκισμός δεν θα νικά πάντα

Σφίγγα ο Παπανδρέου για το εάν το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποχωρήσει και να ρίξει την κυβέρνηση.

Τι δήλωσε από τις Βρυξέλλες
"Η Ελλάδα δεν ήταν το μοναδικό πρόβλημα της ευρωζώνης",
Αυτό δήλωσε από τις Βρυξέλλες την Παρασκευή ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε συνέδριο της γνωστής δεξαμενής σκέψης CEPS με θέμα "Μετράει η Ευρώπη;" («Does Εurope Matter?»)
Όπως ήταν επόμενο οι δημοσιογράφοι ...

ανέμεναν πως και πως να σχολιάσει την εσωτερική κατάσταση στην Ελλάδας. Για αυτό και τέθηκε η ερώτηση, εάν η χώρα αντέχει μια ακόμη πολιτική κρίση και εάν έχει χρόνο για έναν άλλο εκλογικό κύκλο.
"Εκλογικοί κύκλοι θα συνεχίσουν να υπάρχουν και ο λαϊκισμός δεν μπορεί να κερδίζει πάντα, αν υπερασπιζόμαστε με θάρρος αυτό που πιστεύουμε", απάντησε.
Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση Ελλήνων δημοσιογράφων στο περιθώριο της τοποθέτησής του στο CEPS, για το κατά πόσο το ΠΑΣΟΚ πρέπει να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση, σε συνέχεια της δήλωσής του ότι η παραίτηση του Π. Μπαλτάκου από τη θέση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης δεν είναι αρκετή, ο Γ. Παπανδρέου απέφυγε να απαντήσει και αρκέστηκε να δηλώσει τα εξής:

"Το μόνο που θέλω είναι να βοηθήσω. Δεν έχω καμία προσωπική φιλοδοξία. Θέλω να δω την Ελλάδα να πετυχαίνει".

Όμως όταν ρωτήθηκε εάν αυτά που είπε στην Ελλάδα ισχύουν, ο Γ. Παπανδρέου απάντησε καταφατικά.

Σε ό,τι αφορά την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού στο συνέδριο του CEPS, αυτή αρχικά επικεντρώθηκε στο ότι η Ευρώπη, παρά τις κρίσεις, έχει αποτελέσει ένα "μοντέλο ειρήνης" μέχρι σήμερα. Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να μετακινηθεί σε ένα άλλο μοντέλο και να ασχοληθεί με την παγκοσμιοποιημένη οικονομία, λέγοντας πως η ήπειρος μπορεί να αποτελέσει ένα μοντέλο παγκόσμιας διακυβέρνησης. Όπως είπε, στόχος είναι η Ευρώπη να γίνει πρότυπο εξανθρωπισμού της παγκοσμιοποίησης, διαφορετικά θα καταλήξει σε μία κατάσταση όπου η παγκοσμιοποίηση θα καταστήσει απάνθρωπη την Ευρώπη.

Μιλώντας για την κρίση χρέους της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της ευρωζώνης, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα πράγματι ήταν πρόβλημα, αλλά δεν ήταν το μοναδικό πρόβλημα της ευρωζώνης και αυτό το έβλεπαν οι αγορές. Όπως είπε, το πρόβλημα της Ελλάδας και των άλλων χωρών του Νότου ήταν συστημικό πρόβλημα της ίδιας της ευρωζώνης, το οποίο, όμως, η Ευρώπη δεν ήθελε να το αντιμετωπίσει.

"Η έλλειψη συλλογικής απάντησης στην κρίση κάθε άλλο παρά δημιούργησε κλίμα εμπιστοσύνης στις αγορές", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρωτοφανής πρόοδος στην Ελλάδα

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα, ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε την πρωτοφανή πρόοδο που έχει επιτύχει η χώρα τα τέσσερα τελευταία χρόνια τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε διαρθρωτικό επίπεδο. Τόνισε ότι παρά το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα, η Ελλάδα έκανε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει πετύχει ποτέ κράτος σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, κατάφερε να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ βρίσκεται πρώτη στον κατάλογο του ΟΟΣΑ στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Δεν παρέλειψε, ωστόσο , να αναφερθεί στα καίρια χτυπήματα που δέχτηκε η Ελλάδα, όπως η απώλεια του κατα κεφαλήν ΑΕΠ κατά 30% και η εκτόξευση της ανεργίας.

Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο φόβο εξόδου από την ευρωζώνη που αντιμετώπισε η Ελλάδα για διάστημα περίπου δύο ετών, λέγοντας ότι το αποτέλεσμα ήταν οι εκροές κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες, η μείωση της κατανάλωσης και του ιδιωτικού δανεισμού, καθώς και η μείωση των επενδύσεων εξαιτίας του κλίματος ανασφάλειας.

"Καμία χώρα δεν μπορεί να επιβιώσει υπό αυτές τις συνθήκες", ανέφερε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας ότι η ΕΕ θα έπρεπε εξαρχής να έχει παρέμβει προκειμένου να πείσει τις αγορές ότι δεν υπήρχε ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και να διασφαλίσει μια ομαλότερη πορεία ανάκαμψης της χώρας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η λιτότητα που επιβλήθηκε στη χώρα δεν συνοδεύτηκε από τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας ήταν μεν απαραίτητη, υπογράμμισε, αλλά η αύξηση των φόρων με παράλληλη διατήρηση ενός άδικου και αδιαφανούς φορολογικού συστήματος, δεν αποτελεί ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο ίδιος τόνισε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση θα έπρεπε να προηγείται οποιασδήποτε αύξησης φόρων.

Εξάλλου, ο Γ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε της ανάγκης δημιουργίας ευρωπαϊκών ομολόγων, τονίζοντας ότι αυτό επιθυμούν και οι αγορές. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα συνεχίζει να χρειάζεται αλλαγή, καθώς οι διαρθρωτικές τις αδυναμίες παραμένουν. Αλλαγές χρειάζεται επίσης, ανέφερε ο ίδιος, το σύστημα λειτουργίας της ευρωζώνης, καθώς η διαφορά στα επιτόκια δανεισμού μεταξύ χωρών με κοινό νόμισμα αποτελεί μια μη βιώσιμη κατάσταση μακροπρόθεσμα. Επίσης, απαιτείται ένα σύστημα μεταφοράς πόρων εντός της ΕΕ προς ενίσχυση των φτωχότερων κρατών μελών της Ένωσης.

Συνεχίζοντας, ο Γ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι η κρίση δεν έχει ακόμα επιλυθεί και υπογράμμισε τη σημασία της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης, μέσω της ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) και ως ένα "ευρωπαϊκό φράγμα" απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις.

Καταλήγοντας, ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με επενδύσεις υποδομών στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της τεχνολογίας, αλλά και της εκπαίδευσης.

Στο διήμερο συνέδριο του CEPS που πραγματοποιήθηκε χθες και σήμερα στις Βρυξέλλες, συμμετείχαν επιφανείς προσωπικότητες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, ο πρώην Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα, ο πρώην επίτροπος και πρόεδρος του ΠΟΕ, Πασκάλ Λαμί, ο Επίτροπος απασχόλησης Λάσλο 'Αντορ, οι γνωστοί οικονομολόγοι Ντάνιελ Γκρος και Πολ ντε Γκρου, ο επενδυτής Τζορτζ Σόρος και άλλοι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Στέλιος Μπαμιατζής
news247 

Δεν υπάρχουν σχόλια: