Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Βρέχει δισεκατομμύρια, πριν τις κάλπες. Ενίσχυση σε εννιά κλάδους

Ώθηση στην οικονομία από τα προγράμματα για την απορρόφηση των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ. 

Ποιοι τομείς ενισχύονται και πόσα δισ. θα μοιραστούν

Με προγράμματα από το νέο ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 4,2 δισ. ευρώ σε εννέα δυναμικούς επιχειρηματικούς κλάδους, επιδιώκεται η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με...

 το Έθνος, είναι η πρώτη πράξη που ενεργοποιεί το νέο μοντέλο ανάπτυξης για τη χώρα και, οι χρηματοδοτούμενες δράσεις θα είναι έτοιμες να προκηρυχθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα προγράμματα που προτείνονται από το υπουργείο Ανάπτυξης για την ενίσχυση επιχειρήσεων στους τομείς όπου η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων κρατών.
Είναι ο τουρισμός, η αγροδιατροφή, η υγεία-φαρμακευτική βιομηχανία, η ενέργεια, τα υλικά-οι κατασκευές, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και οι δημιουργικές και πολιτιστικές βιομηχανίες (κλωστοϋφαντουργία, έτοιμο ένδυμα, χειροτεχνία αλλά και εκδόσεις βιβλίων, κινηματογράφος κτλ).
Οι κλάδοι αυτοί σύμφωνα με μελέτες του ΙΟΒΕ, οπυ ΚΕΠΕ και της McKinsey Company, μπορούν να δώσουν μέχρι το 2021 550.000 θέσεις εργασίας και περίπου 49 δισ. ευρώ ακαθάριστη προστιθέμενη αξία στην οικονομία.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη στο νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 έχουν επιλεγεί οι 9 προαναφερόμενοι κλάδοι, ώστε να πάνε στοχευμένα κοινοτικά κονδύλια. Τιτλοφορούνται ως "Επανεκκίνηση" και θα διατεθούν 3,7 δισ. ευρώ από πόρους των ευρωπαϊκών ταμείων και άλλα 500 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Έτσι φτάνουμε στα 4,2 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα ποσοστά χρηματοδότησης κυμαίνονται από 30% έως 50% και τα δύο χαρακτηριστικά που θα διέπουν τα νέα προγράμματα είναι η εξωστρέφεια και η καινοτομία. 
Οι χρηματοδοτήσεις αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στόχος είναι μέχρι τις 22 Απριλίου να έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση πάνω στις προτάσεις που έχει κάνει το υπουργείο Ανάπτυξης για τον σχεδιασμό των προγραμμάτων. Στις 28 του ίδιου μήνα οι τελικές δράσεις θα αποσταλούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση.
Οι κυριότερες δαπάνες που θα χρηματοδοτηθούν είναι:
Τουρισμός: Ενίσχυση επιχειρήσεων για συνεδριακό, ιαματικό, πολιτιστικό, θαλάσσιο τουρισμό και τουρισμό πόλης
Αγροδιατροφή: Χρηματοδότηση δαπανών για εξαγωγές τυποποιημένων προϊόντων
Εφοδιαστική αλυσίδα: Επιδοτήσεις για τη βελτίωση σιδηροδρομικών και οδικών υποδομών
Περιβάλλον: Η διαχείριση αποβλήτων, η πιστοποίηση και η οργάνωση επιχειρηματικών πάρκων είναι οι κύριοι στόχοι των δράσεων
Υγεία-Φαρμακευτική βιομηχανία: Θα διατεθούν κοινοτικά κονδύλια για έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων καθώς και για τον ιατρικό τουρισμό.
Ενέργεια: Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και η στήριξη των ΑΠΕ περιλαμβάνονται στο εν λόγω πρόγραμμα
Υλικά-κατασκευές: Ενισχύονται επιχειρήσεις για την παραγωγή οικολογικών χρωμάτων, την ανακύκλωση ελαστικών και πλαστικών, ώστε να αξιοποιηθούν για την παραγωγή ενέργειας.
Τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών: οι επιδοτήσεις θα κατευθυνθούν ώστε οι επιχειρήσεις να αναβαθμίσουν αλλά και να αξιοποιήσεων καλύτερα ψηφιακές υπηρεσίες
Δημιουργικές-πολιτιστικές βιομηχανίες: η διατήρηση υφιστάμενων θέσεων εργασίες, η εξωστρέφεια των προϊόντων και η βελτίωση της ποιότητας είναι οι κυριότερες δαπάνες ενίσχυσης επιχειρήσεων.


news247

Δεν υπάρχουν σχόλια: